pondelok 26. mája 2014

PC REVUE

Notebook EXPO sa končí, TouchIT začína!

V polovici apríla sme zorganizovali ďalší ročník nášho už tradičného stretnutia s vami, našimi čitateľmi. Bolo to už piate pokračovanie Notebook EXPO a aj teraz sa tešilo vášmu záujmu. Čas a vývoj sa však nedá zastaviť a názov, ktorý bol super pred piatimi rokmi, je už dnes prežitý. Aj na slovenskom trhu dominujú už tablety a smartfóny, tradiční výrobcovia notebookov sa postupne orientujú na tieto mobilné zariadenia. Osobne si však zatiaľ neviem predstaviť situáciu, že by som na niektorú zo svojich pracovných ciest išiel len s tabletom. Pritom viem, že moji kolegovia tak už robia. Stačia im totiž fotky len na webové stránky, trochu napísaného textu, dvojminútové nepostrihané video a funguje to. Ja však potrebujem na tvorbu reportáže do PC REVUE skutočný výkon na strihači program, najlepšie mechanickú klávesnicu a ideálne tak 3 porty USB. Výkon tabletov však stále rastie a so šikovnými rozšíreniami sa aj na nich dajú splniť moje požiadavky. Ibaže vo výsledku to bude zariadenie cenovo porovnateľné s ultrabookom a bude aj podobne hrubé a ťažké. Pritom vám jednotlivé časti tohto tableto-notebooku nebudú držať v kope a v taške ich budete stále kdesi hľadať. Tak či onak, na bežné použitie pri konzumácii multimediálneho obsahu, jednoduchú mailovú komunikáciu a sociálne siete je tablet alebo aj smartfón super riešenie a sám tieto zariadenia takto aj používam. Ide pri nich o ovládanie dotykom, ktoré je ľuďom najprirodzenejšie. Preto sme sa po piatich rokoch rozhodli zmeniť názov nášho podujatia a odteraz to už bude TouchlT. Je to výstižný názov, ktorý vyjadruje katalyzátor súčasnosti - dotyk. Je to aj slovná hračka s časticou IT a vyzerá, že to dobrých pár rokov bude stále IN. No uvidíme, je jasné, že na ovládanie zariadení sa čoraz viac presadzuje reč, pohyb očami a určite príde aj na prenos myšlienok. Sám som si vyskúšal žiť pár dní s Google Glass a je jasné, že inžinieri v Google majú ešte čo robiť. Sú situácie, keď vám okuliare prestanú rozumieť (možno to robí ten slovenský prízvuk v angličtine), neposlúchajú dotyk spoteného prsta a priali by ste si k nim myš a klávesnicu, ktoré fungujú vždy.


