utorok 7. októbra 2014

PC REVUE - OpenPark



Strasti a slasti startupistu

Téma inovácií, zlepšovákov a vynálezov je veľmi atraktívna a stále viac mladých vidí svoj u budúcnosť v založení vlastného startupu, s ktorým prevalcujú celý svet minimálne aspoň Slovensko J. Teším sa z toho, všetkých inovátorov a budúcich startupistov treba v ich úsilí podporovať a držať im palce. Je naozaj dôležité pozerať sa okolo seba, rozmýšľať, čo by sa dalo ako zlepšiť, ísť za svojím snom a snažiť sa zo všetkých síl o jeho realizáciu.

Od nápadu k startupu a neskôr k vytvoreniu vlastnej dlhodobo úspešnej firmy je, samozrejme, dlhá a hrboľatá cesta. Sám nápad sa podľa matadorov tejto komunity podieľa len minimálnou časťou na úspechu a dôležité je najmä nasadenie, vytrvalosť atď. Neviem sa s týmto tvrdením úplne stotožniť, pretože bez originálneho nápadu a jasnej predstavy, ako ho zhmotniť, nemáte v rukách tú kľúčovú esenciu úspechu. Je to ako maliar alebo spevák bez talentu či hlasu, môže na sebe pracovať o sto šesť, cvičiť 12 hodín denne, ale stále to akosi nebude ono. Je však na druhej strane pravda, že aj menej originálny nápad s veľmi dobrou realizáciou môže byť úspešnejší ako super unikátny nápad s nedotiahnutou koncovkou.

PC REVUE

Je po dovolenkách a máme tu september. Verím, že ste si dobre oddýchli, ako sa to počas týchto prázdnin podarilo mne. Tento rok sme boli s manželkou na trochu netradičnej dovolenke na Malte. Už keď som objednával túto cestu, vedel som, že sa to bude u mojich známych spájať so slovom malta. Hlavne za socializmu sa totiž takto označovala vtedy tradičná dovolenka, ktorú ste strávili na svojpomocnej stavbe.

O skutočnej Malte sa toho na Slovensku veľa nevie, hoci ide o krajinu EÚ je to pre nás exotika. Keď som zháňal bedeker, obvolal som zastúpenia siete najväčšieho predajcu kníh na Slovensku a našiel som v Bratislave len jeden kus. Vždy na dovolenke si požičiavame auto, fakultatívne zájazdy sa mi totiž zdajú pridrahé a treba sa prispôsobiť kolektívu, konkrétne tomu najneporiadnejšiemu členovi. Obyčajne si jeden takýto výlet zaplatíme a ostatné pochodíme sami, najčastejšie s využitím poznatkov z internetu. Aj teraz som na Maltu prichádzal s týmto úmyslom a cez internet som už mal o požičaní auta všetko zistené. Jemná komplikácia bola v tom, že Malta je bývalá britská kolónia, a preto sa tu jazdí vľavo. Už som skúšal takto šoférovať na Cypre a viem, že sa pri tomto spôsobe jazdenia mýlim hlavne pri odbočení v križovatke na vedľajšiu cestu, keď aspoň prvých 20 minút jazdy zvyknem skončiť v protismere. Ale nakoniec bolo všetko inak.