pondelok 28. marca 2011

BC MOBIL & TECHBOX

ANDROID OVLÁDOL TRH

Pamätáte si na prvé Android smartfóny? Na Slovensku sme sa k nim dostali až začiatkom roka 2009. Boli nenápadné a málokto sa odvážil vyskúšať ich. Väčšina prvých majiteľov z nich však bola nadšená. Za posledné dva roky sa stal z neznámeho zeleného robota fenomén. Ako je vôbec možné, že predbehol tak všetkým známe operačné systémy ako Symbian alebo Windows Mobile? Bude to otvorenosťou a neustálymi inováciami, ktoré sú viditeľné. Navyše mu výrobcovia verili a on sa im odplatil. Dnes Android valcuje trh smartfónov, čo bolo vidieť i na kongrese MWC 2011 v Barcelone, ktorého sme sa s našou redakciou zúčastnili. Kto nemal na stánku Android zariadenie, akoby tam ani nebol. Navyše Google dobre načasoval uvedenie najnovšej verzie Android 2.3 Gingerbread či Android 3.0 Honeycomb pre tablety. Áno, aj svet tabletov ovláda, resp. už ovládol Android. Snáď jediným výrobcom, ktorý neustále odoláva je Nokia. Jej Symbian nestihol nástup dotykových telefónov, navyše platformy ako MeeGo či Maemo sú už tiež odsúdené na zánik. Nokia však ide proti prúdu. Oznámila totiž spoluprácu s gigantom Microsoft, ktorý minulý rok uviedol operačný systém Windows Phone 7.

Už čoskoro by sme sa mali dočkať zariadení Nokia Windows Phones. Tešíte sa? Osobne si myslím, že keby dnes Nokia predstavila Android smartfón, nestíhala by ho vyrábať. Nokia sa však chce odlíšiť, navyše Microsoft potreboval pre svoj operačný systém silného partnera. Nokia ním rozhodne je. Ostáva nám len dúfat, že ohlásená spolupráca prinesie očakávané ovocie a nebude krokom späť, to by Nokia mohla veľmi rýchlo prísť o svoju pozíciu jednotky na trhu. Na tú si už brúsi zuby Samsung, ktorý pochopil, odkiaľ fúka vietor. Minuloročnú plánovanú vlajkovú loď Samsung Wave s vlastným OS bada poslal do ústrania a pýšil sa radšej modelom Samsung Galaxy S s OS Android, ktorý si svoj úspech naplno užíva doteraz. Najviac však Android pomohol HTC. Dokonca i na Slovensku patria telefóny HTC s OS Android k tým, po ktorých ľudia túžia. Ako inak si vysvetliť suverénne víťazstvo HTC smartfónov Desire Z, Desire HD či Wildfire v ankete Mobil roka 2010. Ľudia milujú Android a nemáme im to za zlé. Google aj s Apple (iPhone s iOS) zmenili náš pohľad na mobilné telefóny, dnešný svet patrí smartfónom.

PS: Kto z vás čítal editorial v predchádzajúcom vydaní? Veľmi rád by som sa pochválil, že zľava na ceste už dorazila. Orange však medzičasom modernizoval svoj fakturačný systém a oznámil mi, že miesto elektronickej faktúry dostanem faktúru poštou. Tá je však taktiež niekde na ceste, zato mi prišlo avízo o nezrealizovanej platbe z môjho bankového účtu. Myslím, že suma približne 16-násobne vyššia ako moja bežná platba, ktorú si môj súčasný operátor chcel zúčtovať, si žiada jedno veľké vysvetlenie! Podľa infolinky operátora som presurfoval gigabajty dát. Keďže si sledujem svoje prenesené dáta doslova na kB, považujem to za pokus operátora o ďalší zlý žart.

Príjemné čítanie vám želá
Roman Calík

BCMOBIL & TECHBOX 3-4/2011 Editorial
Autor: Roman Calík

QUARK

Milí priatelia,

aj nedávny poplach spôsobeným objavom dioxínov vo vajíčkach i v mase nás utvrdil v presvedčení, že sa potravinársky priemysel poriadne zmenil. Dôležitejšie než nasýtiť národy je preň vysoká finančná výnosnosť, ktorá prináša obrovské riziká. Ľudské telo mnoho znesie a je spôsobilé spracovať aj nie kvalitné produkty. Skrátka, človek naozaj dokáže všeličo akceptovať. Tento poznatok bez škrupúľ využívajú najmä niektorí obchodníci i potravinári. Ani radšej príliš nepátram, čo všetko sa dostáva na tanier. Veď ako nazvať známy a obľúbený výrobok, ktorému po desaťročia hovoríme párky, ak obsahujú len 21 % mäsa? Radšej si nepredstavujem, čo okrem múky tvorí zvyšok výrobku. Blíži sa čas ktorý pripomína film Krídelko alebo stehienko z roku 1976, kde komik Louis de Funes ako továrnik priemyselne vyrábal ryby či hlávkový šalát? Dnes naozaj nevedno akú kvalitu majú potraviny. U nás doma, či v zahraničí. A mimochodom, najlepšie sa vraj loví v mútnych vodách, preto sa postupne pri mnohých výrobkoch likvidujú identifikačné údaje a nastupujú praktiky dobre premyslenej anonymity. Nemožno ich ani komentovať. Čo myslíte prečo sa kurence z Poľska odvezú do Maďarska, prebalia sa (to sa môže opakovať aj v inom štáte) vznikne nový výrobca a dodávateľ, ktorý volil zdanlivo nezmyselné kroky no ktorý dobre vie prečo to robí. Navyše sú výrobcovia, ktorí vďaka národnému pôsobeniu produkujú potraviny rozličnej kvality. Je vážne podozrenie že u nás prichádzajú na trh ich výrobky v horšej kvalite ako u solventnejších a prosperujúcejších susedov. Dobre sa to dá vidieť, ak si kúpite v tom istom obchodnom reťazci rovnaký značkový výrobok u nás a v susednom Rakúsku. Rozdiel v chuti i konzistencii je zrejmý. A vôbec nevieme takmer nič o geneticky modifikovaných potravinách, ktoré sa dostávajú do predaja.
Najskôr sa striktne zakazovali, postupne sa objavovali údajne odôvodnené výnimky a dnes sa
pestujú aj u nás. A je o nich ticho. Ani vedci zatiaľ nevedia, čo za riziká to prináša dnes. zajtra alebo v nasledujúcej generácii. Samozrejme, že za tým všetkým je zlatá modla s ekonomickým označením zisk, lebo platí úmera: menej kvalitné = lacnejšie. Existuje aj iná rovnica: normálne = drahšie? Videl som v našej predajni bochník ražného chleba za takmer 4 eurá! Keby sme napĺňali filozofiu soľ nad zlato, v poriadku. Ale tu nastupuje absurdná filozofia – posunúť úroveň kvality do suterénu a normálne potraviny predávať za cenu klenotov. Pre biznis to nie je možno zlá taktika, ale pri zabezpečení existencie civilizácie?
Mnoho produktov by sa na pultoch obchodov vôbec nemalo objavovať a nezodpovedných
manipulátorov by mal za ne niekto tvrdo postihovať. Lenže kto? Keď aj u nás v tejto oblasti
vládnu tzv. partikulárne záujmy lobistických či nátlakových skupín, ktoré majú iné záujmy, ako
je uspokojovanie našich potrieb.
Preto dúfam, že národné vlády aj EÚ konečne pod dioxínovým tlakom sa prestanú bez záujmu pozerať sa na to, čo nám ponúkajú v obchodoch, čo aj oni, naši zástupcovia a ich rodiny, majú na tanieri. Niečo však môžeme urobiť my. Spotrebiteľská kontrola je veľmi účinný nástroj.
Využívajme ju!

Váš
Eduard Drobný

QUARK 3/2011 Editorial
Autor: Eduard Drobný