utorok 1. januára 2008

QUARK

Milí priatelia,

pred pár dňami som videl na kúsku (ešte) voľnej plochy v centre nášho hlavného mesta podivnú mašinku a dvoch mužov, ktorí s ňou čosi robili. Vyzeralo to na geologický prieskum, no žiadne stopy to nepotvrdzovali. Reku, opýtam sa. Jeden z nich sa obráti ku mne, a hovorí: – Poviem, čo robíme, ale povedzte, čo robíte vy. – Motám sa okolo časopisov a kníh, – odpovedal som. – A nejakého Jókaia nemáte? – zainteresovane sa spýtal. – Nie, – odvetil som, – my vydávame väčšinou vecnú literatúru. – A kde by som zohnal Čechova, poraďte, – zaujímal sa. – Či je na trhu Čechov, neviem, ale viem, že je Puškin, – pokračoval som v dialógu. – Fakt? Neviete, kto ho prekladal? – nasledovala zaujímavá otázka. – Nie, – povedal som, hoci sa mi zdalo, že to bol Ján Štrasser, – ale poviem vám, kto ho ilustroval. – Kto? – pokračoval zaujímavý dialóg. – Profesor Ondrejička, – hovorím. – Á, to je dobré, moja žena učila s jeho manželkou...
Na robotníka zaujímajúceho sa o literatúru som si spomenul pri nedávnom teste národa, ktorý vysielala pražská televízia Nova a bratislavská Markíza. Možno ste pozerali tento zaujímavý, výborne vymyslený a pripravený program, v ktorom, ako to u nás býva, neoslňovali divákov „celebrity“ svojou hlúposťou a nevzdelanosťou, naopak, išlo o to, kto viac vie a čo je výborné, vyhrali to mediálne známe tváre. Zachraňovali reputáciu hercom, ktorí sa vychvaľujú, že z matematiky prepadli a že fyzika i chémia boli pre nich márnením času, alebo inými prejavmi nevedomosti, akoby to bolo pravé hrdinstvo. Pritom vieme, že vedomosti sú poklad nad poklady.
Nie je dôležité, aj keď to, samozrejme, potešilo, že vyhrali Slováci. Bolo by možné komentovať aj niektoré otázky, lebo medzi tie vedomostné určite nepatrí určovanie, ako sa volá vlaňajšia česká SuperStar, niektorým sa zdalo prirýchle tempo, atď. Podstatné je, že dve komerčné televízie dokázali takýto program pripraviť a realizovať. Okrem iného ukázali verejnoprávnej televízii jednu z parkiet, na ktorej mala stáť práve ona a kde by si mala hľadať miesto.
Televízny test prišiel v pravý čas, priam vpadol do možno až pričastého zalamovania rúk, zdvihnutých ukazovákov a plamenných vyhlásení, ako to s nami ide dole vodou. Ukázal, že aj zábava, ak chcete reality šou, môže byť kultúrna, príťažlivá, dokáže vyvolať široký záujem, že to ide aj bez škandálov, suverénneho správania sa, že trápnosť a nevkus na obrazovke nie je jedinou možnosťou, ktorú ponúka súčasnosť. Výborné výsledky v preukázaných vedomostiach sú iba potvrdením našej vysokej všeobecnej vzdelanosti. Napokon, tí zo sveta biznisu to dobre vedia a chodia k nám aj kvôli našim školovaným pracovníkom.
Bol to veľmi príjemný večer a možnosť zapojiť sa do programu esemeskami ukázala, že posielanie SMS nemusí byť iba fintou na finančnú zbierku pre usporiadateľa. Bol to večer, ktorý aj potešil. Ako to stretnutie s robotníkom, ktorý sa zaujímal o literatúru. Mimochodom, naozaj išlo o geologický prieskum. Vlastne, podobný tomu vedomostnému...
Eduard Drobný

P.S.1 Pár dní po dopísaní tohto príhovoru prebehol Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2007. Ak by ste tipovali, že napríklad pri slávnostnom oceňovaní vedcov boli kamery našej verejnoprávnej televízie, mýlili by ste sa. Zrejme tam o skutočné celebrity nemajú záujem. Ak by nebolo zákonom určené povinné platenie koncesionárskych poplatkov práve tejto inštitúcii, vedel by som, čo robiť. To, žiaľ, nejde. Preto sa verejne pýtam generálneho riaditeľa STV, Ing. Radima Hrehu, či ani takáto udalosť im nie je dosť dobrá. Odpoveď, ktorú nám nepochybne pán generálny riaditeľ pošle, uverejníme.

P.S.2 Nie všetky televízie ignorovali prehliadku ocenených vedcov za tento rok. Televízia JOJ tam mala svoj štáb...

QUARK 1/2008 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára