štvrtok 1. mája 2008

QUARK

Milí priatelia,

dnes to bude o nápadoch. Ten prvý, predpokladám, mi asi neprejde. Nemám to dohodnuté so žiadnou veľmocou a asi to nie je ani v ich záujme. No ten druhý by mohol, a dokonca si myslím, že by sa aj mal stať skutočnosťou.
Keďže nie som politik ani politológ, iba človek, čo občas číta a pozerá správy, zaregistroval som vznik nového štátu - Kosova. A tak mi zišlo na um, či by sme to nemohli aj my, Slováci, zopakovať a založiť si ďalšie Slovensko. Napríklad v USA, ri Chicagu, kde je vraj najviac našincov, potom v Kanade, v Maďarsku, na Ukrajine, v Chorvátsku, všade, kde žijú naši. Dali by sme im pár rokov na presťahovanie sa, aby vytvorili ucelené osídlenie a mohli by sme mať možno až päť Slovensk. Logicky je to v poriadku, ale keďže v mocenskej politike logika nehrá úlohu, zrejme tento argument nemá vždy potrebnú váhu a netreba zbytočne dúfať.
Druhý nápad bezplatne ponúkam našim ekologickým aktivistom. Z ich verejných protestov má človek neraz pocit, že ani veľmi nevedia, za čo a proti čomu sú, ale najmä prečo protestujú. V televízii to občas aj vidno, keď na otázku redaktora prečo? odpovedajú - lebo. No nechcem znevažovať prácu ekologických aktivistov. Vďačíme im za všeličo dobré. Nechcem ani zosmiešňovať tých, ktorým záleží na našom životnom prostredí. Často objavia prešľapy. Ponúkam však tip, ako by sa mohli pozitívne zviditeľniť.
Nedávno som bol vo Vysokých Tatrách. Vysadiť to, čo vietor zničil, bude pri tomto tempe trvať možno aj desiatky rokov. Treba viac rúk a, samozrejme, aj sadeníc na zalesňovanie. Keby sa organizačne aj osobne zapojili do výsadby nových lesných porastov našich zelení, keby im pomohli školy, keby vznikol projekt na pomoc Tatrám, pomohlo by to nie iba lesom, ale prinieslo by to aj obrovský synergický efekt. Žiaci a študenti by mohli, hoci aj doma, pestovať sadenice a potom ich v rámci brigády zasadiť v Tatrách. Iste by sa radi zapojili i zahraniční zelení, ktorí sa objavia hneď, keď treba demonštrovať. Verím, že by prišli aj sadiť.
Tatrám treba pomôcť, Tatry sú naše, treba, aby sme sa všetci spojili, ony tú podporu naozaj potrebujú. Veľmi.
Kto začne? Ja síce nemôžem kopať jamy, ale chcem pomôcť a verejne sa k tomu zaväzujem. Zasadil som 98 semien borovice a jedle. Keď budú súce na ďalší život v Tatrách, rád ich dám k dispozícii. Kto sa pridá?

Váš
Eduard Drobný

QUARK 5/2008 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára