pondelok 29. decembra 2014

Už si nekupujte auto, pripravte sa na auto2.
A dostupné bude aj Ferrari...

Cloud computing, koncept vzdialeného využívania výpočtových zdrojov bez potreby ich vlastnenia, nie je len marketingový buzzword. Využíva ho každý, kto používa Dropbox či Gmail. V prípade podnikov to znamená, že si už nemusia kupovať drahé servery škálované na špičkovú záťaž, ktorú využijú len raz za čas, pričom zvyšok času bežia na 20 % výkonu. Prenájmu si iba aktuálne požadovaný výkon bez potreby vynakladania prostriedkov na nákup a prevádzkovanie vlastných serverov, čo predstavuje výrazný ekonomický efekt.

PC REVUE

Mám rád svoju prácu

Práca IT novinára sa z vonkajšieho pohľadu zdá prácou snov. Doslova žijete s úplnými novinkami, chodíte do najlepších hotelov na Slovensku, ale aj vo svete. Lietate medzi kontinentmi, letisko či železničná stanica sa vám stanú dôverne známymi. Ja som si túto prácu vybral a chcem ju robiť najlepšie, ako viem. Verím, že na PC REVUE vidíte, že sa robí so skutočným nadšením, čo je zásluha všetkých členov redakcie. No všetko má aj svoje ALE.


Človek postupne zapadne do stereotypu, testovanie sa stane rutinou a to by mohol byť začiatok konca. Počas tohto roka som spozoroval, že nemám toľko času na otestovanie niektorých náročnejších produktov, ako by som potreboval. V čase, keď musel byť článok už hotový, som bol tak v strede testovania a až neskôr som sa k produktu vrátil poriadne. Naša úloha v PC REVUE však vždy bola a je poriadne prevetrať produkty a priniesť vám naše osobné skúsenosti, nech to stojí akokoľvek veľa času. Veď vy ste si nás vybrali, zaplatili ste si a robíte to preto, že nám dôverujete. A s dôverou sa nesmie zahrávať. Ako šéfredaktor mám vždy niečo na práci, chceme mať napr. poriadne vlastné videorecenzie a reportáže a to chce veľa času. K tomu pribudlo už pravidelné vystúpenie v relácii Teleráno. Znamená to vstať o 5. hodine a neskôr byť v zábere celý deň. Nesťažujem sa, veď keby som to nechcel, nemusím to robiť.


QUARK

Vianočná úvaha

Keď sme pripravovali decembrové číslo Quarku, uvedomili sme si, že by bolo vhodné zaradiť témy, ktoré aspoň trochu súvisia s Vianocami. Aj keď sme časopis o vede a technike. A tak sme vyradili článok o čiernych kostiach či čítanie o netvoroch, a nahradili sme ich výskumom maku, úvahou o vločkách, pridali sme padajúce hviezdy alebo reportáž z výroby vianočných ozdôb. Dokonca ponúkame aj tip na vianočný darček – predplatné nášho časopisu. Je to skvelý tip, ktorým zabijete viacero múch naraz. Jednak niekomu urobíte radosť tým, že bude po celý rok dostávať kvalitný časopis bez bulváru, so serióznymi informáciami, novinkami i zaujímavosťami.