štvrtok 12. januára 2012

PC REVUE - OpenPark


Zariadenia, na ktoré sa môžeme tešiť

Analytické spoločnosti rady zverejňujú prognózy predpovedajúce budúcnosť rôznych „hype“ technológií a ich pripravenosť na masové využitie. Nie som analytik ani prognostik, ale rád by som vám predstavil zoznam technológií, resp. zariadení, ktoré sa, dúfam, už čoskoro dostanú z výskumných laboratórií aj k nám bežným spotrebiteľom.

Podľa analytikov sa nachádzame v post PC ére, ktorá trvala takmer tri desaťročia. Je pravda, že vývoj v tejto oblasti už neprebieha tak dramaticky ako kedysi, netreba však zabúdať, že ešte stále sa každoročne predajú stovky miliónov kusov PC. Posledných niekoľko rokov sa nieslo najmä v znamení smartfónov a tabletov. Oba formáty zariadení si už za mimoriadne krátky čas v porovnaní s PC svetom získali dostatočne výkonné hardvérové platformy, vyzreté OS a obrovské množstvo dostupných aplikácií, a hoci ich boom ešte stále trvá, ich ďalší vývoj bude asi skôr evolučný.



Ďalší formát zariadenia, ktorý čaká na revolučnú zmenu, je najmä TV. Od počiatkov svojej komerčnej dostupnosti v 20. rokoch minulého storočia sa síce „ofarebnil“, zväčšil, sploštil, skvalitnil atď., ale potenciál jeho uplatnenia ako najväčšej zobrazovacej plochy v domácnosti aj na niečo iné ako sledovanie „telky“ sa začína využívať až v súčasnosti. Až teraz sa začína meniť z pasívneho zobrazovača obsahu na interaktívneho spoločníka. Klasické lineárne TV vysielanie je väčšinou nudné, čakať, kým bude na programe konečne nejaký dobrý film, a pritom strpieť časté a dlhé reklamné prestávky je otrava. Budúcnosť patrí konceptu Smart TV, televízora pripojeného na internet, integrujúceho TV displej, set-top box, vlastný OS, aplikácie typu Web 2.0, kameru, mikrofón a rozhrania typu Wi-Fi či Bluetooth do jedného celku. Konceptov Smart TV existuje niekoľko a až budúcnosť ukáže, ktorý z nich bude najviac životaschopný. Bez ohľadu na technologické pozadie nám všetky TV zariadenia novej generácie umožnia pozerať filmy na vyžiadanie, zábavné videá na YTB, komentáre na FCB, fotky z dovolenky, robiť videohovory či surfovať na nete bez potreby káblovania a pripájania iných zariadení v domácnosti. Smart TV by mal využívať bezdrôtové streamovanie obsahu z iných zariadení v domácnosti (smartfóny, tablety, PC) do TV, ale aj v opačnom smere plynule zobrazovať obsah z TV na týchto zariadeniach bez prerušenia v prípade, ak si film budeme chcieť dopozerať napr. v spálni. Z ďalších technológií by potešilo hlasové ovládanie (keď sa zapatroší diaľkový ovládač), dotykové ovládanie či pohybové rozhranie cez snímač typu Kinect napr. na hranie pohybových hier. Integrácia inteligentného hlasového asistenta typu Siri či Majel by pomohlo vyhľadať a zobraziť videorecept na štrúdľu bezdotykovo a bez nutnosti zapnúť počítač. Spoločné prezeranie privátnych fotiek či videí na veľkej obrazovke v obývačke má väčšie čaro ako individuálne prezeranie na PC, smartfóne či tablete. Smart TV by sa mali už čoskoro stať centrálnym bodom spoločnej zábavy, vzdelávania, komunikácie a relaxu, čo možno opäť spojí členov rodiny, ktorí často robia to isté, ale každý sám na svojom zariadení. Potešiteľné je to, že už teraz existujú zariadenia, ktoré aspoň čiastočne dokážu aj bežný televízor zlepšiť, aby bol aspoň trošku viac smart... J

Ďalší typ zariadenia, ktoré čaká na doplnkové vybavenie funkcionalitou spotrebnej elektroniky, je auto. V luxusnejších značkách často nájdete integrované centrum dopravných informácií, komunikácie, zábavy a navigácie, ale jednak to nie je celkom ono, nehovoriac o nepochopiteľne rádovo vyššej cene v porovnaní so smartfónom disponujúcim minimálne rovnakou funkcionalitou. Lacnejšie zariadenia na „infotainment“ do áut vyššej triedy dobre zvládajú navigáciu, bezdotykové telefonovanie či prehrávanie hudby, ale ďalšia funkcionalita sa dá získať len za cenu zbytočného predraženia. Nezodpovedanou otázkou takisto zostáva, prečo by aj autá nižšej triedy nemohli mať centrum navigácie, komunikácie a zábavy, keď už teraz to nemusí byť také náročné a drahé.

Komplexná integrácia komunikačno-navigačného multimediálneho centra napevno do auta tiež nie je veľmi šťastná. Napríklad v momente, ak potrebujete pokračovať v navigácii do centra mesta po vlastných, po zaparkovaní auta si integrovanú navigáciu ťažko zoberiete so sebou. Prenosné navigácie sú fajn, ale sú to jednoúčelové zariadenia, ktorých funkciu rovnako dobre zastúpi smartfón s navigačnou aplikáciou.
Autám chýba napr. pripojenie na internet, cez ktoré by mohli získavať aktuálnejšie a bohatšie dopravné informácie, ako ponúka RDS. Ale aj iné užitočné informácie, ako napr. ceny paliva, otváracie hodiny zariadení typu POI atď. Cez internet sa dajú stiahnuť aj obrazové správy, počúvať podcasty či robiť videohovory. Môžete si stiahnuť aktualizácie firmvéru riadiacej jednotky auta, monitorovať spotrebu paliva, dynamiku jazdy, prejdené trasy, objednávať sa do servisu a pod. Nie je problém doplniť do auta modul na pripojenie do mobilnej komunikačnej siete, ale načo riešiť ďalší dátový paušál, keď jeden už máte k dispozícii na svojom smartfóne.

Aj v prípade auta sa priam ponúka integrácia inteligentného hlasového asistenta, ktorý pomôže vyhľadať a zobraziť navigáciu, prečítať dopravné správy či vytočiť telefónne číslo bez potreby pustenia volantu. A opäť aj v tomto prípade je k dispozícii riešenie v podobe smartfónu.

Vcelku to vychádza tak, že raketový príchod smartfónov dokáže vyriešiť dlhodobo a neuspokojivo riešenú potrebu infokomunikačného centra pre autá všetkých tried. „Stačí“ do áut doplniť zariadenie typu tenkého klienta, resp. grafického terminálu pozostávajúceho zo zobrazovacej jednotky a bluetoothového rozhrania na pripojenie auta na smartfón, ktorý sa postará o všetko ostatné. Cena takéhoto grafického terminálu by asi nemala presiahnuť pár desiatok eur, takže jeho integrácia by bola dostupná aj pre autá nižšej triedy. Keby sa výrobcovia áut uberali týmto smerom, aj autá by už čoskoro mohli byť trošku viac smart... J
O ďalších šikovných technológiách zase niekedy nabudúce.

PC REVUE 1/2012 OpenPark
Autor: Martin Drobný


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára