štvrtok 4. júna 2009

QUARK

Milí priatelia,

oficiálne sa to tuším volá signalizačné zariadenie upozorňujúce na zmenu smeru jazdy, skrátka, ide o blinker. O ňom chcem hovoriť. Dokonca o štyroch. Štyri súčasne zapnuté blinkre voláme aj výstražný či varovný systém, no stali sa synonymom nebotyčnej drzosti a potierania elementárnej slušnosti v našom každodennom živote. V meste na frekventovanej tepne zastane auto, vodič zapne štyri blinkre a ide si pokojne kúpiť noviny alebo vypiť kávu. Obsadí vám vaše vyhradené miesto, zapne štyri blinkre, aby naznačil, že sa ešte dnes vráti. Politik v parlamente (a to nie iba v tom veľkom, v menších je to tiež možné) zapne štyri fiktívne blinkre a predá bratislavský PKO a potom ho akože ratuje, nehlasuje za zákaz fajčenia, naopak, zdvihne ruku za povinnú kúpu novej lekárničky všetkým motoristom atď. Nuž čo, štyri blinkre.
Herec, textár, spisovateľ, humorista, ale predovšetkým rebel - Ján Werich žije už len v spomienkach staršej generácie, no jeho unikátne diela Cisárov pekár a pekárov cisár či Bol raz jeden kráľ žijú stále a vysielajú ich televízie pravidelne každé Vianoce. V jednej scéne J. Werich ako Rudolf IV. na otázku, ako veľmi treba prichutiť jedlo, odpovedal - primerane. Lenže koľko to je? Slovo primerane sa stalo obrovskou hádankou do dneška. Dnes nás však až straší. Regulačné aparáty sieťových odvetví majú zohľadniť pri cene plynu, vody atď. primerané náklady a primerané zisky. Kto vie, koľko to vlastne je? Ako môže fungovať systém, ktorý narába s pojmami, čo majú nulovú informačnú hodnotu? Zrejme môžu, lebo fungujú a my podľa ich výnosov platíme. Koľko si živnostník môže pridať na dosiahnutie primeraného zisku tak, aby to obstálo aj pri kontrole? Kto vie? Kto si to trúfa vedieť?
Naučili sme sa nové slovo - šrotovné. Priniesla ho doba, no ešte predtým znížili automobilky, tušiace pokles ziskov, ceny nových modelov aj o vyše 150 000 Sk. Po zavedení šrotovného naraz ceny zleteli o desaťtisíce korún, len to zahvižďalo. Používam pre názornosť ešte starú menu, ale kde sú tie tézy o čarovnej ruke trhu? V prípade potreby sa výrobcovia a predajcovia rozhodli k takémuto kroku, ktorý pripomína rozprávku. Nepochybne ich pri tom neviedla láska k nám či potreba spáchania dobrého skutku a určite im ešte aj napriek šrotovnému dosť zostalo. Čuduj sa svete, šrotovné sa prenieslo i do ďalších segmentov trhu a veselo sa šrotuje, teda klesajú ceny. Dobrá správa, poviete si, ale prečo si doteraz nepriratúvali k hotovému výrobku primeraný zisk? Aj preto, že primeranosť je vágne slovo. Každý si ho vysvetľuje, ako chce, vari okrem kontrolných orgánov, ak im na tom záleží.
Žijeme vo zvláštnej dobe, ešteže svieti slnko a v lete býva teplo. A parlamentné prázdniny. Márne sa snažím zistiť prečo. Žeby to bolo preto, aby sa narobilo menej škôd?

Napriek tomu Vám pekné leto želá
Eduard Drobný

QUARK 6/2009 Editorial
Autor: Eduard Drobný