štvrtok 6. septembra 2012

PC REVUE - OpenPark


Paradoxné paralely

Medzi „ajtíkmi“ svojho času koloval obľúbený vtip „o skúsenostiach s prechodom z Girlfriend 1.0 na Wife 1.0“ a jeho upravené či rozšírené verzie. Mužské polovičky sa pri jeho čítaní usmievali, prikyvujúc s porozumením, a ako sa tvárili naše lepšie polovičky, radšej nechcite vedieť... :-) Pre zábudlivcov pripájam na záver pôvodné znenie.

Je to, samozrejme, iba vtip a tak ho treba aj brať, má však niečo do seba. Je totiž pravda, že medzi človekom a počítačom existuje zo „systémového“ hľadiska naozaj viacero pozoruhodne príbuzných znakov. Obe „entity“ majú nejaký svoj hardvér, softvér, komunikačné rozhrania, snímače, akčné jednotky atď. Zaujímavá je napríklad otázka softvéru a jeho manažmentu na oboch stranách. Niekedy zvykne „blbnúť“, z času na čas ho treba vyčistiť, odstrániť nepoužívané ovládače, ale niekedy pomôže iba poriadny piatkový „reset“. Niekto sa o svoj softvér stará celý život, priebežne si ho aktualizuje na novšie verzie, dopĺňa funkcionalitu, vylaďuje, odstraňuje bugy. Iní zase skončia svoj vývojový cyklus odchodom zo školy či vstupom do stavu manželského a udržiavajú sa v prevádzkyschopnom stave s pôvodnou verziou softvéru až do finálneho shutdownu. Vidíme snahy, keď sa mladší hardvér pokúša natiahnuť si „dospelácky“ soft, alebo naopak, keď sa na staršom hardvéri niekto pokúša rozbehať najnovšiu verziu OS, v oboch prípadoch sa to často končí hlásením „general failure“.



Pekná je paralela administrátora, ktorý má oprávnenie vstupovať do „teritória“ iného počítača, riadiť ho na diaľku, prideľovať mu určené systémové zdroje, kontrolovať jeho elektronickú poštu, blokovať surfovanie na vyhradené webové stránky, filtrovať kontakty atď. Každý z nás má takého prirodzeného administrátora v detstve, niekto si ho však získa na celý život dobrovoľným vytvorením spoločnej domény s Wife 1.0 :-).
Všeobecne známa je aj vírusová paralela, ktorá napáda obe skupiny, ich majitelia sú často dosť neopatrní až naivní, málo dbajú o prevenciu a veci riešia až vtedy, keď im začne zadrhávať systém. Máme úplne deravú obranu proti praktikám sociálneho inžinierstva. Často inštalujeme aplikácie, ktoré vôbec nepotrebujeme, a potom celý systém tak napučí, že sa spomaľujú jeho reakcie, až v určitom momente nepomôže už nič iné ako inštalácia čistej verzie systému. Máme k dispozícii obrovský výpočtový výkon, ale s výnimkou realistických hier z neho využívame len zlomok. Je vám to všetko tak trochu známe?

Som veľkým fanúšikom vedecko-technického pokroku, ale veľmi apelujem na všetkých vedátorov a výskumníkov, aby neskúšali implantovať počítačom vlastné emócie či vlastné ego. Nech pokojne experimentujú s umelou inteligenciou, nech ma počítač porazí v ľubovoľnej hre a dokáže mi, že som pomalší, menej chápavý, zaostalejší atď., to v pohode rozchodím. Ale dosť nerád by som zažil situáciu, aby som počítač musel prosíkať, aby ma pustil do systému, presviedčať ho, že by už bolo fajn, keby konečne vytlačil potrebný dokument, hádať sa s ním, že teraz naozaj musím pracovať a nemôžem s ním hrať strieľačky a fakt s ním nechcem rozoberať jeho osobné problémy alebo názory na iné počítače v sieti, keď ja už musím končiť a potrebujem ho vypnúť. Nechcem si ani predstaviť počítač, ktorý by bol urážlivý, žiarlivý, zlomyseľný či depresívny a pod. Vy áno? :-)

A tu je ten sľúbený vtip: Jeden môj priateľ vlani upgradoval Girlfriend 1.0 na Wife 1.0. Prvé, čo zistil, je, že nová verzia sa neznáša s inými aplikáciami. Je takisto vybavená baby-procesorom, ktorý spotrebuje veľa zdrojov. O týchto nedostatkoch nie je žiadne upozornenie v manuáli a firemnej dokumentácii, hoci ostatní používatelia upozorňovali, že tieto javy zmienenú aplikáciu bežne sprevádzajú. Nielen to. Wife 1.0 sa inštaluje tak, že sa spúšťa pri bootovaní, aby mohla monitorovať všetky ostatné aktivity systému. Niektoré aplikácie, ako PokerNight 10.3, BeerBash 2.5 a PubNight 7.0, vôbec nefungujú a zhodia systém, len čo sa ich pokúsil spustiť, aj keď ich predtým spúšťal bežne. Pri inštalácii Wife 1.0 sa inštalujú nežiaduce plug-iny, ako je Svokra 55.8 a Švagor Beta 2.0, bez toho, aby bolo možné ich inštaláciu obísť. Navyše sa zdá, že výkonnosť systému každým dňom klesá. Preto by si môj priateľ prial, aby do verzie Wife 2.0 pribudla ikona „už o tom nehovor“, minimalizačná ikona, odinštalácia v ľubovoľnom čase bez toho, aby došlo k stratám akýchkoľvek systémových zdrojov, možnosť prechodu na režim, ktorý systému umožňuje skúšať aj iné hardvérové zariadenia.

Pokiaľ ide o mňa, rozhodol som sa vyhnúť problémom s Wife 1.0 a držím sa svojej Girlfriend 2.0. Ale aj tu sú mnohé problémy. Zreteľne nemožno inštalovať Girlfriend 2.0 na Girlfriend 1.0. Najprv musíte Girlfriend 1.0 odinštalovať. Ostatní používatelia hovoria, že je to dlho pretrvávajúci bug, o ktorom som mal vedieť. A čo je horšie, odinštalačný program pre Girlfriend 1.0 nepracuje dobre a zanecháva na aplikáciách v systéme nežiaduce stopy. A ešte jeden otravný bug. Všetky verzie aplikácie Girlfriend občas generujú otravné hlásenia o výhodách upgradu na Wife 1.0. Wife 1.0 má k tomu ešte jeden nedokumentovaný bug. Pokiaľ sa pokúsite nainštalovať Mistress 1.0, ešte než odinštalujete Wife 1.0, Wife 1.0 vám pred odinštaláciou zruší všetky knižnice MS Money a Mistress 1.0 sa potom odmietne nainštalovať s poukázaním na nedostatočné zdroje.


PC REVUE 9/2012 OpenPark
Autor: Martin Drobný


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára