pondelok 1. decembra 2008

QUARK

To, čo sa práve valí po svete ako cunami a nikto nevie, kde a hlavne kedy sa to skončí, je tragické. KRÍZA. Škoda, že najviac na ňu doplatia tí, čo za to vôbec nemôžu. Neobíde ani hlavných aktérov. Spravodlivosť jestvuje. Ale, sprievodné efekty sú niekedy až na počudovanie. Francúzsky prezident tvrdí, že ju má na svedomí najmä absencia regulačných zásahov do živelnosti a divokého „podnikania“.
Český prezident zasa vyhlasuje, že na vine sú snahy štátov zasahovať do samoregulačného procesu trhu. Takže opak. My dobre vieme, že trh, aj keď to roky hlása pán prezident Klaus, ktorého si inak vážim, ani náhodou všetko nerieši.
Národohospodári sa zhodujú, že všetko majú na svedomí až fanatické a bezhraničné túžby po ziskoch nerešpektujúce ani prirodzené zábrany. Vzniká systém, ktorý je samočinne neregulovateľný a logicky havaruje. Podobne ako keď narastie stromu väčšia koruna, než dokáže kmeň udržať. Asi by to chcelo kapitalizmus s ľudskou tvárou.
Len raz neviem, prečo na tieto maniakálne snahy má doplácať väčšina ľudstva. Pred pár dňami som bol s humanitárnym pracovníkom z Kene. Spomínal 60 000 detí z Nairobi a okolia, ktoré nemajú denne ani na jedno teplé jedlo. Kradnú – fetujú. Gigantické sociálne rozdiely na našej planéte majú byť druhou príčinou súčasnej krízy.
Ale poďme od globálnych problémov ku každodenným.
V októbri som sa vybral na knižný veľtrh do Frankfurtu nad Mohanom. Na letisku som sa dozvedel, že v lietadle niet voľných miest. 10 minút pred odletom ma zavolali (bolo nás viac) a usadili v prvej triede. Reku, čo sa deje opýtal som sa dievčiny pri východe. Vraj dnes bežne letecké spoločnosti predávajú viac lístkov, ako je miesta. Ak sa niekomu neujde miesto? Zaplatia 140 eur bolestného. Letecká doprava, ktorá mala svoju noblesu, sa degradovala na úroveň mestských autobusov.
Frankfurtský knižný veľtrh je naozaj obrovský. Vystavuje tu ročne asi 67 000 vystavovateľov. Jeho gigantičnosť mu odoberá ľudské parametre a ak je jednou z hlavných charakteristík kníh intimita, tak toto tu je megalomanská koncentrácia opaku. Bol som tam už veľakrát, ale stále viac sa mi zdá, že veľtrh sa odľudšťuje.
Nerád by som takouto bezvýchodiskovou témou končil ďalší úspešný ročník QUARK-u. Preto mi dovoľte zaželať nám všetkým, aby kríza čím skôr prestala strašiť, nech benzín ešte viac zlacnie, nech má každý prácu, sme zdraví a nech sa nám darí aj doma. Všetkým.
Váš
Eduard Drobný

