sobota 1. apríla 2000

PC REVUE

Skryté hrozby informačnej civilizácie

Nemávate niekedy problémy s pamäťou? Nestáva sa vám, že si neviete spomenúť na meno spolužiaka, vybaviť si detaily zážitkov, udalostí, ktoré sa odohrali len pred pár mesiacmi či rokmi, priradiť tváre k menám, funkciám a firmám? Iste, aj keď odpoviete kladne, nemusí to ešte znamenať nič vážne. Nemusíte hneď trpieť ťažkou sklerózou, ak si neviete pri náhodnom stretnutí na ulici alebo pri predstavovaní na recepcii spomenúť na meno nositeľa známej tváre. Dôležitá je miera a pôvod zábudlivosti, neschopnosti mozgu vyloviť z pamäte potrebné údaje.
Jednou z možných príčin, ktorú chcem vyzdvihnúť, je aj presýtenosť informáciami a následná samoočistná reakcia mozgu. Jeho snaha zbaviť sa prebytočných „dát“, ako sa hovorí, vyprázdniť si „bufer“. Možnože sa mýlim, veď oficiálna veda tvrdí, že pamäťová kapacita mozgu je nevyčerpateľná, ibaže si nevieme tie informácie správne pretriediť, prečistiť a menej dôležitých sa vedome a cieľavedome zbavovať. Možno však ide o prvé symptómy ďalšej nastupujúcej civilizačnej choroby, ktorá nám zostane ukrytá pod pláštikom bežného pracovného stresu či normálnej prepracovanosti.
Zo všetkých strán sme čoraz viac zaplavovaní informáciami a nikto nás zatiaľ nenaučil, ako sa s nimi vyrovnať. Nevieme sa pred nimi brániť, vedome ich triediť, zoraďovať a prípadne ich posielať do „skartovača“. Zatiaľ sa takýto informačný pretlak týka len mizivého percenta populácie, ale treba počítať s tým, že objem vnemov a informácií prijímaných našou zmyslovou sústavou sa bude stále zvyšovať nielen v niektorých profesiách a na niektorých postoch, ale čoskoro sa to bude týkať väčšiny populácie. Informačný obsah bude čoraz bohatší a bude na nás útočiť všetkými možnými aj nemožnými kanálmi. Ako sa s tým vyrovná naša preťažená nervová sú stava, to veru neviem. Možno dostane „svalovicu“.
Ďalšiu „hrozbu civilizácie“ predstavuje e-mail. To, bez čoho si dnes nevieme predstaviť svoj každodenný život, čo nám umožňuje nesmierne zrýchliť komunikáciu, prekonávať hranice atď., nás pomaly, ale isto zotročuje. Vybaviť denne 50, 100 či viac mailov spôsobí, že sa vlastne ani nemáte kedy venovať normálnej práci. A nedajbože, aby ste sa dostali na týždňovú služobnú cestu do lokality bez možnosti prístupu na internet a priebežného vybavovania pošty. Po návrate do práce a prvom spustení poštového klienta len bezmocne pozeráte, ako vám naskakujú ďalšie a ďalšie riadky novej pošty. Pri jej vybavovaní mi prichádza na um antický Sizyfos, večne tlačiaci obrovský balvan do kopca. Pravdu povediac, doposiaľ sa mi ani raz nepodarilo dostať sa do stavu, aby som mal prázdny Inbox a všetku došlú poštu spracovanú a pekne zatriedenú do príslušných zložiek. (Týmto sa ospravedlňujem všetkým, na koho mail som zatiaľ neodpovedal alebo mi odpoveď trvala neprimerane dlho...)
Elektronická pošta je ďalším z príkladov dobrého sluhu a zlého pána, od ktorého sme „životne“ závislí. Stačí, aby bol pár hodín či nedajbože dní problém s linkou či poštovým serverom, a človek sa cíti odrezaný od vonkajšieho sveta a bojí sa, či náhodu nepríde o dôležitý mail, o nejakú očakávanú odpoveď. Byť off line je pre našinca rovnako nepríjemné ako pre supermodelku dostať ovčie kiahne.
Tentoraz to bolo trošku také „filozofovanie“, ktoré nič neriešilo; snažilo sa len upozorniť na niektoré skryté javy našej „informatizácie“. Ak by však niekto vedel poradiť, ako sa s týmito hrozbami vyrovnať, pošlite mi návod či riešenie, rád ho použijem, lebo ja som zatiaľ bezmocný...
Na záver ešte jedna „faktická“. Od tohto čísla sa InfoWare stáva súčasťou PC REVUE v podobe samostatnej rubriky. Bude prinášať, rovnako ako keď IW vychádzal samostatne, informácie zo sveta informačných a komunikačných technológií. Dôvodom pre zmenu koncepcie bola skutočnosť, že predplatitelia InfoWare boli na 99,9 % rovnako aj čitateľmi PCR a vydávaním dvoch samostatných periodík sme mali dvojitú administráciu. Týmto krokom sa nám niektoré veci zjednodušia a k informáciám zo sveta IT sa dostane širší okruh čitateľov. Za pochopenie ďakujeme.


Príjemné čítanie aprílového čísla vám želá
Martin Drobný

PC REVUE 4/2000 Editorial
Autor: Martin Drobný