streda 12. decembra 2012

QUARK


Milí priatelia,

Bibliotéka, ktorá pred mesiacom štyri dni ovládala bratislavské výstavisko Incheba, je celoštátna výstava kníh. Keď pred dvoma desaťročiami štartovala, mala ambíciu stať sa veľtrhom. Dopadlo to tak, že na veľtrh sa nevypracovala, je to predajná výstava, ktorú napriek všetkému radi navštevujeme. Vydavatelia preto, že sa tu za štyri dni predá najviac kníh v roku. Je to pre nich veľmi dôležité, lebo tlačiarne potrebujú po dodaní knihy peniažky, aby mali z čoho žiť, a vydavatelia financovať nové knihy. Čitatelia preto, lebo je to pre nich vlastne jediná možnosť v krátkom čase na jednom mieste zistiť, čo za knihy prichádzajú na pulty, aké sú trendy, čo sa prežilo a ktoré žánre sa derú do popredia. Výstava bola zaujímavá, takmer každý si mohol nájsť niečo pre seba. A keďže vydavatelia poskytovali zaujímavé zľavy, určite mnoho kníh odtiaľto poputuje pod stromček.



Blížiace sa Vianoce mi pripomenuli mejl, vlastne hoax, obiehajúci v predchádzajúcich týždňoch po e-sieti. Vyplašil najmä tých, ktorí sa pripravujú na koniec sveta. Laboratóriá NASA vraj oznámili ruskej vláde, že pravdepodobne v krátkom čase prejde Zem cez galaktické nulové pásmo. A to práve vtedy, kedy mal údajne podľa Mayov nastať koniec sveta. Galaktické nulové pásmo, respektíve jeho autor, môže kandidovať na antinobelovku. Aj na Bibliotéke sa ľudia zháňali po knihách na túto tému. Zaujímavé, že ku galaktickým problémom zaujímajú postoj Čo keď na tom niečo bude? aj vzdelaní ľudia s rozvinutým racionálnym myslením. Vráťme sa však k výstave.

Aj my, vydavateľstvo Perfekt, sme mali na Bibliotéke svoj stánok. Najväčší záujem bol o obrazovú publikáciu Prezidentský palác. Je to prvá publikácia tohto druhu, ktorá predstavuje nádherný historický palác slúžiaci na reprezentačné účely hlavy štátu. Autorom výborného sprievodného textu je najmä historik Štefan Holčík.

Dejiny Uhorska a Slováci je zase veľmi zaujímavo napísaná história mnohonárodnostného štátu, ktorého sme boli súčasťou. Nakoniec, Bratislava bola 300 rokov jeho hlavným mestom. Rovnako ako predchádzajúca kniha, aj táto vychádza po prvý raz v slovenskej literatúre. Vyšla vďaka tomu, že sa historici I. Mrva a V. Segeš pustili do náročnej témy a zvládli ju výborne. Zaslúžia si za toto prvolezectvo pochvalu i ocenenie.
Na písme zostalo s podtitulom Dejiny Veľkomoravskej ríše uzatvára trojicu kníh, ktoré žali zaslúžený úspech. Odporúčam, je to navyše netradične výtvarne spracované dielo, ktoré zaujalo mnohých návštevníkov. (Podrobnosti nájdete na www.perfekt.sk).

Mať tú moc, vodil by som na knižnú výstavu čo najviac detí, mladších aj starších žiakov, aby videli, že papierová kniha neumrela, hoci sa to snaží kde-kto na internete vyhlasovať. Elektronický papier na ňu zatiaľ nemá. Rovnako by som zrušil vstupné a poplatky za parkovanie. Vystavovatelia čiže vydavateľstvá zaplatia dosť na to, aby bola Bibliotéka v prvom rade kultúrnou udalosťou. Nakoniec, Incheba ako organizátor má dosť príležitostí vyinkasovať si od návštevníkov iných podujatí peniaze a neubližovať krvácajúcej slovenskej, najmä knižnej, kultúre.7

Hľadiac s nádejou do nového roka

Váš
Eduard Drobný


QUARK 12/2012 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára