piatok 1. augusta 2014

PC REVUE - OpenPark

Naskočte, blíži sa veľká vlna inovácií!

Vývoj ľudskej civilizácie zaznamenáva viaceré výnimočné obdobia, ktoré sa zvlášť významným spôsobom zapísali do jej histórie. Ako keby v ohraničenom časovom intervale vlial vesmírny architekt na vybrané územie obrovské vedro talentu, invencie a kreativity. Typický príklad je napr. obdobie renesancie, keď na malom území Talianska vedľa seba pôsobili svetoznámi maliari ako Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tizian, Raffaello Santi a množstvo ďalších. Pozoruhodné je, že ich dátumy narodenia delilo len pár rokov, boli to viac-menej rovesníci. Tak veľa talentu na takom malom mieste a takmer súčasne. Naozaj zvláštne.

PC REVUE

Iný kraj, iný mrav

Tentoraz mám zážitkov tak na tri úvodníky. Začalo sa to ešte v máji tým, že som mal na pláne reportáž z predstavenia Huawei Ascend P7 v Paríži. Cestoval som s Mišom Chabadom z Mojandroid.sk, ktorému som už na letisku vo Viedni povedal, že cesta s AirFrance je vždy nezabudnuteľná. Aj bola, let AF1139 s odletom o 10:05 z Viedne si zapamätám. Všetko prebiehalo normálne až do okamihu štartu. Mali sme už za sebou poučenie, mal som super miesto v rade Exit a pilot povedal posádke, že do štartu chýba minúta. Ale mýlil sa. Po 20 minútach sa ozval znova s tým, že jeden z riadiacich počítačov nefunguje a musí privolať servisného technika. Technik prišiel, resetoval, čo videl. Podacej hodine resetovania sa rozhodlo, že lietadlo musí ísť do hangára a cestujúci do čakárne. V tom čase sme už s Mišom reálne preberali možnosť že do Paríža neodletíme. Teraz sme už boli mimo lietadla a bez batožín, odísť sa dalo ľahko. Náš let bol naplánovaný tak, že tlačovku Huawei sme mohli stihnúť len vtedy, ak pristaneme načas. Keď už tlačovka v Paríži končila a my sme stále sedeli v čakárni vo Viedni, rozhodli srne sa, že to stačilo. Zavolal som Xéniu, ona prišla po nás na letisko a v redakcii som napísal o predstavení tohto telefónu podľa internetových zdrojov. Neskôr sme telefón dostali na testy prednostne, a tak ste mali možnosť v predošlom vydaní čítať reportáž z jeho predstavenia. Vypýtal som si od českých kolegov živé fotky, urobil som aj video s dokrútkami z tlačovky, ktoré som mal priamo od Huawei. Myslím, že ste si ani nevšimli, že na tom predstavení som vlastne nebol :-).

QUARK

Júlové zamyslenie

Keď sme pripravovali toto číslo Quarku, rozhodli sme venovať priestor až trom okrúhlym výročiam. Sú to míľniky, pri ktorých sa človek zastaví a nechtiac ich porovnáva so svojím životom. Najstarším je nedožitých 290 rokov od narodenia známeho kamaldulského mnícha Cypriána z Červeného kláštora. Musel to byť svojský človek. Priamy, sebavedomý, otvorený, keď s niečím nesúhlasil, nebál sa to nahlas pomenovať. Iste nebol preto veľmi obľúbený. Vyznamenal sa ako lekár a autor herbára, hoci verejnosť ho i tak najviac pozná vďaka legendám o lietajúcom zariadení. Pre nás zanechal odkaz okrem iného aj v tom, že na mnoho neduhov treba hľadať lieky v prírode, že sa treba neustále vzdelávať, nepovažovať akúkoľvek prácu za ponižujúcu a že by sme mali byť v každej chvíli pre iných užitoční. Zaujímavou postavou je aj ďalší jubilant, maďarský dizajnér, autor slávnej Rubikovej kocky, ktorého korene siahajú na Slovensko. Jeho, otec letecký konštruktér, pochádzal z Piešťan. Ktovie, keby sa udalosti okolo rozdelenia Rakúsko-Uhorska vyvíjali menej dramaticky, mohol sa Ernö (či Ernest) narodiť na Slovensku a slávna kocka by bola našou pýchou. Prečo je pre nás ešte zaujímavý? V tomto materialisticky a konzumne zameranom svete sa napriek nesmiernym príjmom introvertný vynálezca nenechal vtiahnuť do víru milionárskeho spôsobu života. Zostáva verný hodnotám, ktoré sám uznáva, neobklopuje sa zbytočnosťami a trofejami, dokazujúcimi stav jeho konta.