štvrtok 30. októbra 2014

PCREVUE - OpenPark

Poďte študovať techniku!

Je známe, že na Slovensku, ale aj v celej Európe je akútny nedostatok IT-čkarov, a ak sa nič nezmení, tento problém sa bude len prehlbovať. Do roku 2020 by u nás mohlo vzniknúť 20 až 30 000 a v Európe až 900 000 nových neobsadených pozícií.

Nie je to problém len IT firiem, ale všetkých spoločností, ktoré sú priamo závislé od spoľahlivého fungovania IT služieb. A to sú asi všetky, ktoré sú kľúčové prechod ekonomiky a celého štátu. Nehovoriac o potrebe zvyšovania ich konkurencieschopnosti a bezpečnosti, v čom technológie opäť hrajú kľúčovú úlohu. Na jednej strane rastie dopyt po IT pracovníkoch, preto sú aj nadpriemerne platení. A na druhej strane stredné a vysoké školy upozorňujú, že klesá záujem o štúdium technických predmetov a už teraz zápasia s problémom nedostatočných počtov absolventov. V blízkej budúcnosti bude pritom až 90 % všetkých povolaní nejako súvisieť s digitálnymi technológiami. Ako tento rozpor zvrátiť? Nebude to jednoduché. Objavujú sa rôzne ambiciózne projekty, ktoré by mali mladú generáciu motivovať, aby sa zaujímala o technológie. Obávam sa, že televízna reklama, v ktorej osobnosti vedy a techniky v nezáživnom spote nabádali mladých, aby išli študovať vedu, asi nebude to pravé orechové. Tých bezmála 15 miliónov eur sa dalo využiť naozaj efektívnejšie.

PC REVUE

Nie je interview ako interview

Uf, tak toto bol naozaj náročný začiatok jesene. Tesne po prázdninách nasledovali v rýchlom slede výstava IFA v Berlíne, ďalej Photokina v Kolíne, mali sme aj výročné podujatie IT Gala a firmy začali z rukáva vyťahovať horúce novinky, ktoré si šetrili na obdobie návratu do školy. Postíhať toto všetko nie je jednoduché, ale na druhej strane to robíme radi a len takto môžeme pre vás pripraviť hrdé vydanie, plné tých najočakávanejších noviniek. Októbrové vydanie také určite je.

Najnáročnejšia bola výstava IFA, na ktorej sme boli Peter Hucík, Michal Reiter a ja, svoju premiéru mala aj Xénia. Som rád, že smejú mohli zobrať so sebou. Už dlhšie som chcel, aby videla, ako je to na megaakcii, kde sa priamo pred vašimi očami odohráva svetová premiéra nejakého super produktu. A na IFA ich bolo hneď niekoľko. Viem, koľko sa Xénia narobí, keď pripravujeme pre vás prezentácie, a je určite dobre si pozrieť, ako sa to dá urobiť, keď je rozpočet asi 100-násobný . No sme na Slovensku, a ak chceme mať podobnú akciu tu, vyžaduje si to oveľa viac nasadenia, aby sme diery v rozpočte vyvážili.