streda 1. mája 2002

PC REVUE

Zákony a zákonitosti, ktorými sa riadi tento svet, sú často čudesné. Hoci IT biznis úpenlivo čaká na koniec recesie, pre ktorú firmy škrtajú výdavky, kde sa len dá, výrobcovia musia naďalej vyrábať a investovať ťažké miliardy do ďalšieho výskumu a vývoja. Nemôžu počkať potichu v kúte, kým kríza pominie a zákazníci sa vrátia, ale musia ešte viac vystupňovať svoje úsilie v uvádzaní nových technológií a produktov na trh, aby sa obnovil záujem zákazníkov. A aby ich nepredbehla konkurencia.
Áno, často to tak býva, že v núdzi sa dokážeme vypnúť k ešte väčším výkonom ako za normálnej situácie. Tak mi je ľúto, že na Slovensku chýbajú osvietenci, ktorí by vysvetlili tomuto ľudu, že aj my sme v podobnej situácii, že z našej spoločensko-politickej devastácie sa dostaneme len tým, že sa ešte viac budeme snažiť o jej zmenu, o zvýšenie životnej úrovne, skvalitnenie medziľudských vzťahov, pozdvihnutie morálky atď. Osvietenci, ktorí by nám dodali ideovú náplň, motiváciu, aby sme v sebe našli silu na obrodenie tejto spoločnosti. Ale poďme späť k IT.
Správy zo sveta hovoria, že technologický vývoj naozaj naberá nový dych. Už teraz sa postupne začínajú objavovať produkty, ktoré prinesú novú úroveň využívania IT v osobnom živote i v biznise. Svet monolitických desktopových PC zaplavujú v súčasnosti mobilné informačné spotrebiče pre rôzne potreby a s rozličnými spôsobmi využívania. Na trh sa konečne dostávajú komerčné verzie dávno predstavovaných a očakávaných konceptov. Technológie, ktorým sa predpovedala veľká budúcnosť: Bluetooth, Wi-Fi, Fire Wire, WLAN, HSCSD, GPRS sa stávajú pomaly bežnou súčasťou nových produktov. Prichá dzajú nové koncepty mobilných počítačov: tabletové PC (Mira), širokouhlé LCD displeje, prenosné minidesktopy (Ezgo), minipočítače v podobe vreckových hodiniek, plnohodnotné PC vo veľkosti PDA (OQO) atď.
Mal som dobrý pocit uspokojenia, keď som v marci na CeBite videl v stánku jednej americkej firmy produkt s názvom PaceBook. Ide o svetovo prvý koncept notebooku, z ktorého sa dá oddeliť diplej a ktorý je funkčný aj samostatne ako tabletové PC. Fór je v tom, že v príhovore som sa týmto nápadom zaoberal už niekedy pred dvoma rokmi. A ako mi povedal ich marketingový riaditeľ, oni sa začali zaoberať touto myšlienkou pred pol druha rokom... Ak má niektorý distribútor záujem o dovoz takéhoto zariadenia na Slovensko, nech sa ozve, poskytnem kontakt.
Objavujú sa miniatúrne digitálne kamerky a fotoaparáty disponujúce vysokým rozlíšením, miniatúrne dataprojektory, supertenké LCD displeje s veľkou uhlopriečkou, vysokokapacitné pamäťové karty, nové generácie mobilov vybavených veľkými displejmi, vreckové počítače s modulmi na bezdrôtové pripojenie do hlasovej alebo dátovej siete. Intel potvrdil platnosť Moorovho zákona aj do budúcnosti, takže procesory naďalej pokračujú vo zvyšovaní výkonu, zhusťovaní integrácie polovodičových prvkov, znižovaní ceny. Do reálnych kontúr sa dostávajú sci-fi myšlienky, ako napr. nanotechnológie, osobné počítačové siete, obliekateľné počítače, realitou sú distribuované výpočtové systémy či využitie peer to peer systémov v biznise.
Objavujú sa lacnejšie a dostupnejšie alternatívy k UMTS v podobe prepojenia existujúcich technológií GSM a Wireless LAN či doplnenia o technológie CDMA, do Európy prichádza úspešná japonská 3G služba i-mode. Na Slovensku čakáme ako na spasenie na DSL, siete FWA sú už spustené, klesli ceny mikrovlniek, buduje sa viacero metropolitných sietí. Pred dverami je liberalizácia slovenského telekomunikačného trhu. Zdá sa teda, že sa konečne postupne odstraňuje aj bariéra cenovo dostupného širokopásmového prístupu k fixnému alebo bezdrôtovému internetu, ktorá sa doteraz zdala asi najťažšou a skoro neprekonateľnou prekážkou. Takže sa zrejme aj u nás doma už blýska na lepšie časy.
Mobilita, bezdrôtový prístup k dátam a službám, variabilita zariadení pre rôzne typy používateľov, prepojenie počítačovej a komunikačnej techniky, spotrebiteľskej a zábavnej elektroniky, koniec nedostatku výkonu, pamäťovej kapacity, stability atď. za neustáleho poklesu cien predstavujú hlavné trendy súčasného sveta IT.
Po dlhom očakávaní teda konečne prichádzajú produkty a technológie, o ktorých sme snívali, na ktoré sme čakali, ktoré sme vždy tak obdivovali vo filmoch a knihách opisujúcich život vo vzdialenej budúcnosti. Pravdu povediac, vidím, že IT napriek súčasnému útlmu biznisu chytá druhý dych, a preto sa teším na prichádzajúce obdobie. Dúfam však, že okrem zvýšenia „životnej IT úrovne“ prinesie nová éra viac voľného času, ktorý mi chýba určite rovnako ako vám. Viac voľného času, ktorý budeme môcť tráviť doma s rodinkou, s kamarátmi pri pive či trápením tela v telocvičniach. S ľuďmi, s ktorými je nám dobre, ale na ktorých stále máme tak málo času. V inom prostredí, ako je informáciami a pracovnými problémami presýtená kancelária. A pri iných činnostiach ako vybavovanie mailov a organizovanie porád. Takže dúfajme, že to bude už čím skôr. Príjemné čítanie májového čísla vám želá
MArtin Drobný

PC REVUE 5/2002 Editorial
Autor: Martin Drobný