piatok 1. februára 2008

QUARK

Milí priatelia,

pojem vedecko-technická revolúcia sa používa už desaťročia, no zdá sa, že až v týchto rokoch sa priam zúrivo aj vedecké, aj technické novinky pretekajú o priazeň zákazníkov a napĺňajú záhadne znejúcu charakteristiku doby. Rusi vraj majú liek proti rakovine, Česi testujú spolu s Američanmi ďalšie podobné liečivo, Japonci pripravujú digitálny nosič, ktorý pošle do múzea aj práve štartujúci Blu-ray. EÚ, otrávená tým, že Američania síce systém GPS ponúkajú zadarmo, no nie v plnom rozsahu, začala budovať vlastný navigačný supersystém. Viaceré armády úspešne testujú bezpilotné stíhačky, schopné už aj OPERAČNÉHO NASADENIA. Keby sme vyratúvali len takéto veľké projekty, zabralo by to hromadu papiera. A čo také „drobnosti“, ako napríklad 400 typov digitálnych fotoaparátov na našom trhu, 300 typov televízorov, desiatky a stovky elektrospotrebičov, kozmetiky, pracích práškov či čohokoľvek vrátane nespočetného množstva typov mobilných telefónov? Či ako mor sa šíriace nové technológie zarábania peňazí?
O všetkom by sa dalo pokojne hovoriť. Až dovtedy, kým neprenikne správa, že dôvodom na bezpilotné stíhačky nie je snaha chrániť životy pilotov, ale úspora peňazí. Veď práve prítomnosť človeka na palube a prostriedky na jeho ochranu sú drahšie, než motory, krídla či všetko ostatné. A nevdojak sa vynára otázka – o čo tu ide? O technický pokrok alebo zase len o peniaze? Ak človek je a nepochybne by mal byť meradlom všetkých hodnôt, odpoveď by tiež mala byť jednoduchá. Je?
Možno tá revolúcia, len neviem, či vedecká, spočíva aj v tom, že sa konečne mobilizujú sily, ktoré by vniesli do prevádzky internetu aký-taký poriadok. Toto médium je obrovská hra bez akýchkoľvek pravidiel. Každý si tu robí, čo chce a – nič... Takmer žiadne dôsledky. Produkuje priam drogovú závislosť, zaberá ľuďom stále viac času, zhoršuje ich zdravotný stav, keď bez pohnutia sedia vzpriamene (i zhrbene) hodiny a hodiny pred monitorom. Je to síce zlé, no nie najhoršie. Zimomriavky vyvolávajú obavy odborníkov z počítačových pirátov, ktorí môžu ochromiť leteckú či lodnú dopravu, rozvrátiť bankovníctvo, v armáde a polícii, ale aj vo väzenstve vyvolať chaos, odpáliť rakety... Radšej nepokračovať.
Ten obraz chaosu niektorých produktov vedecko-technického pokroku však nemá len tienistú stránku. Dáva aj východisko. Všetko, čo sa ponúka, je určené nám – tebe, vám aj mne. Takže aj na nás záleží, čo budeme kupovať a spotrebúvať. Či zaplatíme za veľkoplošný pseudo HD televízor, lebo sa to nosí, či chceme mať tri mobily, drahé auto s trojlitrovým motorom a tak ďalej, alebo si zaobstaráme len to, čo naozaj potrebujeme. Nenaletíme na každú profesionálne skvelo prešpekulovanú reklamu, aby sme utratili peniaze, hoci niekedy možno ani nevieme prečo. Prestaneme podliehať tlaku výrobcov, ale uvedomíme si, že my rozhodujeme o tom, čo kúpime, čo potrebujeme a čo nie. Či si radšej za ušetrené prostriedky nepôjdeme niekde oddýchnuť, užiť si prírodu, spoločnosť dobrých a milých ľudí a podobne. Podumajte, naozaj to závisí aj od nás.
Váš
Eduard Drobný

P.S. Aby bolo jasné, nie som proti technickému pokroku. Prekáža mi nehorázne plytvanie
ľudským géniom a nadraďovanie skupinových záujmov nad záujmami všetkých. V konečnom dôsledku aj tých, ktorí ten chaos a nekoordináciu spôsobujú. Lebo všetci sme na jednej lodi.


QUARK 2/2008 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára