piatok 1. augusta 2003

PC REVUE

Bez mučenia sa priznávam, že nemám veľmi v obľube oslavy, najmä ak sa na nich musím osobne aktívne zúčastniť... :( Ale obísť 10 rokov vydávania časopisu bez povšimnutia by bolo aj na mňa priveľa. Tak sa teda zatnem a poďme si ich spolu v skratke pripomenúť.
Ako to býva pri všetkých podobných projektoch, kde „o niečo ide“, aj v našom prípade to boli roky naplnené drinou, stresom, prekonávaním prekážok, ale aj pár svetlými okamihmi satisfakcie z povzbudivých reakcií čitateľov či rastúceho rešpektu zo strany IT firiem. Boli to roky zbierania skúseností, výhier aj prehier, rastu a úspechu, ale aj zopár nevyhnutných „pádov“. Ale najmä to boli roky naplnené neustálou snahou o zlepšovanie sa, v našom prípade s cieľom vytvoriť počítačový magazín, ktorý by bol bez ostychu porovnateľný s akýmkoľvek iným obdobným časopisom na svete. Nebolo to však také „easy“, ako sa nám na začiatku zdalo. Neexistoval vzor alebo tradícia, na ktorú by sme mohli v tom čase nadviazať, nemali sme potrebné skúsenosti, kontakty, finančné prostriedky ani technické zázemie. To všetko sme získavali len veľmi pomaly, krok za krokom. Keď si to teraz spätne premietam, uvedomujem si, že to bola vlastne pomerne veľká drzosť. Nuž ale veď nás v detstve učili, že odvážnym šťastie praje... Začiatky boli niekedy naozaj dosť dramatické, ale mali sme okrem odhodlania asi aj onú potrebnú dávku šťastia... (Podrobnejšiu predstavu o tom, aké to bolo, keď sme začínali, nájdete v čísle, v ktorom sme si pripomenuli 100. vydanie PCR – v novembrovom čísle v roku 2001.)
Za tých 10 rokov sa toho veľa zmenilo. Stačí zobrať si do rúk prvé čísla, prelistovať ich a porovnať s tými súčasnými. Skoro 10-násobne vzrástol počet strán, časopis je plnofarebný, zatiaľ čo na začiatku bola taká len obálka, keďže na farebné vnútro sme prvé roky nemali peniaze... Rubriky majú svoje stabilné miesto, grafika je vyvážená, snaží sa neobťažovať, ale dopĺňať textový obsah. Naši redaktori – interní, aj externí spolupracovníci – majú výborný prehľad o oblastiach, ktoré pokrývajú, na ktoré sa špecializujú. Snažíme sa obsiahnuť všetky relevantné témy, ktoré by záujemcovi o IT nemali ujsť. Témy pre bežných spotrebiteľov sa snažíme podať jednoduchšou formou, aby sa čitatelia nestratili v množstve odborných termínov a parametrov. Témy pre IT profesionálov sú zase spracované pre nich blízkym jazykom. Našou snahou je v oboch prípadoch poskytovať čo najväčšiu mieru pridanej hodnoty v období, keď paradoxne sme na jednej strane zaplavovaní množstvom zbytočných informácií a na druhej strane je stále problém dostať sa k tým užitočným, podstatným a objektívnym. Mapujeme slovenský IT trh, robíme vlastné prieskumy predaja počítačov, tlačiarní, mobilov, atď. a výsledky našich zistení uverejňujeme v úplnom znení a zadarmo, čo je nezvyčajné aj v celosvetovom rozsahu. Uverejňujeme veľké prehľady a porovnávacie testy, ktoré čitateľom umožňujú zorientovať sa v aktuálnej ponuke na slovenskom trhu.
V každom čísle je CD príloha, zaplnená aktuálnym softvérom, doplnkovými informáciami, ktoré sa už do PCR nezmestili, archívnymi číslami a seriálmi z PCR, ukážkami z demotvorby našich čitateľov atď. Digitálnym doplnkom k papierovému časopisu je aj jeho webová nadstavba. Na stránke www.pcrevue.sk si čitatelia môžu stiahnuť listingy k seriálom o programovaní, ktoré sa do papierového vydania nezmestili, môžu využiť služby interaktívnej burzy či poradne atď. Vybudovali sme vlastný spravodajský webový server (www.itnews.sk), ktorý denne napĺňame desiatkami noviniek zo sveta IT. Takisto spravujeme databázu IT firiem (www.itregister.sk), v ktorej sa dajú nájsť naozaj užitočné informácie. A pripravujeme ďalšie projekty na webe. Samozrejme, že za tie roky vzrástla aj cena časopisu z pôvodných 18 Sk na súčasných 49 Sk bez CD (čo je približne 3× viac ako na začiatku), resp. 119 Sk s CD.
Začínali sme v čase, keď na Slovensku neexistoval iný klasický počítačový magazín ani špecializované prílohy či rubriky v ekonomicky zameraných denníkoch či týždenníkoch, tak ako je to dnes. Zato sa tu distribuovali už v tom čase kvalitné české počítačové magazíny. Z počiatočných pártisícových nákladov sme dnes v situácii, keď podľa nedávneho prieskumu agentúry Median nás mesačne prečíta skoro stotisíc čitateľov. Tým sa umiestňujeme ako odborný magazín aj pred mnohými masovými médiami či ekonomickými denníkmi a týždenníkmi. To neberte, prosím, ako vystatovanie sa, ale ako súčasť rekapitulácie výsledkov za uplynulých 10 rokov. Na Nový čas si, samozrejme, netrúfame... :)
Je pochopiteľné, keď uvediem, že za týmito výsledkami stojí obrovská práca ľudí z redakcie, externých prispievateľov, množstva ľudí, ktorých mená sa v tiráži PCR nikdy neobjavili, ale ktorí prispeli svojou radou, cennou informáciou či konkrétnou pomocou. Pre mnohých bolo stretnutie s PCR len krátkou zástavkou, pre iných spojením, ktoré zmenilo ich život. Všetkým však posielam veľké ĎAKUJEME a vyzývam ich aj vás, aby ste nám aj naďalej zachovali priazeň. Aby aj naďalej mohlo byť PCR vaším sprievodcom svetom digitálnych technológií.

Zaujímavé čítanie letného augustového čísla vám želá
Martin Drobný


PS: No a ešte na záver jedna drobnosť. Ako ste si mohli všimnúť, prvýkrát v rámci príhovoru je tu aj moja fotografia. Na vysvetlenie – 10 rokov som odolával publikovaniu osobnej fotografie najmä z dôvodu antiexhibicionizmu. Sľúbil som však, že po desiatke fotografia bude. Tak, aj keď nie s veľkým nadšením, sľub plním...


PC REVUE 8/2003 Editorial
Autor: Martin Drobný