utorok 1. januára 2008

PC REVUE - OpenPark

Hi-Fi veže všetkých krajín, spojte sa!

Toto číslo PCR je o víziách, preto som si dovolil pridať sa a pribaliť niečo vlastné. Po domácnosti sa nám potuluje množstvo cédečiek, ktoré sa presúvajú kdekade, samozrejme, väčšinou bez obalu. Dôsledok je jasný, poškriabané a obchytané cédečká sa časom nedajú prehrať. A veľakrát ide o tituly, ktoré sa už nedajú zohnať. Viem, že by som mal vždy urobiť kópie a pustiť do obehu iba tie, rovnako tak viem, že existujú služby na povrchovú úpravu poškodených CD. Ale realita býva prozaickejšia, pripomenú mi ju deti vždy, keď zbehnú večer do obývačky a oznámia, že „princ Bajaja zase koktá“ (hoci ten tuším v pôvodnej rozprávke naozaj koktal už od narodenia :-)).

Používanie CD médií v domácich audioprehrávačoch sa mi v dobe počítačových homemediacentier a iPodov zdá dosť archaické. Preto navrhujem vytvoriť novú generáciu domácich Hi-Fi audioveží či prenosných reproduktorových prehrávačov, ktoré budú obsahovať Flash SSD disk alebo 1,8" pevný disk, veľký dotykový displej a intuitívnu navigáciu á la iPod. Získame tak kvalitný priestorový zvuk s možnosťou výberu hudby alebo hovoreného slova naozaj na požiadanie. Stačí vytvoriť playlist takých 100 nahovorených rozprávok a deti majú vyriešený uspávací program na niekoľko týždňov až mesiacov :-). Jednotlivé audioprehrávače môžu byť vybavené čítačkou kariet flash tak, aby sa hudba dala prekopírovať a preniesť aj na iné audiozariadenia v dome alebo do auta, na MP3 prehrávač či do mobilu. Audiozariadenia môžu byť prípadne doplnené o Bluetooth, a keď sa navzájom spárujú, získajú možnosť bezdrôtovo si vymieňať súbory medzi sebou alebo si ich podľa potreby sťahovať z domáceho centrálneho servera. Keby sme v tejto myšlienkovej úvahe išli ešte ďalej a nechali takto spárovať audiozariadenia v rámci celého paneláka alebo skupinky domov, samozrejme, po vzájomnej dohode susedov, dostaneme lokálnu sieť P2P mimo infraštruktúry internetu, v rámci ktorej by si mohli účastníci neobmedzene zdieľať audioobsah podľa princípov, ktoré si individuálne dohodnú.

V tomto myšlienkovom koncepte neriešim technické otázky, ako dosah, počet párovaných zariadení, rýchlosť prenosu či bezpečnosť, ale nemám obavy, že nasledujúce generácie Bluetoothu by s tým mohli mať vážnejší problém. Napríklad nová verzia vysokorýchlostného Bluetoothu (zatiaľ s označením Bluetooth 3.0), ktorá by mala vzniknúť integráciou s ultra-wideband (UWB) rádiovou technológiou, by mala poskytnúť prenosové rýchlosti až do 480 Mbit/s.

Rovnako neriešim ani otázku ochrany distribučných práv autorsky chránených diel, hoci je otázne, či sa ich porušovania nedopúšťam už len tým, že chránené CD požičiam susedovi na pár dní. Prípadne nechám vežu v obývačke pustenú príliš nahlas, takže ju počuť až k tretím susedom... A to pritom neriešim otázku, že vlastne nemajú čo počúvať môjho Jamiroquaia, keď si nekúpili jeho CD... BTW hlasné počúvanie hudby sa mi stáva dosť často, sorry, susedia, v slúchadlách to však nie je ono...

Aby však bolo všetko v poriadku aj z právnej stránky, možno časom vznikne nový druh licencie na hromadné zdieľanie autorských diel, napr. hudby v uzavretých komunitách P2P. Nech je cena takýchto diel väčšia hoci aj 5-násobne, možno sa podarí vytvoriť fungujúci biznis model, ako s takouto komunitou P2P komunikovať a obchodovať. Bude to tak určite lepšie ako na nich poľovať a robiť z nich kriminálnikov.

No a obdobne by sa mohli prerobiť TV prijímače, resp. videorekordéry či počítačové mediacentrá tak, aby si susedia mohli chýbajúce časti obľúbeného seriálu, hudobné videoklipy či rodinné videoklipy zdieľať v rámci uzavretej komunitnej siete P2P.

Neviem, či nepíšem o niečom, čo už reálne existuje, ale ak nie, dúfam, že PC REVUE čítajú aj zahraniční výrobcovia spotrebnej elektroniky :-), nechajú sa inšpirovať a v dohľadnom čase prídu na trh s novou generáciou domácej spotrebnej audio- a videoelektroniky. Tantiémy za patenty mi, prosím, posielajte tak ako vždy na bankový účet číslo: 262 345 675... :-)
Zdroj: TS PCR

PC REVUE 1/2008 OpenPark
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára