sobota 23. mája 2009

BCMOBIL & TECHBOX

Ďalší „hráč“?

Tesne pred uzávierkou aktuálneho dvojčísla BCMOBIL & TECHBOX sa k nám dostala správa o príprave spustenia novej mobilnej služby Naymobile. V čase, keď budete tieto riadky čítať, nový „virtuálny operátor“ by už mal svoje služby ponúkať. Prečo tie úvodzovky? Totiž, nebude to virtuálny operátor v pravom slova zmysle. Naymobile nie je nič iné, ako partnerský produkt operátora O2, ktorý si môžete kúpiť exkluzívne len v predajniach Nay Elektrodom. Veľkým lákadlom by mali byť volania do všetkých sietí za 11 eurocentov (3,31 Sk), čím sledujeme ďalšie centíkové sťahovanie najlacnejšej minúty do všetkých sietí. Tú začal operátor O2 so svojím O2 Fér a síce sme na reakcie zo strany ďalších operátorov čakali dosť dlho, predsa len prišli. Prvý reagoval T-Mobile, ktorý v polovici apríla ukázal, že tiež vie ponúknuť rovnakú cenu hovorov a SMS správ ako O2 Fér na svojich novinkách Easy Naj a Relax Naj. Dokonca dokáže kartu Easy Naj aj dobíjať prvých 6 mesiacov, kde ako zákazník získate celkom kredit 30 € (903,78 Sk). Na prvý pohľad zaujímavé, nemusíte meniť operátora a máte „O2 Fér na SIM T-Mobile“. Ale má to jeden veľký háčik, Easy Naj alebo Relax Naj získate len po predložení špeciálneho kupónu, ktorý dostávajú zákazníci pri novej viazanosti, alebo pri predĺžení tej existujúcej. Aj takto sa získavajú resp. udržiavajú zákazníci a že kupónový systém funguje, nemusím ani písať. Stačí si spomenúť na vianočný T-Mobile kupónový ošiaľ so 70% zľavami na mesačné paušály.


To sa však už nepáčilo ani Orangeu a tak vyložil 21. apríla 2009 aj svoje karty na stôl. Novinka Majster paušál ponúka hovory do všetkých sietí už za 12 eurocentov (3,62 Sk) a navyše si k nemu môžete zobrať aj dotovaný mobil. Avšak, ak chcete využívať Majster paušál, budete musieť operátorovi mesačne zaplatiť 5 € (150,63 Sk), za ktoré však dostanete 50 SMS/MMS správ do všetkých sietí a 25 MB dát. Rozhodne to nie je zlá ponuka, no i tak má svoje „ale“. Navyše výrazne konkuruje aj existujúcim, vlastným paušálom operátora, najmä tým vyšším. V tom čase však získal Orange i marketingovú výhodu, komunikácia 12 eurocentov je predsa len lákavejšia ako 13. A sme opäť pri novinke Naymobile, čísla nepustia a tak 11 eurocentov má šancu zaujať šetrných, najmä v čase krízy. Veľkým lákadlom Naymobile by mohla byť aj služba NABI MA, kde môžete získať za každé dve sekundy hovoru zo siete Orange či T-Mobile jednu sekundu na volanie. To bude dobíjania z neminutých voľných minút vašich známych u konkurencie, však? Národ je na niečo podobné už zvyknutí, veď nesmieme zabudnúť na konkurenčnú službu Easy Bonus. Ale čo je na tom všetkom najzaujímavejšie? Operátorovi O2 porastie traffic a zisk aj v prípade, že by sa niektorí užívatelia O2 Fér rozhodli pre Naymobile. Určite však vtedy, keď Naymobile zaujme užívateľov operátorov Orange či T-Mobile. My v redakcii sa z noviniek a „doťahovačiek“ operátorov tešíme, nakoľko najviac získavate vy, naši čitatelia.

A čo sme pre vás pripravili v aktuálnom dvojčísle BC-čka? Tentokrát budem s uvedením obsahu stručný a radšej vás rovno odkážem na stránky časopisu, plné zaujímavého obsahu, vrátane tém o možnostiach šetrenia u operátorov, recyklácii telefónov či atraktívnej fotoreportáži z Hannoveru a Viedne. Nezabudnite sa však otestovať v našej novej súťaži s operátorom T-Mobile, odmena síce nie je sladká, ale dá sa s ňou telefonovať či navigovať. Príjemné čítanie vám za celú redakciu praje

Roman Calík
šéfredaktor

BCMOBIL & TECHBOX 5-6/2009 Editorial
Autor: Roman Calík