nedeľa 26. januára 2014

PC REVUE - OpenPark

Aby sa z internetu nestal Skynet

V čase, keď sa v PC REVUE začínali objavovať prvé zmienky o internete (resp. webe), viedli sme s jazykovedcami „dišputu" o tom, či sa internet píše s malým alebo veľkým písmenom na začiatku. My sme tvrdili (a myslím si to dodnes), že menších počítačových sietí, ktoré majú vlastnosti podobné internetu, môže existovať viacero, ale vo všeobecnosti sa bavíme o jednom konkrétnom celosvetovom Internete, a preto by sa mal písať s veľkým I. Odvtedy ubehlo už veľa rokov, spor sme nevyhrali, ale oveľa dôležitejšie ako prvé písmeno v názve je jeho blízka budúcnosť. Internet sa za tie roky rozrástol do podoby a možností, o ktorých na začiatku asi nikto ani nechyroval. Cez internet telefonujeme, pozeráme televíziu, počúvame hudbu, nakupujeme, zdieľame fotky, videá, myšlienky, pocity. Firmy cez web riadia svoje obchody, monitorujú fabriky, optimalizujú skladové zásoby, koordinujú pracovníkov v teréne atď. Vlády svetových mocností nás cez svoje bezpečnostné agentúry špehujú prostredníctvom webových prehliadačov, sociálnych sietí či aplikácií. Cez smartfóny sledujú našu polohu a odpočúvajú, o čom sa rozprávame, cez webové kamery nakúkajú do našich kancelárií a domácností. Kontrolujú naše myšlienky, názory, pocity. Zatiaľ nás (len) sledujú. Zatiaľ. Otravní marketéri spamujú naše maiboxy, aby sme si kúpili niečo, čo nepotrebujeme, podvodníci a kriminálnici sa nás snažia nachytať cez rôzne formy malvéru, ukradnúť nám osobné údaje a premeniť ich na peniaze. Tvorcovia malvéru vedú nekonečnú vojnu s výrobcami bezpečnostného softvéru, ale stále sú o krok vpred. Skupiny hackerov najímaných vládou či firmami alebo spojených spoločnými ideálmi odstavia akýkoľvek server alebo sa nabúrajú kdekoľvek, je to len otázka správnej motivácie. Cez internet sa valí množstvo obsahového odpadu, digitálnej špiny, brutality a nechutností. Ich autori chránení anonymitou nemajú akékoľvek zábrany, kam až dokážu vystupňovať svoju zvrátenú fantáziu.

PC REVUE



Bol to ale divoký rok, ktorý sme prežili.

Neviem, ako pre vás, pre mňa osobne bol rok 2013 asi zatiaľ najdivokejším rokom v mojom živote - so všetkými tými úsmevnými, ale aj smutnými časťami. Dve číslice na konci si asi vybrali svoju daň, aj keď som nikdy nebol poverčivý. Napriek tomu bol rok 2013 aj krásny. Každopádne som rád, že je za nami. Prečo? Pretože nových 365 dní je pred nami. V čase, keď čítate tieto riadky, sedím v lietadle a smerujem na asi najnáročnejšiu pracovnú cestu celého roka – na výstavu CES. Mnoho ľudí mi to nechce veriť, ale Vegas nie je skutočne také zábavné mesto, akým ho všetci robia, a niektorí sem chodia naozaj hlavne pracovať. Miestom konania tejto dôležitej výstavy je len zhodou okolností a uvidíme na nej novinky určené na európsky trh v prvej polovici roka 2014. Cesta lietadlom je dostatočne dlhá na to, aby sa vybili všetky batérie, minimálne nad oceánom nie je k dispozícii internetové pripojenie, a teda aj smartfón je zrazu len na príťaž. Je to však skvelé miesto na čítanie kníh a rozmýšľanie. V mojom prípade rozmýšľanie nad tým, aký bude rok 2014. Nie z pracovného pohľadu, želaných úspechov či nechcených pádov, ale skôr to myslím inak.

QUARK

Milí priatelia,

tento rok sa nám číslo ročníka pekne zaokrúhlilo, a preto  sme si zaspomínali. Siahli  sme do archívu spred dvadsiatich rokov a rozhodli sme sa, že v nasledujúcich  číslach Quarku niečo  z neho vyberieme, oprášime a spoločne si zaspomíname. V tomto čísle bude mať slovo náš významný expert na ochranu duševného vlastníctva Štefan Holakovský ( na str. 8 – 9 nám porozpráva o sebe, na str. 48 –  49 prezradí, čomu sa budeme na jeho stránkach venovať  tento rok).