sobota 1. novembra 2008

QUARK

Milí priatelia,

pred niekoľkými týždňami sa na knižné pulty dostala vďaka iniciatíve a podpore firmy Siemens veľmi zaujímavá kniha. Pred rokmi ju napísala profesorka Margita Valehrachová, slovenčinárka z bratislavskej elektrotechnickej priemyslovky. Je to pútavo a svižne stvárnený príbeh nášho veľkého rodáka. Preslávil sa za hranicami, až v ďalekej Amerike, po návrate domov si ho nikto veľmi nevšímal a tak sa opäť vrátil do Ameriky. Príbeh ma zaujal najmä veľkosťou dlhu, ktorý je síce už dávno splatný, no teraz je určite čas zaplatiť ho. Aj s úrokmi. Kolegyňa, editorka, chcela knihu doplniť informáciami, aj obrazovými, o miestach, kde sa Jozef Murgaš narodil, kde žil a pracoval, no nebolo toho veľa,
rozhodne málo vzhľadom na slávu, ktorú nám tento národovec a, dnes by sme povedali, aj medzinárodne uznávaný vedec urobil. Kniha nie je drahá a dobre sa číta. Najmä pre zbavovanie sa malosti, ktorou občas trpíme najmä keď glorifikujeme prefabrikované jedlá a strojové zvuky vydávané za hudbu. Verím, že Jozef Murgaš nám aj po toľkých rokoch pomôže zbavovať sa komplexu ničotnosti. Kniha je v predaji, nechcem jej týmto robiť reklamu, nepotrebuje to, no byť ministrom školstva zaradím ju do povinného čítania, pretože jej hlavným mottom je - snaž sa, pracuj, obmedzuje ťa len tvoja lenivosť či „objektívne prekážky" a určite budeš úspešný i prospešný.

Druhá pripravovaná kniha z edície Siemensu je o ďalšom našom známom vedcovi minulých čias. Je o Štefanovi Aniánovi Jedlíkovi. Opäť ju chceme vypraviť do sveta s čím väčším počtom zobrazených dobových obrázkov, dokumentov aj fotografií rodiny. Neviem však, či sa nám to podarí. Takmer všetko, čo sa vzťahuje na nášho slovenského vedca, je totiž v maďarských múzeách. Chcel som napísať, že neviem prečo, ale pravdou je, že to veľmi intenzívne tuším. Ako budeme úspešní, či budeme mať možnosť aspoň si odfotografovať to, čo by malo byť u nás a čo nám patrí, dnes veru neviem. Kniha vyjde na budúci rok.

Pre úplnosť, zatiaľ má edícia Siemensu naplánovaných sedem titulov, ktoré budú postupne vychádzať. Je to naozaj nasledovaniahodný čin a mám z neho veľkú radosť.

Na príklade dvoch kníh chcem pripomenúť viacero vecí: máme starú a slávnu históriu, mali by sme ju poznať, sprístupňovať a zveľaďovať. Máme veľa dlhov k mnohým našim predkom, závisí len od nás, ako ich vyrovnáme. Dnes sa nemáme na koho vyhovárať, je to v našich rukách. Kto nepozná alebo neuznáva svojich predkov, akoby ani nebol. Alebo môže rásť strom bez koreňa?

Na záver - prosba: ak môžete, pomôžte všetkým, ktorí chcú naše kultúrne dedičstvo rozvíjať. Aspoň snahou dozvedieť sa o ňom čo najviac.

Eduard Drobný

QUARK 11/2008 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára