streda 25. marca 2009

BCMOBIL & TECHBOX

Sviatok mobilov

Už po štvrtýkrát sa v polovici februára stala Barcelona miestom najväčšieho a najvýznamnejšieho telekomunikačného kongresu GSMA Mobile World Congress 2009. Každý, kto vo svete mobilných technológií niečo znamená, si výstavu nenechal ujsť. A tak sa tu opäť stretli stovky vystavovateľov, medzi ktorými nechýbali najznámejší výrobcovia mobilných telefónov, navigačných zariadení a príslušenstva, dodávatelia hardvérových či softvérových riešení pre mobilné telefóny a služby mobilnej komunikácie, ako i mobilní operátori. Konečne sme sa dočkali reálneho mobilného telefónu s projektorom, ktorý predstavil Samsung a dostane sa i do Európy.

Boli sme tiež svedkami toho, že mladý dotykový operačný systém Symbian S60, ktorý poznáme z Nokie 5800 XpressMusic, sa stal základom vlajkových lodí svetových výrobcov, konkrétne Samsung Omnia HD či Sony Ericsson Idou. Veľmi príjemne prekvapil výrobca LG, ktorý uviedol nové dotykové rozhranie telefónov 3D S-Class, mobil s priehľadnou klávesnicou či uskutočnil videohovor prostredníctvom videohodiniek. Nokia oznámila, že spustí špecializovaný obchod contentu Ovi Store a T-Mobile sa ukázal službou web´n´walk vylepšenou o widgety, prostredníctvom ktorých získate rýchly prístup k službám ako YouTube, Facebook, eBay či MySpace. Príjemne nás prekvapila aj slovenská spoločnosť Sygic, ktorej navigačná aplikácia Sygic Mobile 2009 funguje aj na Apple iPhone. Ale nebudem všetko prezrádzať, radšej si nalistujte našu reportáž priamo z centra diania.

Kríza, kríza, kríza... počujeme z každej strany. Neberte to ako výhovorku na krízu, ale faktom je, že aj náš časopis reaguje na stagnáciu trhu. Práve preto v rukách držíte dvojčíslo 3-4/2009 a aj ďalšie vydanie BCMOBIL & TECHBOX vyjde ako dvojčíslo, t.j. 5-6/2009. Ak ste naším predplatiteľom, nemusíte sa obávať, neprídete o vopred objednaný počet kusov výtlačkov, totiž dvojčíslo pre vás počítame samozrejme ako jeden výtlačok. Nedá mi ešte nespomenúť výsledky ankety Mobil roka 2008, ktorej dominuje Sony Ericsson, víťaz až v troch kategóriách. Prekvapivo jednotka na našom trhu Nokia si ukoristila len jedno ocenenie. Najväčšia vďaka ale patrí najmä vám, čitateľom všetkých zúčastnených médií, ktorí ste sa do ankety zapojili - nebolo vás vôbec málo. Zapojením sa do ankety ste zároveň súťažili o štvoricu mobilov, no ak ste nemali šťastie, skúste ho v našej novej SMS súťaži o navigáciu Dynavix Atto. Príjemné čítanie vám za celú redakciu praje

Roman Calík
šéfredaktor

BCMOBIL & TECHBOX 3-4/2009 Editorial
Autor: Roman Calík