utorok 1. januára 2008

QUARK - Redakčný monitor

Ani sa nám v redakcii veriť nechcelo, keď sme pripravovali toto číslo Quarku, otvárajúce jeho 14. ročník existencie, že je za nami ďalší rok. Spomínali sme naň so zmiešanými pocitmi, pretože priniesol veľa zmien. Ak pôjdem chronologicky, zmenila sa grafika časopisu a pomenili sa rubriky, čo ste ohodnotili aj vy, čitatelia, pozitívne. Vďaka Agentúre na podporu výskumu a vývoja (APVV) nám pribudol popularizačný portál www.eQuark.sk, ktorého návštevnosť narastá a sme tomu veľmi radi. Ak nám vyjdú plány, ktoré s ním máme, bude ešte bohatší na rubriky a bude svojimi aktivitami podporovať aktívne vzdelávanie sa. Ďalšou novinkou bola osemstranová novinová príloha, prinášajúca rôzne informácie hlavne pre študentov. Potešil nás dobrý ohlas na ňu, a tak budeme pokračovať v jej štvrťročnej perióde. Smútok v srdciach nám potom zanechala veľkonočná strata našej dlhoročnej kolegyne Ivy Marešovej. Bola jednou zo zakladajúcich členiek redakčného kolektívu tohto časopisu a venovala mu svoje srdce. Musíme ísť ďalej už bez nej, hoci nezabúdame.
No a poslednou novinkou minulého roka bolo premiérové septembrové cédečko s knihou Vojtecha Zamarovského. Ohlas na tento krok bol naozaj nečakaný, preto sa budeme snažiť zohnať ďalšie finančné prostriedky na jeho pokračovanie. Plány máme aj v tomto roku veľké a ako ste si iste všimli, nehýbali sme s cenou časopisu. Veríme, že keď nám zostanete verní, zvládneme finančné úskalia a budeme sa zo všetkých síl usilovať pripravovať zaujímavý časopis.
Ešte by som sa rada vrátila k tomu, čím sme žili v polovici novembra minulého roka a bolo toho neúrekom. Samozrejme, najskôr sme dali dohromady toto číslo Quarku, aby sme mali možnosť stretnúť sa s vami aj v novom roku. Potom sme nakŕmili informáciami internetový portál eQuark, ktorý pravidelne zásobujeme všetkým, o čom si myslíme, že by vás mohlo zaujímať. Nuž a potom sa rozbehlo veľkolepé podujatie Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2007. V novembrovom čísle Quarku sme vás o ňom informovali, dnes už máme za sebou maratón podujatí, ktoré sme v rámci neho absolvovali. (Vraciame sa k nemu aj na stránkach tohto čísla). Samozrejme, že sme nemohli byť pri všetkých akciách, na to je nás v redakcii málo, no to podstatné sme videli, počuli, zažili a s potešením konštatujem, že toto podujatie je z roka na rok lepšie a zaujímavejšie. Namiesto rozprávania o ňom, ktoré by bolo len dodatočným a trochu oneskoreným spravodajstvom, využijeme tipy, ktoré sme na akciách nazbierali, pri koncipovaní ďalších čísiel Quarku. Všeličo z toho je už zakomponované aj v pláne časopisu na tento rok.
Keďže vlani sme boli s naším projektom APVV úspešní, rozhodli sme sa pokračovať a rozšíriť obsah aj formy propagácie vedy, a pripravili sme jeho druhú časť. Navyše sme do projektu zapojili (v tejto chvíli bude presnejšie, ak poviem, že chceme zapojiť) i detských čitateľov, pretože s výchovou treba začať čím skôr. Ak projekt schvália, naším partnerom sa stane vysokonákladový detský časopis Fifík. Viaceré aktivity budeme rozvíjať spoločne, samozrejme s diferencovanou náročnosťou podľa veku. Nechcem predbiehať, ale ak to vyjde (a držte palce, aby nám projekt schválili), máme sa všetci na čo tešiť.
Miroslav Saniga sa stáva pomaly pravidelným monitorovým hosťom. Nebude tomu inak ani teraz. Stretli sme sa na bratislavskej knižnej výstave Bibliotéka, kde predstavoval svoju úplne novú knihu Rozjímanie s medveďmi.,Kniha vyšla vo vydavateľstve Veda a poviedku z nej ste už čítali v decembrovom čísle. Autorovi aj takto ešte raz blahoželám, ak dovolíte, aj vo vašom mene.

Jana Matejíčková
šéfredaktorka


QUARK 1/2008 Redakčný monitor
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára