piatok 13. septembra 2013

QUARK

Smútime


Tesne pred tým, ako sme odoslali toto septembrové číslo Quarku do tlačiarne, sme dostali smutnú správu, že nás navždy opustil náš dlhoročný spolupracovník RNDr. Ján Šípoš, CSc. Stretávali sme sa s ním na podujatiach, ktoré s nadšením organizoval najmä pre starších žiakov a študentov stredných škôl, pretože Quark bol mediálnym partnerom občianskeho združenia Mladí vedci Slovenska, ktorému Janko šéfoval. Jeho zapálenie, nápady, kontakty, zmysel pre potreby mladých priniesli ovocie v podobe stovky skvelých študentských projektov, úspešne reprezentujúcich Slovensko na medzinárodných súťažiach. Mnohí zo súťažiacich mladých sa uchytili na prestížnych zahraničných univerzitách a sú nádejou, že budú pre slovenskú vedu a výskum dôležitým prínosom. Ďalší stredoškoláci zasa mohli čerpať inšpiráciu na popularizačných prednáškach, ktoré pod názvom Vedecké cukrárne prebiehali v našom Centre vedecko-technických informácii SR. Tie Janko spolu s nami organizoval aj moderoval. Pedagógovia ho zasa poznali najmä zo série prednášok v rámci konferencie Quo vadis vzdelávanie k vede a technike na stredných školách, ktoré jeho združenie organizovalo v spolupráci s partnermi v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti s ním rátalo ako s významným spoluorganizátorom a inšpirátorom pri realizácii množstva popularizačných aktivít. Smúti aj
AMAVET, Asociácia pre mládež, vedu a techniku, ktorú pred vyše dvadsiatimi rokmi zakladal.

Janko, budeš nám všetkým veľmi chýbať.



QUARK 9/2013

PC REVUE

Dovolenka a internet

Prázdniny máme za sebou a určite máte pekné spomienky na dovolenku. Ja som bol tentoraz na Sardínii a pokojne by som si túto destináciu vybral ešte raz. To sa mi obyčajne nestáva, bežne mám totiž po troch dňoch ničnerobenia syndróm, že niečo nie je v poriadku. Teraz to bola zhoda viacerých okolností, dôležité určite bolo aj to, že na hotelovej recepcii bol použiteľne rýchly internet. Ďalej tu bola vynikajúca strava, na rozdiel od severnejšie postaveného Slovenska prijateľné teploty okolo 30 °C a pohodlná izba. V skutočnosti som tak dovolenkoval každý deň od polnoci do zhruba 21. hodiny večer, keď som sa pripojil na internet a vybavil neodkladné redakčné veci. Viem, že tento režim nie je ten správny a zdravý oddych pre telo, ale vrátiť sa po týždni do práce a začať sa prehrýzať zhruba tisíckou nevybavených mailov mi je dosť proti srsti. Pritom som na dovolenku odchádzal s malou dušičkou. Moja kolegyňa Xénia  predtým dovolenkovala v kontinentálnom Taliansku, a keď prišla domov, povedala mi: „Taliani nevedia, čo je to vysokorýchlostný internet, majú na všetko čas.“ Mala totiž hotel, ktorý by sa namiesto označenia free Wi-Fi dal skôr pomenovať ako Wi-Fi free – jednoducho sme na dovolenke a tu sa nepracuje. Mal som preto pripravený záložný plán, že si kúpim domácu taliansku SIM kartu, aj som si presne vybral ktorú, ibaže v letoviskách na Sardínii akosi tých zastúpení telekomunikačných spoločností veľa nebolo. Internet však u mňa nebol problém, hoci len v blízkosti recepcie. Tam som bol každovečerným hosťom.

PC REVUE - OpenPark

Technológie pre zdravší život

Vizionári, výrobcovia a dizajnéri sa určite už teraz zaoberajú otázkou, čo príde po vlne smartfónov a tabletov, ktorá vtiahla do digitálneho sveta aj spotrebiteľov, ktorí počítače dovtedy až tak veľmi nemuseli. Určite existuje viacero kandidátov na „Next Big Thing“, pokúsim sa načrtnúť jeden možný scenár.

Všetci vieme, že by sme mali dodržiavať pitný režim, že by sme sa mali zdravo stravovať, správne dýchať, mať primerané pohybové aktivity ako protiváhu k sedavému spôsobu života, nemali chodiť spať príliš neskoro a nájsť si počas dňa čas aspoň pár minút na upokojenie mysle a nájdenie vnútornej rovnováhy. Pravda je, že väčšinu z toho nedodržiavame, v lepšom prípade iba niečo z toho a iba čiastočne. Príčinou je naša lenivosť, pohodlnosť, zábudlivosť, nevedomosť, nezáujem či uponáhľaný spôsob života. A následkom sú zdravotné problémy, keď nám telo po rokoch zanedbávania „prevádzkového poriadku“ dáva signál, že by sme sa oň mali viac starať. Obezita, problémy so srdcom, chrbticou, trávením, depresie, nervozita, „blbá“ nálada atď., to všetko je len pár príznakov, že niečo nie je v poriadku. Ak nepočúvneme ani príznaky, prídu choroby a všetko, čo s tým súvisí. Vráťme sa však k príčinám.

QUARK

Milí čitatelia,

prvotnou ambíciou Slovenskej akadémie vied bolo združiť najvýznamnejších vedeckých pracovníkov na Slovensku, dovtedy pôsobiacich predovšetkým na univerzitách a v rôznych vedeckých spolkoch či ustanovizniach. Ani dnes, 60 rokov od jej vzniku, sa naše poslanie nezmenilo. Našou ambíciou je byť poprednou vedeckou inštitúciou v základnom a aplikovanom výskume na Slovensku – a máme dostatok vedeckých výsledkov aj ctižiadosti, aby sme boli akceptovaní vo svete.