štvrtok 4. februára 2010

BCMOBIL & TECHBOX

Ovi Mapy zadarmo
Mnohí sú možno iní, no u mňa je to tak, že aj pri plánovanom výlete či pracovnej ceste za hranice Slovenska, sa na cestu pripravujem len pár hodín pred odletom, t.j. na poslednú chvíľu. Pred januárovým krátkym výletom do Paríža som sa však rozhodol, že budem dôslednejší. Tentokrát som si ani na cestovné poistenie nespomenul až v zahraničí, čo sa dá, našťastie, vždy vyriešiť SMS správou. Keďže som mal byť vo Francúzsku aj počas pracovných dní, rozhodol som sa naplno využiť možnosti balíka Ovi od Nokie, ktorý sme pre vás testovali aj v aktuálnom vydaní BC-čka. Hoci som bol na Ovi registrovaný už dlhšie, nevyskúšal som si napríklad možnosti Ovi Files. Práve pri ceste do Paríža, kedy som so sebou nechcel nosiť notebook či net-book, som ocenil možnosť vzdialeného prístupu k môjmu počítaču cez telefón (samozrejme, ak by mi ho v prípade potreby kolega prebudil), či dokonca možnosť uložiť si vybrané súbory na server Nokie. K dispozícii je priestor s objemom až 10 GB, pričom všetky tieto súbory sú kedykoľvek prístupné cez telefón. Nikdy neviete, čo sa stane a čo budete potrebovať. Testovanie prebehlo bez problémov. Našťastie, nenastala situácia, kedy by som moje „Anytime Files“ potreboval. Avšak pocit, že mám všetko k dispozícii a vo vrecku, aj keď som tak vzdialený od svojho počítača, bol príjemný. Samozrejme, napadne vás, môžem si súbory uložiť na pamäťovú kartu, či zabudovanú pamäť v telefóne, ale tento priestor som radšej využil na hudbu a filmy, ktoré mi výborne poslúžili počas letu či transferu z letiska.

Možno ešte viac, ako zo vzdialeného prístupu, som sa potešil z Ovi Maps. Na počítači som si totiž ešte doma naplánoval presné body - pamiatky, ktoré sme plánovali navštíviť, a taktiež jednotlivé trasy na každý deň. Síce som nemal zakúpenú licenciu pre pešiu navigáciu, ale na stránke Nokia som si stiahol bezplatnú týždennú licenciu. Výlet podľa GPS mohol začať. Z transferu do hotela sme to mali na skok, ale i tak sme sa spoľahli len na navigáciu. Fungovala excelentne. Na mape vidíte i zastávky metra, reštaurácie a iné body záujmu vrátane tých vašich, ktoré je potrebné si s vašim Nokia účtom zosynchronizovať najlepšie ešte na Slovensku. Na druhý deň sme sa vybrali k Eiffelovke, a keďže bola od nás približne 30 minút chôdze, rozhodli sme sa opäť spoľahnúť na pešiu navigáciu. Hlasové pokyny, presnosť, 3D budovy, všetko fungovalo stopercentne. Ale..., prečo mi telefón sťahuje dáta? E-maily si sťahujem cez Wi-Fi a všetko ostatné mám predsa vypnuté... Aha, asistované GPS. Zabudol som si ho vypnúť! Viete vôbec, že ak v zahraničí využívate navigáciu v telefóne s asistovaným GPS, prednostne je nastavené aj využívanie dát pre presnejšie určenie vašej polohy? Sú to síce zanedbateľné objemy, cca. 3 - 4 kB, ale keďže u operátorov máme účtovacie intervaly 10 alebo 100 kB a navigácia sa vždy odpojí a pripojí, môžete byť nemilo prekvapení po návrate domov. Preto ak nechcete zbytočne platiť za dáta v zahraničí, nezabudnite si vypnúť asistované GPS, a to aj v prípade, že používate napríklad navigačný softvér Sygic alebo iný.

Lenže nastal problém. Telefón bez pomoci mobilného operátora nedokázal nájsť GPS signál. Myslel som si, že je to len krátkodobá chyba, niekoľkokrát som však telefón reštartoval a nič. Viete si predstaviť tú bezradnosť, keď ste v cudzom a veľkom meste, spoľahnete sa na navigáciu a tá zrazu nevie, kde ste a kam chcete ísť? Samozrejme v mapách sa dá orientovať aj v prípade, že nemáte signál GPS, ale už to nie je ono, už to nie je plnohodnotná navigácia. A prečo som sa rozpísal o Ovi Mapách? Totiž, Nokia asi týždeň po mojom návrate oznámila, že už nebudeme musieť platiť za plnohodnotnú navigáciu. A to nielen pre peších, ale ani za navigáciu autom. Tento krok je vo svete GPS a mobilných telefónov veľmi významný, aj keď v súčasnosti Nokia bezplatnú navigáciu ponúka len pre vybrané telefóny. Ak je však ten váš jedným z nich, rozhodne si najnovšiu verziu Ovi Maps stiahnite. Nezabudnite ale, že v zahraničí vás navigácia za poznaním môže vyjsť draho.


Príjemné čítanie novoročného čísla BCMOBIL & TECHBOX vám za celú redakciu praje

Roman Calík
šéfredaktor.

BCMOBIL & TECHBOX 1-2/2010 Editorial
Autor: Roman Calík