piatok 1. februára 2008

QUARK - Redakčný monitor

Samozrejme, že viem o dnešnom dátume. Je február 2008, vonku zima. Aspoň by mala byť. Lenže, aj Quark potrebuje dosť času, aby sa z myšlienky premenil na hotový výtlačok, a preto píšem tieto riadky ešte v starom roku. V adventnom čase už myslím na pôst. Pri príprave februárového monitoru si dnes akosi viac než inokedy uvedomujem, že náš časopis (a symbolicky aj my s ním) sa dostáva do mnohých tisícok domácností, do vášho najintímnejšieho prostredia. Niekde na polici alebo na stole potichu sleduje vaše vstávanie do školy či do práce, o čom sa doma zhovárate. Keby vedel, určite by sa tešil z vašich radostí a ak by bolo treba, aj by s vami smútil. Stal sa však vaším tichým a nenápadným spoločníkom a partnerom. Je veľmi príjemné mať vás za partnerov. Ľudí, ktorí si dobrovoľne kúpia časopis, aby rozmnožili svoje vedomosti. Ľudí, ktorí vedia, že sú to najcennejšie devízy, nekolíšuce na burze, ale zvyšujúce hodnotu každého z nás. My v redakcii a vo vydavateľstve sa veľmi tešíme, že pri tom môžeme trochu asistovať. Chcem sa poďakovať všetkým, ale naozaj všetkým a verte, je ich dosť, ktorí nám pomáhajú pripravovať Quark pre vás, našich najvzácnejších partnerov. Veď je potom veľmi milé dostať list napríklad od pána Jozefa Dzurjaka z Košíc, ktorý začína takto: „Vážení priatelia, možno sa Vám nepozdáva moje oslovenie, ale ako nazvať ľudí, ktorí s lahodnosťou a – povedal by som – až s maškrtnosťou napĺňajú moje čitateľské záujmy...“
Ďalším našim čitateľom, ktorí nám tiež napísali, som zasa dlžná vyhodnotenie polročnej súťaže O naj vynález. Peter Kováč z Lučenca do nej prihlásil obyčajnú lyžičku, lebo nás sprevádza po celý deň a prístroj, ktorý by fyzicky vrátil každú ranu, ktorú človek spôsobuje prírode. Dr. Danica Božová zo Svitu boduje so svojím vyrábačom pozitívnej klímy, požičovňou času, zaznamenávačom myšlienok a dočasným namnožovačom (aby mohol byť človek niekedy na viacerých miestach naraz). Peter Ondrejičko z Prešova nás prekvapil schémou héliových obalov, ktoré by uľahčovali sťahovanie ťažkých vecí. Marta Holešovská z Dolného Kubína poslala do súťaže návrh vracača času (aký existuje aj na počítači vo funkcii undo – späť), aby sme mohli napraviť svoje chyby. Zuzana Maťová z Bratislavy prekvapila skriňou na aktualizovanie oblečenia, aby sa nemusela vzdávať obľúbených vecí len preto, že nie sú práve in. Všetkým sme poslali peknú cenu.
Pred pár dňami som sa vrátila z Barcelony. Letieť do tohto mesta z Bratislavy cez Mníchov nie je ktovieaká slasť a trvá to pekne dlho, no stálo to zato. Jednak som sa dozvedela, že okrem nás vychádza Quark aj v Taliansku (o tom sme hovorili už dávnejšie), no tu som sa stretla s ďalšími dvoma súrodencami. Predstavte si, aj Španieli a Slovinci majú časopis, ktorý sa venuje popularizácii vedy a techniky a volá sa ako ten náš! A čo je najzaujímavejšie, každý vznikol sám, bez inšpirácie odinakiaľ. Štyria nezávislí bratia a na tom istom poli orú... To sú veci! Asi si urobíme také súrodenecké stretnutie Quarkov. Čo ma však (okrem iných vecí) veľmi potešilo, bolo, že keď som vyložila náš časopis vedľa španielskeho brata, ten náš o chvíľu zmizol ako gáfor.

Jana Matejíčková
šéfredaktorka


QUARK 2/2008 Redakčný monitor
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára