štvrtok 12. januára 2012

PC REVUE - OpenPark


Zariadenia, na ktoré sa môžeme tešiť

Analytické spoločnosti rady zverejňujú prognózy predpovedajúce budúcnosť rôznych „hype“ technológií a ich pripravenosť na masové využitie. Nie som analytik ani prognostik, ale rád by som vám predstavil zoznam technológií, resp. zariadení, ktoré sa, dúfam, už čoskoro dostanú z výskumných laboratórií aj k nám bežným spotrebiteľom.

Podľa analytikov sa nachádzame v post PC ére, ktorá trvala takmer tri desaťročia. Je pravda, že vývoj v tejto oblasti už neprebieha tak dramaticky ako kedysi, netreba však zabúdať, že ešte stále sa každoročne predajú stovky miliónov kusov PC. Posledných niekoľko rokov sa nieslo najmä v znamení smartfónov a tabletov. Oba formáty zariadení si už za mimoriadne krátky čas v porovnaní s PC svetom získali dostatočne výkonné hardvérové platformy, vyzreté OS a obrovské množstvo dostupných aplikácií, a hoci ich boom ešte stále trvá, ich ďalší vývoj bude asi skôr evolučný.

PC REVUE

Šťastný nový rok

Vitajte v novom roku 2012! Verím, že bude pre našich čitateľov, ale i pre nás v redakcii šťastný. Ako iste tušíte, toto januárové vydanie PC REVUE sme finalizovali v decembri a odovzdávali sme ho do tlače tesne pred Vianocami. Mimochodom, december je jeden z najťažších mesiacov v roku – je totiž krátky pre sviatky a pritom je už neodmysliteľne spojený s vianočnými večierkami. Už pred časom som zaviedol „kapustnicový ukazovateľ“ týchto aktivít na konci roka. Boli roky, keď som počas decembra jedol túto typickú vianočnú polievku viac ako 10-krát, tentoraz som však končil pri číslovke tri. Najlepšia z predvianočných kapustníc bola práve tá posledná, keď sme sa v redakcii na chvíľku zišli v našej zasadačke. Tá je vždy špeciálna, lebo sa podáva v takmer domácej atmosfére, a nie v anonymnom prostredí nejakej reštaurácie. A má príjemný tmeliaci účinok. Mám rád túto chvíľu, lebo tu sa zíde väčšina redakcie a je to už tesne pred chvíľami oddychu.

QUARK

Milí priatelia,


zatelefonovala mi pani šéfredaktorka, že je najvyšší čas napísať januárový príhovor... a mám sa vyhnúť kontroverzným témam a nech je povzbudzujúci, lebo sa aspoň občas treba vzdialiť každodennému stresu. Naštartoval som počítač a začal som písať. Po piatich riadkoch mi bolo jasné, že to nie je ono. Nedokázal som utiecť pred skutočnosťou, ako odborári ukázali, čo dokážu, a lekári sa tiež správali, akoby sa narodili na Marse. Potom sa to opakovalo ešte päťkrát a začal som sa cítiť ako v nesmrteľnom žarte z minulej éry.