štvrtok 1. mája 2008

QUARK - Redakčný monitor

Pred časom sme mali spolupracovníka, ktorý sa, dokonca tri razy, stretol na Srí Lanke s legendou svetovej sci-fi Arthurom C. Clarkom. Vďaka jeho návštevám u známeho spisovateľa s veľkou komunikačnou parabolou na streche sme sa všeličo dozvedeli o tom, ako žije a tvorí, aké má predstavy o svete v budúcnosti, aj o jeho nových projektoch, ktoré pripravoval, no doteraz ich nepublikoval. Žiaľ, už nebude mať túto možnosť. Na Jozefa sa celý svet dozvedel, že autor Vesmírnej odysey navždy odišiel. Práve dielo 2001:Vesmírna odysea sa stalo kultovým filmom s nezabudnuteľnou veľkolepou úvodnou hudbou, ako aj faktom, že prišlo do kín tesne pred prvým pristátím človeka na Mesiaci v roku 1968, ktoré sprevádzali mnohé otázniky. Sir A. C. Clark spájal odbornú erudíciu a fantáziu, čo sa neprejavovalo iba v literatúre, ale vďaka nemu vznikli napríklad geostacionárne družice, ktoré aj dnes umožňujú celosvetovú televíznu, rádiovú a dátovú sieť. Dožil sa krásneho veku, oslávil deväťdesiatku, zanechal nám monumentálne dielo, ale aj veľké prázdne miesto, ktoré nikto nikdy nezaplní. Určite prídu do literatúry aj do vedy nevšedné a výnimočné osobnosti. Hlboko ľudský optimista Clark však už, žiaľ, patrí minulosti s obrovským odkazom pre dnešok aj zajtrajšok.
Budúcnosťou pre nás, hoci blízkou, je aj prechod na euro. Nemôžem povedať, že by som sa na novú menu tešila, čaká nás všetkých dlhý a neľahký proces uvedomovania si, že jedno euro nie je jedna koruna, dokonca ani desať a že pol eura nie je päťdesiat halierov. Bude mi ľúto za našimi krásnymi bankovkami (je, dúfam, jasné, že mám na mysli námety a ich výtvarné spracovanie). Verme, že nám táto reforma niečo prinesie. Nám, občanom, každému z nás, lebo to by mal byť najvyšší záujem takýchto zmien. Zdá sa vám, že priskoro nariekam? Nenariekam, ale keď distribučné spoločnosti už na jar chceli vedieť, koľko bude stáť Quark v eurách, dosť dlho mi trvalo, kým som si predstavila proces prechodu na novú menu so všetkými detailmi. Čo sme im odpovedali? Iba všeobecne – ak budeme poznať referenčný kurz, prepočítame to na tri desatinné miesta a budeme zaokrúhľovať. Takže, dobrá správa – cenu Quarku pri prechode na európsku menu od nového roka my nemeníme. Ďalšia správa – ak to našim bankárom prejde, tí, čo si náš časopis predplatia do konca tohto roka, budú platiť korunami, od januára už v eurách. Jeden z našich vymýšľavých čitateľov sa ma mejlom opýtal, či si nemôže Quark predplatiť v tomto roku, teda v korunách, napríklad na tri roky dopredu. Zmohla som sa na stručnú odpoveď – bez komentára a pri tej aj ostanem.
Minule ma celkom potešilo, že nás zaregistrovala Európska komisia, vďaka čomu dostal Quark pozvanie do Bruselu na environmentálny brífing, o ktorom sa dočítate na strane... Zo Slovenska sme boli jediné médium. Je potešiteľné, že sme prenikli aj do sveta. Snažíme sa, ako vieme aj tu, doma. Napríklad, minulý mesiac dostali čitatelia na stredných i základných školách časopis Mladý vedec, v ktorom bol vložený aj náš mesačník. Okrem toho sme sa boli pozrieť na Istrobote, tradičnej súťažnej prehliadke robotov na Fakulte elektrotechniky a informatiky, kde sa tiež zopár Quarkov dostalo medzi mladých ľudí. Rozbiehame kopec projektov, o ktorých radšej nechcem nič prezrádzať, aby som to nezakríkla (inak nie som poverčivá). Ak vyjdú, určite si ich v časopise všimnete. Mali by to byť opäť súťaže o atraktívne ceny. Plánujeme spoluprácu s ďalšími časopismi... Tak držte palce.
JANA MATEJÍČKOVÁ
šéfredaktorka


QUARK 5/2008 Redakčný monitor
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára