sobota 1. marca 2008

QUARK - Redakčný monitor

Na stole i v mejlovej schránke sa mi hromadia listy a zisťujem, že na ne nestačím odpovedať v slušnom termíne, teda do dvoch týždňov, ako som si predsavzala. Tak som si povedala, že sa budem v rámci monitoru teraz venovať vám, milí autori listov, v ktorých všeličo komentujete, kladiete najrôznejšie otázky, pochválite aj pokritizujete. Nebudem sa tváriť, že mám kritiku rada. Napokon, kto z nás ju má rád? No v niektorých kritických pripomienkach objavujem aj námety, ktoré stoja za úvahu a seriózne sa nimi v redakcii zaoberáme. Na rozdiel od tých, ktorí by chceli, aby sme venovali viac priestoru zaniknutým civilizáciám, Bermudskému trojuholníku, lietajúcim tanierom či testom prehrávačov MP3, alebo verejnej diskusii o tom, či je naozaj marihuana škodlivá. No, treba sa mi vyjadriť aj k tejto skupine vašich listov. Poďme na to.
Myslím, že so žiadosťami, aby sa „ich“ téme venovalo viac priestoru, zápasia redakcie vari všetkých časopisov a platí to aj o špecializovaných, pretože aj v nich (napríklad v PC Revue) ide síce o jednu tému, ale tá má toľko podtém, že by kolegovia mohli mesačne vydávať niekoľko kníh, a predsa by všetkých úplne neuspokojili. O čo zložitejšie to majú polytématické časopisy, teda aj Quark, ktorý chce a musí priniesť čím viac informácií z naozaj veľmi širokého spektra oblastí od astronómie až po zoológiu. Uvedomujeme si, že všetkých neuspokojíme, pretože na 48 strán, ktoré máme pravidelne k dispozícii, sa to jednoducho nezmestí. A tak vyberáme, zvažujeme, radíme sa a výsledok týchto úvah máte každý mesiac v ruke v podobe nového čísla Quarku. Iste ste si všimli, že sa snažíme tento priestor zväčšovať občasnými prílohami, no ani to nemôže uspokojiť všetkých. A ani sa to nedá. Nuž a pokiaľ ide o témy typu mimozemské civilizácie, pre ne je u nás priestor iba v časti sci-fi poviedok. Iné je to s drogami a inými závislosťami. Proti týmto pliagam bojujeme spoločne s Protidrogovým fondom a v žiadnom prípade im nebudeme akýmkoľvek spôsobom robiť reklamu.
Viaceré listy obsahujú výčitku, že sme niektorému zaujímavému podujatiu, hnutiu alebo inej aktivite nevenovali pozornosť. Aj nás mrzí, ak sa o naozaj zaujímavých a oceneniahodných akciách nepíše, nerobí sa im meno a vytvára sa akási bariéra neinformovanosti. Lenže – ako máme písať o niečom, o čom nevieme? Veľké informačné zdroje – denná tlač či televízie uprednostnia buď bulvár, alebo ich to väčšinou jednoducho nezaujíma, takže sa ani nemáme odkiaľ dozvedieť o akciách, ktoré si zaslúžia publicitu. Takže priatelia, pomôžte nám robiť Quark ešte zaujímavejší aj tým, že nás budete informovať.
Dostávame i sťažnosti, že Quark nemožno kedykoľvek a kdekoľvek kúpiť. O tomto vieme, súvisí to s obchodnou politikou predajcov. Väčšinou objednávajú toľko výtlačkov, koľko si trúfajú predať. Ak sa pomýlia, alebo ich stánok navštívi viac záujemcov napríklad o Quark, čo sa dá robiť, máte smolu. Rada – predplaťte si časopis – buď u nás (na 2. strane je objednávací lístok), alebo využite spoločnú predplatiteľskú akciu s PC Revue (nájdete ju na 3. strane obálky), alebo cez webovú stránku www.quark.sk, alebo priamo na adrese: predplatne@perfekt.sk. Budete mať časopis lacnejší a príde až k vám domov, do školy alebo do práce.
Treťou skupinou listov sú pripomienky k veľkosti písma, článkov, obrázkov a ich množstvu, k rozmiesteniu jednotlivých materiálov a podobne. Na tieto otázky väčšinou nereagujem, lebo v nich odznievajú prevažne protichodné názory. Starostlivo ich však čítam, uvažujem nad nimi a v redakcii o nich hovoríme. Stáva sa, že aj z takýchto námetov po čase niečo realizujeme.
Stále sa teda tešíme na všetky vaše listy a ďakujeme vám, že nám pomáhate, aby bol náš spoločný časopis čoraz lepší.

JANA MATEJÍČKOVÁ
šéfredaktorka


QUARK 3/2008 Redakčný monitor
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára