utorok 3. novembra 2009

QUARK

Milí priatelia,

pred časom, keď naše elektrárne boli ešte štátne, mali samostatný útvar venujúci sa úsporám energie, najmä elektrickej. Viedol ho naslovovzatý odborník a nadšenec Ján Dohňanský, ktorý sa svojou prácou pri vysvetľovaní problému úspor, legislatívnej činnosti, publicistiky, ale aj budovaním múzea starých elektrických spotrebičov (napr. tam bola elektrická pračka SKRAT z roku 1952!!!) snažil presadiť známu myšlienku, že najlacnejšia energia je tá – nevyrobená.
Viem o čerstvom prípade, keď staviteľ vehementne presviedčal stavebníka rodinného domu, že najlacnejšie je elektrické vykurovanie konvektormi. Taktne zamlčal, že toto vykurovanie je najlacnejšie len investične, konvektory naozaj nie sú drahé, no čo treba zaplatiť za ich spotrebu, je o inom. Nepovedal ani to, že v najpotrebnejšom čase pre rodinu obvykle nekúria – sú v prevádzke 20 hodín denne. Pozrime sa na reklamy plynových kotlov. Laik nie je schopný posúdiť tvrdenia o charakteristikách kotlov, chýba objektívny vysvetľujúci komentár, ktorý by stavebníkovi naozaj dobre poradil. Verejnosť má problém aj so stavebnými materiálmi. Aj tu – každá líška svoj chvost chváli a budúci stavebník sa v spleti tvrdení a jednostranne formulovaných výhod stratí. Nikde nenájdete dostatok informácií v zrozumiteľnej podobe o tepelných čerpadlách, výhodách a nevýhodách jednotlivých zatepľovacích systémov a tak ďalej a tak ďalej. Navyše chýba nekomerčná, objektívna a pravdivá osveta, ale aj výchova našich najmenších k úsporám energie. Som hlboko presvedčený, že táto problematika by sa mala dostať dokonca do školských osnov.
Toto všetko nám chýba a bude s tým treba niečo robiť, lebo výroba energie je drahá a znečisťuje životné prostredie, a ak bude rásť, veď – viete čo bude! Pre zaujímavosť – televízor s vákuovou obrazovkou mal menej ako polovičnú spotrebu oproti dnešným panelom, pritom spotreba plazmových zobrazovačov sa mení podľa obsahu obrazu, LCD systémy majú stabilnú, pomerne vysokú spotrebu. Pri momentálnom prezbrojovaní našich domácností na veľkoplošné panely, radšej na to nemyslieť...
Vráťme sa k systému energetického poradenstva. Rozhodne ho treba ako soľ.
A zrejme by ho malo uviesť do činnosti Ministerstvo hospodárstva SR. A aby neostalo len pri rečiach:
Vážený pán minister Jahnátek, venujte, prosím, tomuto problému trochu pozornosti a dajte možnosť takémuto pracovisku vzniknúť, veď náklady sa nám mnohonásobne vrátia. A aby bolo kde začať, náš časopis Quark je pripravený poskytnúť publikačný priestor a po dohode uverejňovať užitočné a múdre rady pre všetkých, ktorí ich potrebujú.
A detský časopis Fifík, ktorý patrí k najväčším na Slovensku, určite tiež nájde priestor na slová o nutnosti šetrne zaobchádzať s energiou. Čím skôr sa s tým začne, tým bude efekt väčší. Naše časopisy sú k dispozícii kedykoľvek, hodenú rukavicu pre náš spoločný prospech stačí už len zdvihnúť.

V mene tých, ktorým takto pomôžete, Vám už vopred ďakuje:
Eduard Drobný

QUARK 11/2009 Editorial
Autor: Eduard Drobný