utorok 24. decembra 2013

PC REVUE

Jeden z našich partnerov sa po skončení výstavy BITE zastavil u nás v stánku a povedal mi: „Ako ste to vlastne urobili? Veď toto je výstava ako CES v Las Vegas :-)." Áno, presne niečo takéto sme aj zamýšľali, keď sme sa zhruba pred letnými prázdninami stretli v jednej zasadačke: PC REVUE, Sector a agentúra Creative PRO. Sú to organizátori už legendárnych podujatí Notebook Expo, NextGen Expo a TechDays. Z hľadiska širokej verejnosti ide o tri najväčšie udalosti, ktoré sa konajú počas roka na Slovensku. V tom čase sa začali prvé približovacie rokovania, aby sme vedeli, či dokážeme urobiť spoločnú akciu. A vôbec to nebolo jednoduché. Všetky tieto tri udalosti sú totiž úplne odlišné, majú iné finančné zdroje a iné očakávania od organizátorov, ale aj od návštevníkov. Napríklad TechDays je akcia spojená hlavne s technológiou firmy Microsoft a je to skôr odborná udalosť. Keď sa však chce, spôsob sa nájde. A za všetkým, čo ste mohli vidieť na konci novembra naživo, bola obrovská chuť urobiť naozaj veľkolepé podujatie, aké Slovensko ešte nevidelo. A to bolo napokon rozhodujúce.

Keď sme organizovali tohtoročné jarné Notebook EXPO, spätná väzba od návštevníkov bola jasná - chcete priestory, kde sa zmestí viac ľudí a zároveň sa tam dá dobre zaparkovať. My sme vybrali vtedy novú budovu FIIT a myslím, že sme urobili veľmi dobre. Hlavne odbornej verejnosti nevyhovuje termín len v sobotu, ktorý zase vyhovuje širším masám. Preto bol BITE od začiatku projektovaný ako dvojdňové podujatie, ktoré sa bude konať v Inchebe. Veľa ľudí nám už Inchebu v minulosti odporúčalo ako miesto konania našich predstavení. No treba vedieť aj to, že tento priestor nie je určite lacný, pričom nemám na mysli len neuveriteľnú sumu za prenájom, ale aj množstvo ďalších poplatkov prakticky za hocičo - elektrická prípojka, eternetový kábel a pod. To všetko je však vec vzťahová dohôd, a tak sa nakoniec z ceny úplne nezaplatiteľnej stala vcelku akceptovateľná. Spojenie partnerov a eventovej agentúry takéto vzťahy prinieslo a Incheba sa stala skutočnosťou. A dva dni takisto - piatok a sobota.

Zhruba v septembri bola už situácia s našou veľkou akciou jasnejšia. Postupne vznikol chytľavý názov, ktorý spájal všetky spomenuté tri podujatia pod spoločnú strechu - BITE EXPO, BITE Games a BITE PRO. Názov BITE pritom možno vysvetliť rôzne - pre mňa je to Best IT Ever, teda najlepšia IT výstava na Slovensku vôbec. No aby sa tento názov stal realitou, bolo treba veľa námahy, skúseností, známostí a pod. To všetko všetci traja partneri síce mali, ale bolo to treba akosi zladiť.

Počas celého októbra prebiehali približovacie rokovania a v novembri sa už v redakcii PC REVUE všetko pripravovalo na túto akciu. Mali sme k nej tlačovú konferenciu, zabezpečili propagáciu cez sociálne siete, ale aj televíziu a nakoniec sme spropagovali BITE tak, že o ňom vedel už každý. Osobne som si najviac cenil „výjazdové zasadnutia" s označením microBITE, konané v Košiciach a v Žiline. Boli organizované vždy na univerzitnej pôde a som rád, že sme sa mohli osobne stretnúť hlavne so študentmi v týchto mestách. Bola to totiž jedna z požiadaviek od návštevníkov Notebook EXPO: nie všetko len v Bratislave, Slovensko je väčšie ako len hlavné mesto. Okrem toho, že sme naozaj priviezli zaujímavé produkty, v oboch mestách sme robili aj menší crash test, ale hlavne to bola príležitosť stretnúť sa ako redakcia na inom mieste, ako je len naše bratislavské sídlo. Hoci som s redaktormi naozaj v tesnom kontakte a nezohľadňujem pri tom bežný pracovný čas, osobné stretnutie je niečo úplne iné. Nenahradia ho žiadne smartfóny, sociálne siete či 3D kamery. Vychutnali sme si miestne špeciality, stretli sme sa aj s obchodnými partnermi, ktorí sídlia v týchto mestách. Vidíme, že máte záujem o osobné stretnutia, a pokiaľ to bude možné, vyhovieme tejto požiadavke vo väčšej miere.

A priblížil sa termín konania „veľkého" BITE. Priznávam sa, že som mal obavy, ako to bude všetko vyzerať. Naša časť výstavnej plochy mala rozlohu 4000 m2 (celkovo 9000m2) a to je priestor, kde okamžitá návštevnosť niekoľko stovák ľudí pôsobí dojmom, že je tam prázdno. Pritom jednodňový lístok stál 5 eur a nebolo ich možné kúpiť na zľavových portáloch. Tým sme chceli pomôcť hlavne tým návštevníkom, ktorí majú o takýto typ výstavy naozajstný záujem. Ako vidíte aj v našej fotoreportáži, účastníkov bolo dosť a to dáva veľký záväzok aj do budúcnosti. Rozdali sme aj darčeky a bolo ich naozaj veľa. Robili sme aj crash test (a nie jeden), bol to krst tabletu i notebookov ohňom, vodou i tlakom. Vieme, že tieto testy sa priamym účastníkom podujatia veľmi páčia. Tí, ktorí na crash teste osobne nie sú, potom naše počínanie často kritizujú, ale BITE je udalosť hlavne pre návštevníkov, takže pokračujeme aj v týchto aktivitách. Ešte pripomíname, že počas celej prípravy a konania BITE prebiehala paralelne aj naša bežná práca, teda finalizácia tohto vydania PC REVUE.

Po skončení BITE bola najčastejšia vaša otázka, či bude aj jarné Notebook EXPO 2014, ako samostatná akcia nášho magazínu. Odpoveď je, že túto akciu už pripravujeme a máme záujem ju zrealizovať. Veríme, že nájdeme podporu aj u našich partnerov a v marci alebo apríli sa opäť stretneme naživo.

Toto je decembrové vydanie PC REVUE, preto na záver chcem poďakovať za dôveru a priazeň všetkým čitateľom. Hlavne tým, ktorí si nás predplatili alebo predplatia aj v roku 2014, prípadne budú kupovať v stánkoch. Sme silné IT médium hlavne preto, že máme dosť čitateľov, čo si veľmi vážime. Zároveň nám to dáva možnosť zorganizovať na Slovensku takú vydarenú akciu, ako bol BITE v roku 2013.

Prajem vám príjemné prežitie vianočných sviatkov, všetko dobré v novom roku a veľa príjemných zážitkov s PC REVUE.

Ondrej Macko

PC REVUE 12/2013 Editorial
Autor: Ondrej Macko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára