pondelok 10. augusta 2009

QUARK

Milí priatelia,

cestoval som icečkom z Prahy, vo vozni som videl viac ako polovicu mladých, ale aj trochu starších s notebookom. Jedni z neho čítali, druhí si mejlovali, iní sa hrali, pozerali DVD, skrátka notebooky boli v plnej prevádzke. Až som sa skoro cítil menejcenný, že mám v ruke knihu.
Počítače za posledných 20 rokov urobili nesmierne skoky, aby sa dostali do kancelárií a domácností a za posledných 10 rokov aj do tašiek. Dnes sú počítače jedným z reprezentačných prvkov civilizácie, ale myslím, že aj jej prekliatím. Mnohí hovoria, že bez nich by si nevedeli predstaviť svet, iní odpovedajú, že Galileo Galilei a mnohí ďalší nepotrebovali počítače rovnako ako Mayovia alebo Egypťania pri svojich kamenných výtvoroch. A ak dovolíte, ja pridávam, že počítač je naozaj dnes nenahraditeľný. Keby však nebol, zrejme by sa nič mimoriadne nestalo, lebo väčšina toho, čo máme, vznikla bez neho. A kto vie, či nám jeho existencia i používanie zvýšili kvalitu nášho života.
Nechcem vyzerať ako nihilista, ale máme byť šťastnejší, že vďaka počítačom poznáme Ludolfovo číslo s mnohými desaťtisícmi číslic za desatinnou čiarkou? Poviete, že je to zjednodušené. Áno, ale je to aj pravda. Banky síce vo veľkom používajú počítače, ale súčasne majú všetko odložené i na papieroch. Dobre vedia, že digitálne pamäte vrátane CD zďaleka nie sú spoľahlivé a najmä spoľahlivo trvanlivé. No nejde len o to. Počítač mi trochu pripomína mačku. Poznám autora krásneho bonmotu - ľudia sú na to, aby slúžili mačkám. Znalci vedia, že mačky sú síce pekné, ale nevypočítateľné, nevďačné, sebecké, neochotné poslúchať a hlavne nespoľahlivé. Podobne ako počítače. Keď mi zamrzne počítač a ja zúfalo hľadám pomoc, aj najväčší softvéroví odborníci, ktorých poznám, krčia ramenami. Sami nevedia, čo s tým. Obvykle navrhujú reštartovať zariadenie, ak to nepomáha, reinštalovať program alebo operačný systém. Pritom dobre vedia, že nazhromaždené údaje sú stratené a pokojne, až lakonicky konštatujú - čo chcete, počítač je počítač.
Nespočetné množstvo hardvérových aj softvérových klonov má na svedomí to, že sa fatalisticky snažíme zabudnúť, aké sú to zariadenia. Zlyhávajú v rozhodujúcich chvíľach, keď nezlyhá počítač a dokonca ani softvér, spadne chrbtica internetovej siete alebo provajderov server či nastane milión ďalších možností na pokazenie nálady. A ak by došlo vďaka erupcii na Slnku k silnému elektromagnetickému impulzu, bolo by po všetkých počítačoch. So zúfalou zaťatosťou prenášam svoj fotografický archív s vyše 15 000 obrázkami z jedného disku na druhý, napaľujem na cédečká, aby aspoň niečo ostalo, keby došlo k najhoršiemu a permanentne dúfam, že snáď tento týždeň bude ešte všetko v poriadku.
Preháňam? Možno trochu, no kto sedáva pred monitorom, vie, že mám pravdu. A tiež dúfa, že sa mu v rámci štatistických odchýlok každá príhoda vyhne. Želám Vám, a to nie iba pre zlepšenie (dúfame) aj tak dobrej letnej nálady, aby sa Vám počítačové prekvapenia vyhýbali a naopak, aby sa Vám tento, predsa len užitočný pomocník, stal spoľahlivým priateľom.


Pekné leto všetkým želá Váš
Eduard Drobný


QUARK 8/2009 Editorial
Autor: Eduard Drobný