piatok 1. februára 2008

PC REVUE - OpenPark

Lastovička, urob leto!

Pred časom prebehla spravodajstvom na ITnews.sk správa, že mesto Šaľa začalo od roku 2007 zverejňovať na internete všetky svoje faktúry a účty. Občania sa môžu pozrieť, koľko stáli služobné cesty jednotlivých úradníkov, koľko míňajú mesačne za služobný telefón, aké dotácie boli poskytnuté mestom. Okrem toho sú na stránke www.sala.sk zverejnené všetky došlé faktúry na mesto, zmluvy s organizáciami a firmami, rozbor hospodárenia a plnenie rozpočtu mesta.

Neviem, či ste túto správu zaregistrovali, ale ak nie, dovoľujem si na ňu zvlášť upozorniť, pretože v slovenských podmienkach ide naozaj o výnimočný počin. Občania by totiž mali mať k dispozícii všetky informácie o práci nimi volených zástupcov, efektivite vynakladania spoločných verejných prostriedkov, hospodárení obce, mesta, štátu. A mali by tieto informácie mať k dispozícii automaticky, a nielen vtedy, keď o ne sami zažiadajú. Poznáme sa, zaujíma nás síce, či sa v spoločnej kase nájdu prostriedky na postavenie nového ihriska, ale len málokto z nás si dá námahu osobne sa dožadovať týchto informácií na mestskom úrade. Z tohto hľadiska treba počin samosprávy v Šali vyzdvihnúť ako chvályhodný a najmä nasledovaniahodný...

To, čo je vo vyspelejšom svete samozrejmé, sa v našich končinách presadzuje len veľmi ťažko a postupne. Problémom je myslenie ľudí, u časti občanov prevláda nízky záujem o veci verejné („veď na to tam máme tých úradníkov“) a u časti volených zástupcov zase nízky záujem čokoľvek zverejňovať („čím menej budú občania vedieť, tým lepšie pre nás...“). Nechcel by som to paušalizovať a nedovolím si kvantifikovať, či uvedené vzorky postojov občanov a volených zástupcov, predstavujú väčšinu či menšinu. V celom spektre názorov sa nájdu rôzne, aj hraničné postoje k „veciam verejným“, zahŕňajúce aj občianskych aktivistov či čestných a zodpovedných primátorov, poslancov, úradníkov.

Jedným z efektov sprístupnenia verejných informácií je aj to, že sa ozdravia vzťahy medzi jednotlivými skupinami. Občania prestanú mať a priori podozrievavý postoj k činnosti zástupcov mesta a na druhej strane takí zástupcovia mesta, ktorí nemajú dostatočné morálne zábrany, zase dostanú technickú „barličku“ ktorá im tento ich hendikep pomôže potlačiť... :-)

Takisto sa nebudú sporné projekty či rozhodnutia mesta riešiť petíciami až následne, napr. po vydaní stavebného povolenia na benzínovú pumpu v blízkosti obytnej zóny. Kontrola efektivity práce volených zástupcov zase poslúži ako podklad pre rozhodovanie sa o kandidátoch pri nasledujúcich voľbách. Vo svete existujú projekty, keď kontrola verejných činiteľov ide ešte ďalej. Tuším vo Švédsku je napríklad možnosť on-line si prezerať elektronickú poštu poslancov...

Samozrejme, že existujú technické prostriedky či logistické možnosti, ako sa vyhnúť občianskej kontrole a dohodnúť si nejaký „kšeftík“ bokom, v každom prípade však stupeň potrebnej konšpirácie a riziko možného prezradenia bude čoraz vyššie.

Pokusov či projektov „stransparentniť“ verejné hospodárenie je aj na Slovensku viacero (žrebovanie nájomných bytov – Žilina, úradná tabuľa na internete – Trenčín, elektronická aukcia vo verejnom obstarávaní – Levice atď.). V takomto rozsahu ako Šaľa však zatiaľ neinformuje občanov žiadne slovenské mesto. Dúfam, že dlho neostane osamotenou lastovičkou a čoskoro sa pridajú aj iné mestá a konečne príde vytúžené leto... :-) A podľa príkladu miest by sa touto cestou mohla uberať aj slovenská vláda, parlament a všetky orgány štátnej a verejnej správy. No ale to sa už, aspoň zatiaľ, dostávame do oblasti ťažkého sci-fi...

Na tomto príklade je pozitívna ešte jedna skutočnosť – aj jednotlivec či skupina osvietencov dokáže zmeniť zaužívané postupy, praktiky, myslenie ľudí a pohnúť veci vpred. Ak viete o podobnom projekte, dajte vedieť, radi o ňom budeme informovať.

P. S.: Malá perlička na záver: Viceprimátorom Mestského úradu v Šali, ktorý má na starosti aj informatizáciu samosprávy, je pán Jozef Mečiar, mimochodom, dlhoročný autor PC REVUE a INFOWARE. :-) Gratulujem!

Zdroj: TS PCR

PC REVUE 2/2008 OpenPark
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára