sobota 1. septembra 2001

PC REVUE

Škoda, že celosvetová recesia prišla práve teraz a že tak vážne zasiahla práve IT priemysel. Je síce pravda, že prišla už pred rokom, ale zatiaľ sa, bohužiaľ, nemá na odchod. Mnohí výrobcovia počítačov síce s veľkým očakávaním pozerajú na koniec roka, ktorý by mohol aspoň čiastočne zlepšiť ich celo ročné trápenie v predaji, veľa očakávajú aj od októbrového uvedenia Windows XP, ale analytici sú vo svojich predikciách skôr opatrní. Rovnako Itanium sa ešte len rozbieha a už teraz sa čaká na jeho následníka, pretože vinou veľkého oneskorenia nepredstavuje nijakú výkonovú bombu. Softvérový priemysel, dodávatelia sieťovej infraštruktúry, mobilní operátori, telekomunikačné firmy atď. prežívajú v súčasnosti veľmi ťažké obdobie. Nemožno sa preto čudovať, že ich investície do ďalšieho vývoja produktov či veľkorysých projektov sú veľmi opatrné.
Dobre sa pamätám na zlatú éru PC, keď sme sa tešili na každú novú generáciu procesora, väčšiu RAM-ku či rozlíšenie grafickej karty, viac kapacity na diskoch a pod. Na to, akým raketovým tempom vznikol celý PC priemysel, ako huby po daždi vyrástlo množstvo firiem, produktov, nápadov, projektov. Tešili sa používatelia, tešili sa predajcovia, všetci boli happy. Ozaj, viete, že v auguste slávilo PC svoje 20. narodeniny? Hoci táto éra je už preč a samotný koncept PC čaká na svoje znovuobjavenie, veľmi by ma ako používateľa potešilo, keby sa znovu naštartovala nová inovačná vlna, lebo, pravdu povediac, zdá sa mi, akoby to tu všetko tak trochu zaspalo. Je ešte veľa oblastí, ktoré sú akoby generačne pozadu, bohužiaľ, je tu tá nešťastná recesia. Keď už sa nemôžeme tešiť z nových produktov, podelím sa s vami aspoň o pár postrehov. Ak budete mať chuť podeliť sa s vašimi, tak len do toho, moja mailová schránka ich rada prijme.
O mojej predstave konceptu PC novej generácie som písal prednedávnom, takže túto oblasť zatiaľ vynechám.
Softvérové aplikácie a operačné systémy ma hnevajú preto, že v posledných rokoch prinášajú len akýsi facelifting, drobné zlepšenia, úpravu rozhrania, pridanie pár funkcií, aby mali na čo nalákať zákazníkov, ale popritom sa stále nedokážu zbaviť choroby generovania nových chýb, potreby neustáleho plátania dier, zháňania nových ovládačov, filtrov atď. To by už konenčne malo prestať, keď si predstavím tie hordy ich vývojárov a rozpočty, s ktorými pracujú... Myslím, že by možno bolo dobré zmeniť celú koncepciu, napríklad vybrať sa cestou predávania len akéhosi spoľahlivo fungujúceho softvérového jadra za prijateľnú cenu s možnosťou dopĺnania ďalších funkcií prostredníctvom zasuvných modulov, ktoré by sa dokupovali podľa potreby a finančných možností.
Veľké očakávania vkladám do mobilných telefónov. Doteraz som, žiaľ, nemal v ruke mobil, ktorý by ma uspokojil. Malý displej, slabá výdrž batérií, malá klávesnica, nešikovné ovládanie, obmedzené rozširovanie a nastavovanie vlastností. O WAP-e radšej pomlčím. Teším sa na GPRS a potom možno aj na siete naozaj tretej generácie, hoci na ich nástup (aspoň u nás) si určite ešte počkáme. Pri zmienke o GPRS sa naši mobilní operátori záhadne usmievajú, hovorí sa o jeseni tohto roku, ale, pravdu povediac, neviem-neviem... (Najmä po sklamaní s WAP-om...) A aký mobil by som chcel? No taký, ktorý by nemal tie neduhy, čo som spomínal. Je mi jedno, či to bude mobil s funkciami PDA – mobilného asistenta – alebo PDA rozšírený o komunikačný modul. Určite viem, že nechcem vláčiť dve zariadenia, aj tak mám problém vláčiť už to jedno a nestratiť ho... Možno by bolo atraktívne mať takéto zariadenie v podobe veľkých plochých hodiniek s bezdrôtovým pripojením na náhlavovú komunikačnú súpravu. Niečo podobné kedysi bolo spojené s konceptom Bluetooth. Keď už sme pri tom, neodpustím si jednu poznámku. Bluetooth je exemplárnym príkladom výbornej technológie, ktorá stále nie a nie presadiť sa. Problémom je slabá podpora výrobcov, strach o presadenie sa na trhu a pomerne vysoká cena zariadenia. Hoci pôvodne sa očakávalo, že čip Bluetooth by mal stáť okolo 5 dolárov, uvedenie mobilov alebo PC kariet s podporou pre Bluetooth by znamenalo v súčasnosti nárast ceny približne o 150 dolárov. Chcelo by to masovú výrobu, ale tá sa nemôže spustiť, pretože sú obavy, že zariadenia Bluetooth budú pridrahé a nebudú sa kupovať. Klasický bludný kruh. Svoj klinec do rakvy pridal aj Microsoft, kedysi veľký podporovateľ Bluetooth, ktorý však do novej verzie Windows XP podporu tejto technológie nezahrnul (Wi-Fi však áno) z obavy, že by o ňu nebol záujem... A pritom ďalšia vec, ktorá by nepotešila len mňa, ale určite aj milióny ďalších používateľov, je synchronizácia vybraných údajov (kontakty, schôdzky, poznámky, maily, MP3 atď.) medzi stolným PC v kancelárii a mobilom, PDA či notebookom.
Ďalšou oblasťou, ktorá čaká na svoju éru, je rýchle širokopásmové pripojenie na inet. Odtrhnem svoju predstavu od reality a jednoducho len vyslovím svoje želanie: chcel by som rýchle a lacné pripojenie na inet, či už v práci, alebo doma, prípadne kdekoľvek ho budem potrebovať. Mne je jedno, či to bude ADSL, satelit, káblové pripojenie, bezdrôtové pripojenie či niečo nové alebo kombinácia už uvedených možností. Nechcem platiť jednej spoločnosti za linku a druhej za pripojenie na inet, chcem čo najjednoduchšiu administráciu. Nechcem absolvovať žiadne komplikované technické ani úradnícke procedúry na to, aby som získal dobrú linku, kdekoľvek ju budem potrebovať. Nie som vo svojich predstavách asi najskromnejší, ale som zákazník, a preto by mňa/nás mali poskytovatelia pripojenia počúvať. Firmy síce rady vyhlasujú, že počúvajú želania svojich zákazníkov, ale mne sa zdá, že ich poznajú len veľmi málo, nepoznajú ich zvyklosti, potreby, možnosti, preferencie. Keby to nebola pravda, možno by nebola ani recesia a možno aj inovačné cykly by boli kratšie. A potom by takýto príhovor vôbec nemusel vzniknúť.

Zaujímavé čítanie septembrového čísla vám želá
Martin Drobný

PC REVUE 9/2001 Editorial
Autor: Martin Drobný