pondelok 13. augusta 2012

QUARK


Milí priatelia,

ku gastronómii mám veľmi pozitívny vzťah, no začína mi prekážať lavína televíznych relácií venovaných témam, ktoré so stravovaním súvisia. Pred niekoľkými rokmi sa objavil mladý Jamie Oliver, ktorý s fortieľom skúseného praktika a veľkou dávkou fantázie predvádzal svoje kuchárske umenie. Bolo to veľmi presvedčivé. Pomaly nebolo televízie, kde by Jamie nevystupoval, a aj v našich kníhkupectvách sa objavili jeho knihy receptov, rád i námetov. Pripadalo mi to ako zaujímavá šou, čo narušila obvyklý sortiment televíznych relácií. Možno práve jeho mediálne úspechy podnietili ďalších tvorcov a dnes pomaly niet TV stanice, kde sa nevarí, nehodnotí, neobjavujú sa zaujímavé jedlá.

 Zdá sa , že kuchynská linka nahradila divadelné kulisy a televízne dramaturgie ponúkajú zaujímavé predstavenie, ktoré poteší zrak, zrejme zaujme chuťové bunky a po opone sa všetko končí. Minule som si jeden recept pozrel a zrátal som, že majster kuchár použil 24 ingrediencií. Po inventúre v komore som z nich našiel osem. Potom som začal rátať, čo treba napríklad na klasické rezne – šesť položiek. Na gulášovú polievku osem a na praženicu s pažítkou iba tri suroviny. Keby som hľadal analógiu s oblasťou IT, aj vy iste vnímate, že vývoj nesmeruje k používateľskému komfortu, k zjednodušovaniu, ale k nahromadeniu čím väčšieho počtu aplikácií do zariadenia. Namiesto unifikácie vstupných konektorov stále pribúdajú ďalšie verzie. