pondelok 8. marca 2010

PC REVUE - OpenPark

V istom období som sa na tomto mieste vyjadroval k politickým témam. Nie k jednotlivým stranám a ich kauzám, ale k tomu, čo by bolo treba zmeniť, aby bolo riadenie krajiny transparentnejšie, spravodlivejšie, efektívnejšie. A spomínal som pritom niečo, čo sa označuje termínom on-line demokracia. Vtedy sa mi myšlienka jej aplikovania na slovenské podmienky zdala trochu utopistická. Aj vzhľadom na mieru a spôsob využívania internetu u nás, ale najmä na politickú garnitúru, ktorá vtedy (a vlastne aj dnes) okupovala parlamentné stoličky. Predstava, že by poslanci sami od seba dobrovoľne schválili zákon umožňujúci voľby cez internet, bola trochu nereálna, ale ja som sa aj tak pokúsil priblížiť im túto myšlienku a dostal som možnosť stretnúť sa s niektorými z nich. Ale bolo to z mojej strany značne naivné, veď mi to vtedy aj jeden z čelných politikov a neskorší premiér povedal priamo: „To by sme boli sami proti sebe, keby sme dovolili ľuďom podieľať sa cez internet na rozhodovaní o veciach verejných...“ Nadšenie opadlo a prestal som sa o tieto veci aktívne zaujímať. Doba však pokročila a situácia sa už trochu zmenila. Jednak je internet dostupný podstatne väčšej časti obyvateľstva a navyše sa objavil fenomén sociálnych sietí, ktorý dokáže osloviť veľmi jednoducho, rýchlo a efektívne aj veľké cieľové skupiny. Okrem toho tu máme iniciatívu na vypísanie referenda, ktorého jednou z otázok je aj uzákonenie volieb cez internet. Ako je asi známe, iniciatíva už získala dostatok podpisov, takže teraz je v hre len výber správneho dátumu, keď by sa referendum mohlo uskutočniť. Najlepší termín by boli parlamentné voľby, ale vzhľadom na predpokladané obštrukcie by sa to asi dostalo najskôr na ústavný súd, voľby sa nestihli a najskôr by to padlo na uhorkovú sezónu dovoleniek, takže pravdepodobnejší je skôr nejaký jesenný termín.

Zvolebnieva sa a my sledujeme politické strany, ako na seba na striedačku vyťahujú nové a nové kauzy, púšťajú špinu a médiá im v tom statočne sekundujú. Opäť sledujeme tie isté tváre, ktoré tu ako súčasť zaprášeného politického inventára máme už roky a roky. Z pochopiteľných dôvodov sa im stále nechce vzdať sa moci a odísť zo scény. Pred voľbami na seba kydajú a po voľbách sa v rámci vytvárania koalícií budú na seba falošne usmievať a tľapkať po pleciach. Už si to živo predstavujem a je mi z toho zle. Pokiaľ nedôjde k zásadnej zmene politickej kultúry, tak sa len trochu preskupí opozično-vládne garde a opäť máme na ďalšie 4 roky postarané o kauzy s netransparentnými výberovými konaniami, kupčením s hlasmi, nelegálnym financovaním strán atď. Jediná možnosť je dosiahnutie väčšej miery kontroly zo strany občanov a ich spoluúčasti na rozhodovaní o veciach verejných. A to je možné jedine využitím prvkov on-line demokracie, ktorej nevyhnutnou štartovacou podmienkou je uzákonenie volieb cez internet.

Mladá generácia by sa chcela podieľať na rozhodovaní o osude krajiny, ale keď vidia tú žalostnú úroveň politickej kultúry, ani na to veľmi nemajú chuť. Navyše si myslia, že nemajú veľkú šancu ovplyvniť výsledok volieb a následne dosiahnuť nejaké zmeny. A preto sa vo voľbách skôr nezúčastňujú. A nie je to len mladá generácia, je to aj tá časť populácie, ktorá pri voľbách vyberá menšie zlo alebo na ne radšej vôbec nechodí. Podobne sú na tom Slováci pracujúci v zahraničí, ktorí nemôžu prísť voliť a sprocesovanie zahraničného volebného preukazu je pre nich trochu komplikované. Keby všetky zainteresované skupiny vedeli, že účasťou v referende spustia proces, ktorý sa môže raz skončiť v niečom, čo sa približuje on-line demokracii, mali by dôvod vo väčšej miere sa zúčastniť v referende. Keby vedeli, že to prispeje k väčšej transparentnosti a kontrole politikov, iste by ich to oslovilo.

Predstava, že na odchod skorumpovaného či neschopného poslanca alebo vládneho úradníka nebude treba čakať až do konca volebného obdobia, ale že je táto možnosť vzdialená len na jedno kliknutie, sa mi veľmi páči. A vám? :-)

PC REVUE 3/2010 OpenPark
Autor: Martin Drobný