pondelok 1. septembra 2008

QUARK - Redakčný monitor

Začiatkom leta bežala po internete senzačná správa o tom, že koncom prázdnin bude Mars vidno ako na dlani aj bez ďalekohľadu a ak to zmeškáte, najbližšiu možnosť o nejakých tristo rokov asi nestihnete. To tu už bolo, žiadne prekvapenie. Takéto „kváziseriózne“ vedecké informácie nie sú na internete ničím výnimočným. Ale keď oficiálna tlačová agentúra napíše, že vo vojenských lesoch už rastú huby, napríklad májovky, logicky sa vám vynára otázka, či publikovať v médiách môže naozaj každý, kto pozná abecedu.
Internet ako médium dokáže vytvoriť i dokonalú clonu anonymity, veď prináša okrem normálnych a užitočných informácií a správ aj nepreberné množstvo hlúpostí. Niektoré vznikajú zámerne, keď sa niekto rozhodne vystreliť si z ostatných a pustí do sveta správu hoci o živej a mŕtvej vode. Nedávno som dostala návod, ako pomocou plochej 4,5 voltovej batérie, zvončekového transformátora a kusa drôtu možno vyrábať živú vodu, ktorá lieči všetko, asi aj choroby, čo ešte len prídu. Recesia? Jasné, no keď toto dostanete od viacerých ľudí, ktorým nechýba potrebné vzdelanie, uvedomíte si, že nastáva éra prijímania netriedených informácií. Množstvo tých vzdelaných ľudí vážne uvažuje, že by očividná hlúposť mohla fungovať, byť pravdivá. Pamätáte sa na informáciu, že dvoma mobilmi možno uvariť vajíčko? – to tiež bola sila a predsa sa našli akceptanti tohto absurdného žartíka.
Osobitnú kategóriu tvoria kolegovia, ktorí si v snahe o čím väčší spravodajský výkon poriadne nevypočujú interviewovaného, neoveria si fakty a prinesú do redakcie polopravdy či polosprávy, ktoré musia prekvapiť aj zainteresovaných.
Toto si veľmi dobre uvedomujeme pri našej redakčnej práci a robíme všetko preto, aby sme tiež nevleteli do podobnej hlúposti. Verte, že to nie je vždy jednoduché, lebo často prichádzajú správy aj z renomovaných pracovísk, ktoré musíme dať dešifrovať našim odborným partnerom a spolupracovníkom, aby sme vedeli, o čo ide, čo je na veci podstatné, čo je zaujímavé a významné pre našich čitateľov. Držte nám palce, aby sme sa nástrahám recesistov a tých ostatných úspešne vyhli.
V tomto čísle Quarku je ďalšie DVD Futuris, dar Európskej komisie pre vedu a výskum vám, našim čitateľom. DVD má viacero významov. Okrem informačno-vzdelávacieho dobre poslúži ako jazyková cvičebnica, lebo je v siedmich jazykoch. Nezabudnite na tento rozmer a dovoľte prosbu – ak ste si DVD pozreli, pošlite ho ďalej, požičajte ho kolegom či priateľom, aby sa užitočné informácie, ktoré máte v rukách, šírili ďalej.
Všetkým, ktorí žijete v režime školských rokov, želám úspešný štart do tohto nového školského roka, veľa radosti, úspechov, dobrých výsledkov a trpezlivosti, ktorú budete potrebovať, či ste na jednej, či na druhej strane katedry. Aj náš Quark vám chce byť v tomto úsilí nápomocný.

JANA MATEJÍČKOVÁ


QUARK 9/2008 Redakčný monitor
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára