pondelok 13. augusta 2012

PC REVUE - Open Park

Okuliare budúcnosti

Prednedávnom Google predstavil prvý prototyp okuliarov budúcnosti, ktoré dokážu prakticky všetko, čo dnešné smartfóny, plus niečo navyše. Sú ovládané hlasom a dokážu vytočiť číslo z kontaktov, spravovať poznámky, navigovať na určené miesto, zobraziť nový e-mail, urobiť fotografie či natočiť video. Vďaka pripojeniu na internet umožňujú všetko aj automaticky zdieľať. Predstavený koncept prototypu okuliarov využíva malý displej v rovine pravého oka a digitálnu kameru umiestnenú vedľa displeja. Vyzerajú trochu futuristicky a vcelku kompaktne. Prvé fotky aj videá získané pomocou zabudovanej kamery vyzerajú celkom dobre, podľa The New York Times by sa okuliare Google mohli na trhu objaviť už koncom roka.
Podobný koncept si osvojil aj Olympus, keď predstavil svoje „okuliare“, ale ide skôr o prídavný minidisplej, ktorý možno k bežným okuliarom uchytiť. Displej má pomerne nízke rozlíšenie (len 320 × 240 pixelov) a pomocou technológie Bluetooth sa dokáže spárovať s inteligentným telefónom. Nemá kameru ani kopec iných možností ako tie od Google.


Medzičasom získal patent na podobné zariadenie aj Apple. Spomína sa dvojica displejov CRT, LCD alebo OLED, ktoré zobrazujú informácie pred očami používateľa. Displeje sú umiestnené v okuliaroch alebo v helme a hovorí sa o kombinácii s 3D stereoskopickými obrazmi. Ako poznáme Apple, môžeme sa asi tešiť na podobne „nadupané“ zariadenie, ako predstavil Google, rozdiel je v dvojici displejov namiesto jedného, čo sa mi zdá lepšie riešenie.

S podobnými zariadeniami prídu časom asi aj iní výrobcovia (Samsung, Sony, LG, Sharp...), možno s rozdielnymi konceptmi a s viac či menej nabitou výbavou. Bude určite zaujímavé sledovať ďalší vývoj, pretože ide o úplne nový typ zariadenia, ktorého možnosti ešte len tušíme. Rád by som vám predstavil môj „wish list“ požadovaných funkcií a vlastností okuliarov budúcnosti, niektoré sú pomerne ľahko realizovateľné, iné sú trošku viac uletené.

Ako prvú funkciu na želanie uvádzam rozpoznávanie tváre a zobrazovanie informácií súvisiacich s danou osobou na displeji, resp. okuliaroch. Mám totiž menší problém, že si nepamätám mená známych, kolegov, obchodných partnerov alebo kamarátov, ktorých som dávnejšie nevidel. Tvár spoznávam, ale neviem si priradiť, odkiaľ sa poznáme, ako sa ten človek volá a či si tykáme alebo vykáme. Nie je problém začať rozhovor v neutrálnej rovine a postupne sa dopracovať k chýbajúcim údajom. Pri predstavovaní „známeho“ niekomu inému to však nejde, vtedy treba hneď vedieť reagovať. Myslím, že tento problém nemám len ja, preto by asi bola dosť žiadaná funkcia napr. žmurknutím oka spustiť funkciu vyhľadávania mena, firmy, typu vzťahu k danej osobe, na ktorú sa práve pozerám, a zobrazenia všetkých údajov na displeji okuliarov. A počas rozhovoru sa prípadne môžu zobrazovať ďalšie doplnkové informácie, napr. ako sa volá jeho žena, deti, kde majú chatu, o čom sme sa bavili naposledy.
Pre vyhľadávačov nových známostí by sa hodila funkcia, ktorá by zo sociálnych sietí posťahovala verejne dostupné informácie o obľúbenej hudbe, filmoch, športoch, domácich zvieratkách atď. Ale môže sa stať, že podľa komentárov či fotiek na webe sa milý „balič“ možno nakoniec rozhodne, že radšej neosloví neznámu blondínu pri bare... J

Ako ďalšia funkcia by sa mi páčilo zobrazovanie zoznamu vecí na vybavenie v príslušný deň – kto má sviatok, komu treba zavolať, s kým sa treba stretnúť alebo napr. čo treba kúpiť v obchode. V momente, keď prídem do hypermarketu, zobrazí sa mi najkratšia cesta k najbližšej položke zo zoznamu, pričom pri pohľade na obrovský regál s množstvom jogurtov sa farebne zvýrazní ten môj obľúbený J.
Osobitne by som uvítal ďalšiu funkciu, a to vyhľadávač vecí, ktoré som niekde odložil, ale ani za svet neviem, kde to bolo. Na začiatok by bolo treba zadefinovať, ktoré predmety sa majú sledovať, napr. kľúče od auta, doklady, telefón atď. Kamera by priebežne sledovala, kde som jednotlivé veci počas dňa položil, a v prípade potreby by sa mi na displeji zobrazila ich posledná známa poloha. Myslím, že aj túto funkciu by ocenili viacerí podobne postihnutí J.

Okrem X ďalších rýdzo praktických možností využitia si viem predstaviť aj zopár crazy nápadov. Napríklad tí, ktorí nie sú spokojní so svojím výzorom, by si zadefinovali profil vzhľadu, aký chcú predostrieť namiesto reálu ostatným ľuďom. Čo tak dlhé blond vlasy, modré očí, žiadne vrásky, sexy postavička a oblečenie od najlepších svetových značiek? Žiadny problém, okuliare s rozšírenou realitou zaznamenajú vysielaný profil daného človeka a reálny obraz upravia podľa želaného vzoru. Z nenápadnej kancelárskej myšky sa tak zrazu stane super atraktívna filmová hviezda. Fotoretušovanie videoobrazu v reálnom čase je výpočtovo veľmi náročná úloha, ale v blízkej budúcnosti určite realizovateľná. Vyzerá to na prvý pohľad aj lákavo a veľa ľudí by sa asi rado zbavilo komplexov zo svojho vzhľadu, myslím si však, že svet „dokonalých“, ale umelých avatarov, ktorí sa len podobajú na našich známych, by sa nám časom asi zunoval. A má to ešte malý háčik, po dlhšom čase fungovania vo virtuálnom svete by skladanie okuliarov bolo iba na vlastné riziko...

V rámci herného nasadenia by však mohlo byť celkom zábavné prechádzať sa po prírode a mať možnosť meniť farebnú paletu, napr. oblohu mať zelenú, stromy modré, trávu červenú atď. No asi by to trošku pripomínalo stav po užití psychotropných látok... Alebo čo tak nechať farby a tematicky meniť kulisy? Prechádzame sa po meste, ale okuliare nám zobrazujú scenériu divokého západu, vojenský tábor či staroveké zrúcaniny aj s prechádzajúcimi sa reálnymi „hercami“, virtuálne prezlečenými do dobových kostýmov, plus počítačovo dorobenými virtuálnymi postavičkami zo známych akčných hier, vzájomne sa naháňajúcimi a strieľajúcimi po sebe. Dosť divoké, nie?
Ja osobne v takom prípade asi zostanem pri mojich obľúbených a osvedčených ružových okuliaroch... J

PC REVUE 8/2012 OpenPark
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára