štvrtok 12. januára 2012

PC REVUE

Šťastný nový rok

Vitajte v novom roku 2012! Verím, že bude pre našich čitateľov, ale i pre nás v redakcii šťastný. Ako iste tušíte, toto januárové vydanie PC REVUE sme finalizovali v decembri a odovzdávali sme ho do tlače tesne pred Vianocami. Mimochodom, december je jeden z najťažších mesiacov v roku – je totiž krátky pre sviatky a pritom je už neodmysliteľne spojený s vianočnými večierkami. Už pred časom som zaviedol „kapustnicový ukazovateľ“ týchto aktivít na konci roka. Boli roky, keď som počas decembra jedol túto typickú vianočnú polievku viac ako 10-krát, tentoraz som však končil pri číslovke tri. Najlepšia z predvianočných kapustníc bola práve tá posledná, keď sme sa v redakcii na chvíľku zišli v našej zasadačke. Tá je vždy špeciálna, lebo sa podáva v takmer domácej atmosfére, a nie v anonymnom prostredí nejakej reštaurácie. A má príjemný tmeliaci účinok. Mám rád túto chvíľu, lebo tu sa zíde väčšina redakcie a je to už tesne pred chvíľami oddychu.



Áno, večierkov bolo pomenej, vôbec z hľadiska predaja špeciálne notebookov tie typické Vianoce tento rok  akosi neprišli. Nekonal sa ako po iné roky tradičný zástup kupujúcich v IT predajniach a u distribútorov, ktorí investujú do tohto moderného výdobytku doby. Dôvodov na to bolo viacero. Nuž, nech ste si zapli televízor či rozhlas, dobrú správu ste sa nedozvedeli ani náhodou – dobré správy jednoducho došli. Namiesto toho tu bola neistota z vývoja eura, pravdepodobne budeme platiť dlhy iných krajín, na pokoji nepridal ani štrajk lekárov a k tomu všetkému ešte aj predčasné voľby, ktorých dôsledok sa nedá odhadnúť. Ľudia si preto každé euro dva razy obrátili v ruke a radšej svoje nákupy, ktoré sa dajú odložiť, naozaj aj odložili. Na každú situáciu sa však treba pozrieť aj pozitívne – každý notebook raz zostarne do takej miery, že sa dá používať už len s problémami. A bez neho je už dnešná doba nemysliteľná. Znamená to, že Vianoce v zmysle zvýšených predajov aj u nás prídu, ale bude to asi trochu neskôr. Možno po očakávanom príchode novej generácie procesorov, možno po voľbách, istota je, že raz to tu bude.

Dobre, takže vianočných večierkov bolo pomenej, ale niektoré stáli skutočne za to. Mne osobne sa najviac páči taký, ktorý nie je v štýle škrobeného a nekonečného sedenia za stolom v nejakom prepychovom hoteli, ale taký, ktorý je spojený so skutočnou zábavou. Jeden z dvojpísmenkových predajcov notebookov mal už minulý rok úžasný nápad, a to večierok spojený s hrou zvanou curling. Je to tá hra, kde hádžete tzv. kameňmi a zvyšok tímu vám pomáha tak, že sa metlami snaží predĺžiť dráhu pohybu kameňa alebo zmeniť jeho smer. Žiaľ, zabrzdiť sa nedá nijako J. Priznávam, že pred rokom som tento šport videl len v televízii a pozeral som sa na to trochu s počudovaním. Ale hrať to naživo, to je skvelá zábava. Jednak vidíte novinárov, ktorí (vrátane mňa) toho počas roka veľa nepozametajú, ako teraz s maximálnym vypätím a fakt schuti kmitajú ostošesť metlami. Keby ma do toho doma niekto nútil, našiel by som sto dôvodov, prečo to určite robiť nemôžem, ale tu som si to vychutnával. Je to hra o sústredení, taktike, telesnej vybavenosti a možnostiach. Navyše je pri tom poriadna zima a varené vínko potom chutí doslova vznešene. Curlingové ihrisko však hocikde nenájdete, to v Bratislave navštevujú dokonca aj Viedenčania. A nie je to ani lacný špás, ale veď každá zábava niečo stojí. Zaujímavé na tom všetkom je to, že obyčajne vyhráva ten, kto hádže posledný, lebo v celej hre sa počíta len záverečný stav. Posledný kameň obyčajne rozhodne o všetkom, doslova zmaže predchádzajúci stav. A tu som našiel aj prepojenie s už spomínaným neradostným hodnotením predaja IT techniky na Slovensku. Tentoraz sa totiž posledný kameň nehádzal pred Vianocami, hodnotiť teda budeme až niekedy v polovici roka. Verím, že nakoniec všetci vyhráme. Napokon je to jedine v našich rukách, tentoraz však už myslím tých našich európskych.

K vianočným stretnutiam sa ešte na chvíľu vrátime. Možno to neviete, ale darčeky, ktorými prejavuje úctu a poďakovanie veľká firma svojim partnerom, nie sú vôbec lacná záležitosť. Aj keď je to „len“ asi najpopulárnejšia fľaša dobrého vína, pri počte viac ako 1000 partnerov už tieto sumy dosahujú desaťtisíce eur. Pritom fľaša vína v rukách riaditeľa firmy isto poteší, ale určite by to bez nej prežil. Veľmi tak oceňujem iniciatívu jednej softvérovej spoločnosti, ktorá na Slovensku zastupuje najpopulárnejší operačný systém. Všetky tieto peniaze, pôvodne určené na konci roka pre partnerov, totiž šli pre tých, ktorí to naozaj potrebujú. Teda pre ľudí, na ktorých sa šťastie v živote usmievalo menej a takúto pomoc asi najviac potrebujú. Osobne za seba hovorím, že mi je to sympatické a svojho darčeka sa bez mihnutia oka nadobro vzdávam. A všimli si to aj ostatní, pridala sa aj spoločnosť, o ktorej píšeme v tomto vydaní PC REVEU v súvislosti so softvérovou výbavou určenou pre multifunkčné zariadenia. Vyzývam k tomu aj ostatné IT spoločnosti, minimálne v neistej dobe je na takéto kroky naozaj ten správny čas – o rok teda popremýšľajte.
Aký bude teda tento rok? Zo stránky IT bude podľa mňa ešte hektickejší ako ten minulý. K slovu sa hlásia ultrabooky, všakovaké tablety, mobilné telefóny výkonom aj funkciami predstihujúce stolové počítače spred 5 rokov, šikovné aplikácie, cloudy a sociálne siete od výmyslu sveta. Už v budúcom vydaní si budete môcť prečítať konkrétnejšie o tom, čo nás naozaj v roku 2012 čaká – hneď po Novom roku spolu s kolegom totiž smerujeme za veľkú mláku na výstavu CES do Las Vegas. A tam sa obyčajne navarí to, čo potom celý rok konzumujeme. Verme teda spolu, že sa navarí naozaj chutne a všetko nakoniec dopadne dobre ako pri tom záverečnom hode v curlingu.

Prajem vám všetkým veľa šťastia do nového roka, zdravie, lásku a ostaňte verní nášmu vydavateľstvu
Ondrej Macko

P.S.: Inak ten curlingový zápas dopadol veľmi dobre – diplomaticky povedané, bol som členom víťazného tímu. Takže to bude asi šťastný rok... J

PC REVUE 1/2012 Editorial
Autor: Ondrej Macko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára