streda 27. augusta 2014

PC REVUE - OpenPark

S dronmi radšej opatrne

Popularita a možnosti využitia dronov rastú úžasným tempom. Keď som mal pred časom príležitosť zalietať si s prvou kvadrokoptérou Parrot AR Drone, bol to veľký zážitok. Možnosti ovládania a presnosť polohovania boli úžasné, menšia nevýhoda bola krehkosť konštrukcie a krátka výdrž batérie. Odvtedy vývoj značne pokročil a okrem zábavnej verzie vzniklo množstvo ďalších spôsobov ich využitia. A niektoré sú naozaj prekvapujúce.


Vedci z MIT napríklad vybavili drony svetlami, lasermi na meranie vzdialenosti, spárovali s riadiacim systémom a vypustili ich do fotoateliéru. Keď si fotograf zvolí typ nasvietenia scény, riadiaci systém následne vypočíta správnu polohu svetiel vzhľadom na fotografa a objekt. Systém pracuje v reálnom čase a podľa potreby mení polohu dronov.


PC REVUE

O slobode a peniazoch

Bolo to celkom na začiatku prázdnin. Z ničoho nič mi zavolali z firmy HP, že majú pre mňa na požičanie na tri dni karavan. Bola to forma propagácie ich notebookov a tlačiarní a ja som súhlasil. Priznávam sa, že to bol oddávna môj sen, vždy som na také luxusnejšie a pohodlné karavany pozrel ako na zázrak a snažil sa nazízať do ich vnútra. Karavan totiž spája voľnosť a slobodu s pohodlím. Nepotrebujete dopredu objednávať hotel alebo lietadlo, budete tam, kam dorazíte, a keď sa vám prestane páčiť, odídete. Na rozdiel od stanu jednoducho zastanete, kde chcete, a je vymaľované. Ak ste v kempingu, pripojíte vodu, elektrinu a ste ako vo svojej obývačke. Predpokladom je to, že ide o dobre vybavený karavan, čo bolo v tomto prípade splnené vrchovato. Bola tu sprcha, WC, pohodlné postele i sedenie. Takisto vykurovanie a vetranie, plynový varič, chladnička a mraznička. A mal som k tomu aj multimediálny notebook.