QUARK 12/2008 Editorial
Autor: Eduard Drobný

QUARK - Redakčný monitor

Ako tradícia velí, na konci roka sa zamýšľame nad tým, čo práve končí. Neviem ako vám, ale mne tento dvetisícôsmy rok ubehol. Hrozitánsky rýchlo. Ak ste na tom rovnako, vitajte v klube. Musím však povedať, že sme s ním celkom spokojní. Prežili sme ho v zdraví, nemuseli sme zvyšovať cenu a hľadíme nádejne aj do blížiaceho sa jubilejného 15. ročníka. Čo si veľmi cením, sú tri DVD Futuris s výberom toho najlepšieho z popularizačnej rovnomennej európskej televíznej relácie, ktoré sme mohli vkladať do časopisu. Našli ste ich v troch číslach Quarku úplne bezplatne tak ako i tento mesiac. Napíšte nám, ako ste ich využili, či sa vám páčili a či máme pokračovať v ich zaraďovaní aj v budúcom roku – ak to bude možné. Postupne sa stávame mediálnym partnerom viacerých podujatí, o ktorých vás pravidelne informujeme. Za úspech považujem i to, že nás (vo väčšine prípadov ako jediné médium zo Slovenska) začala pozývať Európska komisia pre vedu a výskum na veľkú časť svojich podujatí. Nemenej si vážim rôzne súťaže, napríklad súťaž o týždenné používanie Nissanu Quasqai, ktorá zaznamenala nebývalý prílev súťažných odpovedí. Verte, že nám bolo ľúto vyžrebovať zo 467 správnych odpovedí iba jedinkého výhercu.
No nielen o tom sa chcem dnes s vami rozprávať. Rada by som totiž pripomenula, že o pár dní sú Vianoce. Jasné, že o tom viete, veď naše obchody nám to pripomínajú už od októbra, no ja by som vám chcela navrhnúť, aby ste pri uvažovaní o darčekoch zaradili do užšieho výberu aj predplatné na QUARK. Prečo? Takto získaný QUARK je lacnejší. Okrem toho, príde až k vám domov a nemusíte ho zháňať. Nemyslite si, že vždy je jednoduché náš časopis získať. Viem z nášho odbytového oddelenia o mnohých prípadoch, keď sa do niektorých stánkov občas časopis vôbec nedostane a potom tí, čo ho nezohnali, píšu listy. My im časopis pošleme, lenže ani naše rezervy nie sú veľké. Nehovoriac o dvojitom poštovnom – za list i za časopis. Jednoduchá pomoc? Predplatiť si časopis, aby sa niečo podobné nestalo. A nemenej dôležitý fakt je aj to, že chcem a určite aj vy, aby sa naša rodina, spoločenstvo čitateľov QUARK-u rozrastala. Najmä preto, že QUARK čítajú buď tí, čo sú múdri alebo čo sa nimi chcú stať. A netreba pripomínať, že vedomosti sú najväčším pokladom aj majetkom, ktorý nikto nemôže ukradnúť, ani ho neznehodnotí kríza, o ktorej píše v úvodníku náš pán riaditeľ.
Mám pre vás preto vianočnú ponuku: ak nám do 15. decembra napíšete, pre koho chcete predplatné objednať, pošleme vám obratom šek na zaplatenie predplatného spolu s darčekovou poukážkou na meno obdarovaného. Predplatné na rok 2009 je nemenné – za 12 čísel zaplatíte 420 Sk (13,94 €), čo je o 120 korún menej, ako by ste zaplatili za časopisy kúpené v novinovom stánku. Objednávací lístok nájdete na strane 2. Samozrejme, takýto darček môžete venovať svojim blízkym po celý rok.
V našom vydavateľstve Perfekt vyšla len nedávno kniha, ktorá sa dočkala vyše 10 miliónov výtlačkov, píšeme o nej na strane 40. Volá sa Zábavná fyzika. Viete si predstaviť, aká musí byť dobrá, keď jej toľko vytlačili a predali? Toto slovenské vydanie má však niečo, čoho sa ani jedna z tých miliónov kníh nedožila. Obsahuje cédečko so zábavnými pokusmi – animáciami. Aj toto je horúci tip na darček a dajte na moju radu, ak sa nepoponáhľate, môže sa vám neujsť a budete musieť čakať na jej ďalšie vydanie niekedy vo februári či marci.
A na záver ešte e-vianočné darčeky – je to sľubovaný zvukový Quark vo formáte MP3. MP3 Otvorte si našu webovú stránku www.quark.sk a stiahnite si bezplatne hodinové čítanie z tohoto decembrového čísla. Okrem toho, na portáli www.eQuark.sk vás čaká darček z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK. Jeho autorkou je Dr. Dagmar Senderáková z Katedry experimentálnej fyziky, odborníčka na holografiu, ktorá nám v krátkej animácii predvedie, ako jednoducho sa dá vymeniť koruna za euro...
Krásne a pokojné sviatky!
JANA MATEJÍČKOVÁ

QUARK 12/2008 Redakčný monitor
Autor: Jana Matejíčková