sobota 1. novembra 2008

QUARK - Redakčný monitor

Hoci november sa tradične začína dušičkovo a melancholicky, neskôr sa vracia k bežnému životu. Na jeho konci sa uskutočňuje pre nás, priaznivcov vedecko-technickej problematiky, veľmi významné medzinárodné stretnutie, tradičným Týždňom vedy a techniky na Slovensku 2008. Považujeme ho za veľmi významný, pretože prináša veľmi zaujímavé informácie, informuje o našich aj zahraničných aktivitách a navyše oceňuje mladých adeptov aj uznávaných odborníkov a spláca im dlh spoločnosti, ktorá o nich väčšinou veľmi málo vie. Preto sme tomuto významnému a zaujímavému radu akcií a podujatí venovali v novembrovom čísle Quarku štvorstranovú prílohu. Obsahuje veľmi skrátený zoznam podujatí, ktoré odzrkadľujú množstvo aktivít rôznych organizácií – škôl, výskumných ústavov, centier voľného času a iných. Na nich je vzácne pozorovať hlavne mladých ľudí, ako so zápalom prijímajú nové poznatky. Ale je to aj možnosť so zadosťučinením sa dozvedať, čo robí naša „veľká“ veda.
Tí, ktorí prídu s novým vedeckým či technickým riešením a nepatria medzi profesionálov, sa obvykle obracajú na redakcie náučných časopisov. V poslednom čase si u nás v redakcii podávajú kľučky rôzni objavitelia a vynálezcovia. Prinesú nám, napríklad, tridsaťstranovú prácu na uverejnenie. Nedajú si povedať, že to nie je možné a cítia sa dotknutí, keď ich odmietneme. Veď ako môžeme my, v redakcii posúdiť, či je vynález naozaj vynálezom, keď ho zamietli kapacity v Slovenskej akadémii vied či na univerzitách? Nehovoriac o tom, že na taký elaborát naozaj nemáme priestor, veď by pohltil všetky strany časopisu... Červík však vŕta. Čo keď ide naozaj o skrytých a neuznaných géniov, ktorí predbehli dobu a my by sme mohli pomôcť dobrej veci? Veta = Teoreticky sa to síce nedá dokázať, ale predvediem vám funkčný model, je však obyčajne podozrivá a je základom toho, aby publicita novému vynálezu v našom časopise neprebehla... Mrzí nás, že musíme zanietených vynálezcov odmietať, ale... Inovátori sa však nedajú, prídu aj dva, tri razy a presviedčajú nás, že už uplynulo zopár týždňov, že sme si to určite rozmysleli a teraz že je správna doba zaútočiť na naše dvere znovu. A tak znova prebieha nepríjemný rozhovor o tom, že naozaj nemáme priestor, ani záujem uverejniť ich dielo. Ťažko sa mi to hovorí, nechcem nikoho znechucovať dopredu, ale prosím: skúste zvážiť, či je naozaj reálne, aby sme vašu prácu mohli zaradiť medzi články.
Ako dôkaz, že sa novým myšlienkam nevyhýbame, je dvojstrana 20 – 21, na ktorej hľadáme výrobcov pre dva naozaj zaujímavé nápady. S ďalšími možno budúcimi realizovateľnými nápadmi sa stretávam aj v čase písania tohto monitora, keď sedím v presscentre na 20. ročníku súťaže pre talentovaných mladých ľudí EUCYS 2008, ktorá tento rok prebieha v Kodani. Je tu neuveriteľne veľa dobrých nápadov a my im len môžeme držať palce, aby sa mohli aj zrealizovať. Podrobnejšie sa o tom dočítate v ďalšom čísle Quarku. Trochu sme tento mesiac rozcestovaní – Marián Babic bol v Paríži a v Ludwigshafene v Nemecku. Nazbierali sme všeličo naozaj zaujímavé, nakoniec o všetkom sa podrobne dočítate v našom časopise. Aj o tejto mojej návšteve v hlavnom meste Dánska, ktorá stála za takmer 8-hodinové cestovanie (lietadlom!) do Kodane.
O pár dní, ak ste tak doteraz neurobili, nepochybne začnete uvažovať o darčekoch pre najbližších, veď Vianoce sú pomaly už tu. Čo keby ste im venovali napríklad celoročné predplatné na QUARK? Bude to netradičné, vďaka zľave nie veľmi drahé a navyše veľmi užitočné. Podumajte.

QUARK 11/2008 Redakčný monitor
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára