nedeľa 26. januára 2014

QUARK

Milí priatelia,

tento rok sa nám číslo ročníka pekne zaokrúhlilo, a preto  sme si zaspomínali. Siahli  sme do archívu spred dvadsiatich rokov a rozhodli sme sa, že v nasledujúcich  číslach Quarku niečo  z neho vyberieme, oprášime a spoločne si zaspomíname. V tomto čísle bude mať slovo náš významný expert na ochranu duševného vlastníctva Štefan Holakovský ( na str. 8 – 9 nám porozpráva o sebe, na str. 48 –  49 prezradí, čomu sa budeme na jeho stránkach venovať  tento rok).


Elektronika, ktorej súčasťou sú aj informačné technológie, urobila za 20 rokov obrovský pokrok. Vtedajšie počítače, aj laserové tlačiarne boli pomalé, ich výkon sa k dnešným nedá ani prirovnať. Navyše boli drahé. V počítačoch sme mali HD veľkosti 20 až 40 MB, ako externé pamäťové média slúžili diskety, o USB kľúčoch či prenosných externých pamätiach sme ani nechyrovali. Internet sme poznali iba z literatúry a prvé mobilné telefóny, ktoré sa v tom čase už objavili, boli nielen veľmi drahé, ale aj obrovské – asi ako dve tehly.

Technické prostriedky sú však iba nástroje, umožňujúce premieňať myšlienky autorov do tlačenej podoby. Dôležitý je ľudský faktor, teda naši autori, spolupracovníci, výtvarníci, grafici, priatelia a tá veľká skupina ľudí, bez ktorej časopis nemôže vzniknúť. Štefan Holakovský, ktorého si tiež veľmi vážime, patril od začiatku vychádzania Quarku medzi našich partnerov a priaznivcov. Svojimi netradičným nápadmi významne prispel k rozvoju tvorivosti.

Chcem sa pri tejto príležitosti poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na tvorbe Quarku – za pomoc, za dobré slovo, originálny nápad, za ochotu  písať jednoducho o zložitých veciach. Snažila som sa  odhadnúť,  koľko vzácnych ľudí vytvorilo tých 20 ročníkov časopisu Quark a verte alebo nie, dostala som sa až k číslu prevyšujúcemu 1 500.

Ďakujem i kolegom, ktorí z rukopisov a obrázkov vytvorili publikovateľné články, fotografom prinášajúcim kvalitné obrázky, technikom za modernizovanie redakcie tak, ako to kázal technický pokrok.

Samozrejme, ďakujem vám, milí čitatelia, že ste sa stali našimi partnermi a často aj spolupracovníkmi. Ďakujeme za cenné rady, pomoc i priateľstvo, ktoré cítime aj na diaľku.

Želám do ďalších ročníkov nám všetkým pevné  zdravie, invenciu a dobrý vzťah k pokroku.

Vaša

Jana Matejíčková



QUARK 1/2014 Editorial
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára