streda 24. novembra 2010

BC MOBIL & TECHBOX

BCMOBIL MÁ 5 ROKOV!

Kto z vás má ešte niekde odložené prvé číslo časopisu BCMOBIL z 13. decembra 2005? A kto z vás má všetkých 38 vydaní? Vidím smelé aj nesmelé ruky hore... veľká vďaka vám! Váš záujem, súťaživosť a chuť spoznávať novinky nielen z mobilného sveta si v redakcii vážime. Aj vďaka vám sme stále tu a máme silu vydávať časopis, ktorý pozná stále väčšie množstvo čitateľov. Ďalší rok je za nami, aký teda bol?

Roku 2010 sme sa v redakcii obávali. Po ťažkom, krízovom období si nebol nikto istý, či bude pokračovať stagnácia a opatrnosť na strane výrobcov, alebo sa trh opäť rozbehne. Našťastie mnohí zaznamenávajú rast. Aj keď výrazný pokles minulého roka oproti roku 2008, je ťažké akokoľvek dobehnúť. Trh si vyžadoval nové produkty, za ktoré sú ľudia ochotní míňať a výrobcovia im budú veriť. Tie prišli! Rok 2010 si zapamätáme ako rok 3D, smartfónov a tabletov. Tretí rozmer síce nie je novou technológiou, zato až teraz si môžete 3D naplno užívať aj doma. Na Slovensku odštartoval 3D-mániu Samsung, ktorý ako prvý priniesol 3D televízory. Tie dokonca umožňovali konverziu 2D obrazu na 3D, čo je pri chýbajúcom 3D obsahu nezanedbateľnou výhodou pre každého kupujúceho. Ak ste však nepodľahli úvodnému ošiaľu, dnes sa môžete tešiť z väčšieho výberu 3D televízorov, nižších cien, ale i z 3D fotoaparátov či 3D videokamery. Vianoce sú skvelým obdobím, aby sme si plnili práve „technologické sny“, veď kedy je vhodnejšie obdobie na kúpu novej a drahej hračky, ako teraz? Poznáte Apple iPad? Jasné, hlúpa otázka. A uvedomili ste si, čo Apple opäť spôsobil? Máme tu totiž ďalší extrémne zaujímavý segment trhu – tablety. Počítač s dotykovým displejom síce taktiež nie je žiadnym objavom roka 2010, ale až teraz má takéto zariadenie význam. Keďže na Slovensku oficiálne Apple iPad nekúpite, budú sa pravdepodobne znovu tešiť Kórejci. Totiž ich Samsung Galaxy Tab tu už je a rozhodne to nie je prístroj, ktorý by akýkoľvek fajnšmeker nových technológií mal prehliadnuť. Treba však rozbiť aspoň tri prasiatka, za kvalitu sa platí. A aby som nezabudol. Smartfóny taktiež čaká svetlá budúcnosť, aspoň podľa neutíchajúceho záujmu kupujúcich a snahe výrobcov ponúknuť ten najlepší. Prekvapením roka je obrovský úspech a nástup smartfónov s OS Android. Tie doslova zaplavujú trh a už dokážu osloviť aj zarytých fanúšikov iPhonu. Opäť ožívajúci Windows Phone a, žiaľ, zaspávajúci Symbian to teraz nebudú mať ľahké.

Rok 2010 vnímame veľmi pozitívne aj v redakcii. Určite ste si všimli, že sa náš tím rozšíril a sme pre vás i online. Náš nový projekt, TECHBOX.sk, prostredníctvom ktorého sa vám prihovárame denne, sa teší návštevnosti už takmer 40 000 užívateľov mesačne. Ste aj vy medzi nimi? Vedzte, že existenciu časopisu BCMOBIL & TECHBOX portál neovplyvní, takže na pohodlné čítanie sa môžete tešiť aj v budúcom roku. Na stránkach TECHBOX.sk vás totiž informujeme o novinkách, zato v časopise nájdete podrobné recenzie tých najzaujímavejších produktov a samozrejme i témy či prehľady, ktoré si môžete čítať trebárs aj vo vani :)

UŽITE SI VIANOCE! ODDYCHUJTE, TEŠTE SA Z NOVÝCH DARČEKOV A BUĎTE S NAMI AJ V ROKU 2011.

Za celú redakciu vám pohodové prežitie vianočných sviatkov želá

Roman Calík
šéfredaktor.

BCMOBIL & TECHBOX 11-12/2010 Editorial
Autor: Roman Calík