    Treba konštatovať, že zorganizovať tento ročník Notebook EXPO/Touch IT nebolo vôbec jednoduché. IT firmy na Slovensku sú zatiaľ v režime šetrenia, v niektorých prípadoch je to skôr čakanie na zázrak nazvaný koniec krízy. Viem, že správy z úst prognostikov sú konečne o niečo pozitívnejšie, hovorí sa o svetle na konci tunela a priaznivejších makroekonomických číslach. Ale do bežnej praxe sa to zatiaľ veru neprenieslo. Vieme však, že máte záujem pozrieť si IT novinky naživo, zabaviť sa a stretnúť s nami osobne. Preto sme v redakcii vyvinuli nesmierne úsilie na to, aby ste sa u nás cítili čo najlepšie. Zvolená budova FIIT je pritom pekný priestor na organizáciu takejto akcie, je tu dosť miesta, pridali sme aj bufet s bežnými jedlami za ľudovú cenu. Mali sme špeciálny autobus, ktorý premával z mesta až do Mlynskej doliny. Našli ste u nás množstvo zábavných súťaží, mali sme celoslovenský krst najnovšieho tabletu, vyhodnotili sme čitateľskú súťaž TOP produkt PC REVUE a poradňa PC REVUE vám bola k dispozícii naživo. Mali sme pripravených ešte viac akcií, ale niektoré sme si odložili až na ďalší ročník.
    A prichádzam ku kontroverznej časti, ktorou sú naše už legendárne crash testy. Vo všeobecnosti je to takto: tí, ktorí sú priamo na výstave, na túto etapu čakajú často aj celý deň. Tešia sa na to, nakrúcajú si z našich testov video a aj televízny štáb si vybral práve crash test do svojich správ. No tí, ktorí nie sú prítomní osobne, až takí nadšení nie sú. Vždy po takomto teste dostávam maily s otázkou, prečo sme tieto zariadenia radšej nedali práve im, ale sme ich nemilosrdne rozbili. Tentoraz som aj vďaka dobre postrihanému príspevku v Televíznych novinách dostal takýchto mailov presne 152. Viem, že to na prvý pohľad môže pôsobiť tak, akoby sme v našej redakcii doslova sedeli na kope najmodernejších zariadení, ktoré si môžeme dovoliť kedykoľvek zničiť, ale pravda je iná. Je to dohoda s firmami, čo a ako sa bude testovať, a tieto produkty dostaneme špeciálne preto, aby sa naživo ukázalo, čo v nich skutočne je. Keby sme ich niekomu dali, nesplnil by sa cieľ, na ktorý sme ich do redakcie dostali. Na charitu sú určené úplne iné kanály, nie naša výstava. Navyše crash testy treba vedieť robiť. Prísť len tak so sekerou k notebooku a celou silou doň zaťať je síce efektné, ale nič to nedokazuje - je to krátky proces. Aj to treba, ale až na záver. Predtým je nevyhnutné realizovať testy, ktoré si síce nemáte ako v praxi vyskúšať, ale ste tak na 90 % presvedčení o tom, že to zariadenie prežije. A takto sa postupne dostávate až za hranicu únosnosti a niektoré zariadenia nás v tomto ročníku celkom prekvapili svojou odolnosťou. A o tom je celý crash test, dostať sa za hranicu a preveriť všetko. Ideálne je do testu zapojiť aj efektné prvky, ako je oheň, voda, para, a presne to aj robíme. Na to si však musíte vopred pripraviť aj nástroje. Ja som tento rok vzal so sebou polovicu svojej dielne a niečo som si aj požičal. Na pomoc som si zobral aj Jozefa Orgonáša, ktorý sa v crash testoch našiel. Mimochodom, aj v novinárskej branži ma považujú za hlavného rozbíjača notebookov, tabletov a smartfónov, ale v skutočnosti som vždy ponechal smrteľný zásah na Joža. Nejako sa na to v tejto záverečnej etape testu necítim, je to predsa len výsledok ľudskej práce, ktorú si vážim. Jožo si prácu tiež váži, ale nutkanie niečo rozbiť je ešte o trochu silnejšie. Obecenstvo na výstave si to pritom jasne žiada a my to aj urobíme.
   
    Tento rok sme však zámerne do nášho testu vyberali už použité zariadenia, v jednom prípade išlo dokonca o celkom vyradený produkt smerujúci do zberu. Vysávač od iRobot vyhral náš špeciálny crash test robotických vysávačov a nijako normálne sme ho nedokázali zničiť. Smartfón od Sony už bol nahradený svojou novou generáciou, no a notebook od Lenova bol pekných pár rokov používaný v bežnej praxi a vo firme už morálne doslúžil. Verím, že tí, ktorí prišli, neoľutovali, a tešíme sa na pokračovanie o rok. Pozrite si aj fotoreportáž i video z tejto akcie, uvidíte tu všetko.

Prajem vám príjemný zážitok s májovým vydaním PC REVUE a majte sa fajn.

PC REVUE 5/2014 Editorial
Autor: Ondrej Macko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára