pondelok 26. mája 2014

PC REVUE - OpenPark

Hrdinovia dnešných čias

Nie som extra aktívny používateľ a prispievateľ na Facebooku. Mám celkom jasnú predstavu, aký typ obsahu ma zaujíma a čo chcem zdieľať so svojím okolím. Jasné, rád si kliknem na odporúčané články od ľudí, ktorých názor si vážim. Vždy sa rád zasmejem aj na nevydarených failoch, ale obzvlášť rád si pozriem inšpiratívne videá z reálneho života, plné ľudskosti. Tie ma nabijú pozitívnou energiou aj na celý deň a donútia zamyslieť sa nad sebou, nami a svetom okolo. Možno ste už viacero z nich tiež videli.

Nedávno ma napr. dojalo férové gesto futbalistu, ktorý mal ísť kopať penaltu, aj keď vedel, že bola odpískaná neprávom. Faul na jeho spoluhráča v jedenástke bol iba nafilmovaný. Keď nepomohlo presviedčanie rozhodcu, rozbehol sa a loptu odkopol 10 metrov vedľa brány... Dojali ma aj bežecké preteky postihnutých športovcov, kde sa jeden z nich v polovici trate potkol, spadol a nevládal vstať. Keď si to „súperi" všimli, zastali, vrátili sa k nemu a podpierajúc ho všetci naraz prebehli cieľovou páskou.

PC REVUE

Notebook EXPO sa končí, TouchIT začína!

V polovici apríla sme zorganizovali ďalší ročník nášho už tradičného stretnutia s vami, našimi čitateľmi. Bolo to už piate pokračovanie Notebook EXPO a aj teraz sa tešilo vášmu záujmu. Čas a vývoj sa však nedá zastaviť a názov, ktorý bol super pred piatimi rokmi, je už dnes prežitý. Aj na slovenskom trhu dominujú už tablety a smartfóny, tradiční výrobcovia notebookov sa postupne orientujú na tieto mobilné zariadenia. Osobne si však zatiaľ neviem predstaviť situáciu, že by som na niektorú zo svojich pracovných ciest išiel len s tabletom. Pritom viem, že moji kolegovia tak už robia. Stačia im totiž fotky len na webové stránky, trochu napísaného textu, dvojminútové nepostrihané video a funguje to. Ja však potrebujem na tvorbu reportáže do PC REVUE skutočný výkon na strihači program, najlepšie mechanickú klávesnicu a ideálne tak 3 porty USB. Výkon tabletov však stále rastie a so šikovnými rozšíreniami sa aj na nich dajú splniť moje požiadavky. Ibaže vo výsledku to bude zariadenie cenovo porovnateľné s ultrabookom a bude aj podobne hrubé a ťažké. Pritom vám jednotlivé časti tohto tableto-notebooku nebudú držať v kope a v taške ich budete stále kdesi hľadať. Tak či onak, na bežné použitie pri konzumácii multimediálneho obsahu, jednoduchú mailovú komunikáciu a sociálne siete je tablet alebo aj smartfón super riešenie a sám tieto zariadenia takto aj používam. Ide pri nich o ovládanie dotykom, ktoré je ľuďom najprirodzenejšie. Preto sme sa po piatich rokoch rozhodli zmeniť názov nášho podujatia a odteraz to už bude TouchlT. Je to výstižný názov, ktorý vyjadruje katalyzátor súčasnosti - dotyk. Je to aj slovná hračka s časticou IT a vyzerá, že to dobrých pár rokov bude stále IN. No uvidíme, je jasné, že na ovládanie zariadení sa čoraz viac presadzuje reč, pohyb očami a určite príde aj na prenos myšlienok. Sám som si vyskúšal žiť pár dní s Google Glass a je jasné, že inžinieri v Google majú ešte čo robiť. Sú situácie, keď vám okuliare prestanú rozumieť (možno to robí ten slovenský prízvuk v angličtine), neposlúchajú dotyk spoteného prsta a priali by ste si k nim myš a klávesnicu, ktoré fungujú vždy.

QUARK

Máj – lásky čas

Našim susedom sa stratil pes. Nebola to žiadna malá kabelková rasa, ale riadny 45-kilogramový hovawart, ktorý sa len tak neschová v májovej tráve. Poslušný, priateľský a rodinne založený Hary odrazu zmizol z dvora rodinného domu. Hary rodinu nikdy neopúšťal, svoj dvor poctivo strážil a všetkých potenciálnych votrelcov už od plota aktívne odstrašoval. Spolu so smutnými susedmi sme vylúčili teórie o únose mimozemšťanmi, lebo iný živý tvor by si na tohto macka, keď vycieral zuby a hrozivo štekal, asi netrúfol. Jediným vysvetlením zmiznutia bola teda honcujúca sa sučka v neďalekom okolí. Jej pach iste opantal Haryho zmysly a vybičoval svaly, aby preskočil takmer dvojmetrový plot a mohol ísť za hlasom prírody. Pravdepodobné vysvetlenie sme teda mali, ale čo teraz? Ako nájsť strateného zaľúbeného psa?