sobota 1. marca 2003

PC REVUE

High-tech hračky sú hitom sezóny, to je heslo dňa. PC mánia pomaly opadáva, už nás nevzrušujú vyššie frekvencie procesora, väčšie kapacity disku či RAM. Našu pozornosť v súčasnosti priťahujú nové modely mobilov, digitálnych fotoaparátov, MP3 prehrávačov. Manažéri sa radi „predvádzajú“ pred kolegami s novými modelmi vreckových počítačov s pripojením na internet, teenageri fotia svoje priateľky fotoaparátom zabudovaným v mobile a posielajú ich kamarátom na „zhodnotenie“ (priateľky, nie mobily J) atď. Rozhoduje kvalita obrazu a zvuku, cool dizajn, pamäťová kapacita, možnosti prepojenia s inými „hračkami“ cez Bluetooth a ešte nejaký bonbónik navyše: zabudovaný GPS, merač tlaku a pulzovej frekvencie alebo iná „užitočná funkcia“... Hlavne nech to upúta pozornosť zákazníkov a informácie o prednostiach horúcej novinky sa už potom šíria ústnym podaním ako lavína. Ale veď tak to má byť, zákazníci majú svoje hračky, výrobcovia odbyt a opäť sa niečo deje. A navyše to má ešte iný pozitívny efekt: potichu sa tak pritiahne pozornosť širšej verejnosti k IT. A tá sa (nič netušiac) pomaly dostáva k počítačom, internetu, ku ktorému donedávna ešte pociťovala odpor či aspoň rešpekt.
Majú fotografie v digitálnom fotoaparáte a chcú si ich vytlačiť alebo poslať mailom príbuzným v Ame rike. Hmm, veď to možno nie je až také ťažké. Stačí pár kliknutí a – hurá! – viem tlačiť fotku. Pár klikov a mám vlastné mailové konto. Viem poslať poštu, môžem komunikovať s príbuznými a kamarátmi relatívne zadarmo. Dopočuli sa o možnosti získať zadarmo z internetu akúkoľvek hudbu, zistia si informácie, ako na to, a už veselo sťahujú. Či už evergreeny svojej mladosti, pretože nemôžu nikde zohnať verziu na CD (kto by už dnes chcel vinyl?), alebo aktuálne hity, pretože pre jednu pesničku sa im nechce kupovať drahé cédečko. No ale hádam to nebudem počúvať iba na PC reprákoch? Veď existujú napaľovačky, tak šup s tým na prázdne CDR, čo stojí len „dvacku“, veď je to také lákavé! A môžem to počúvať v domácej hi-fi zostave alebo v aute. Alebo si prehodím vybrané skladby do MP3 volkmena, mobilu či PDA, aby som mal svoju obľúbenú hudbu, aj keď idem na korčule alebo bicykel.
A to sa ich donedávna chytala náhla nevoľnosť, ak sa niekto v ich blízkosti začal baviť o bitoch a bajtoch. Dnes sa im IT dostávajú do rúk v podobe zaujímavých hi-tech hračiek alebo užitočných pomocníkov, bez ktorých si už často ani nevedia predstaviť každodenný život. Samozrejme, nie je reálne očakávať, že väčšina z nich takto naštartuje svoj hlbší záujem o IT, začnú si ešte viac rozširovať vedomosti a skúsenosti a stanú sa z nich minimálne pokročilejší používatelia PC. Ich záujem o počítače sa skončí na úrovni znalosti automatického odstránenia efektu „červených očí“ z digitálnych fotografií. Alebo napálením prvého cédečka s hud bou či filmom, bojujúc so zmiešanými pocitmi hrdosti z osobného víťazstva nad technikou a mo rálnou dilemou, či je to predsa len správne a či o päť minút nezazvonia pri dverách policajti či prepadovka z BSA či RIAA (keď nás už tie médiá tak strašia J)... Koniec koncov je to celkom prirodzené a je super, že sa práve takouto zábavnou formou podarilo aj u netechnikov vyvolať záujem o IT (hoci tí ani netušia, že tie IT sú vlastne stále v pozadí všetkých týchto hračiek). Máme nové hračky, tentoraz s označením high-tech (BTW: Američania ich označujú ako „gadgets“), tešíme sa na ďalšie modely, ešte farebnejšie, s ešte efektnejším dizajnom, výkonnejšie, s väčšou kapacitou a niečím cool navyše a život je opäť o niečo zaujímavejší J. A ešte je tu jeden efekt. Časť „niekdajšej“ laickej verejnosti bude predsa len chcieť ísť ďalej vo svojich vedomostiach, skúsenostiach z IT a práve toto bude cesta, vstupná brána, ako odstrániť pôvodné psychologické bariéry, odpor a nezá ujem. Nemusia to byť hneď lámači kódov či budúci adminovia, ale postačí, keď sa naučia, ako si pekne zalomiť text diplomovky či výročnej správy, v grafickom programe navrhnúť reklamný leták, vytvoriť vlastnú webovú stránku, brániť sa proti vírusom či zálohovať si dáta. A to je výborné. IT komunita sa nám takto bude neustále rozrastať. Hoci sa z nej takto stáva ešte členitejšia „triedna“ spoločnosť aj s malými náznakmi kastovníctva (kto ešte je a kto už nie je lamer?), dôležitý je výsledok. A tým je skutočnosť, že čoraz širšia časť populácie bude môcť využívať možnosti a výhody IT doma, v práci, škole, pri podnikaní, vzdelávaní čí zábave. Neznie to lákavo?


Zaujímavé čítanie marcového čísla vám želá
Martin Drobný

PC REVUE 3/2003 Editorial
Autor: Martin Drobný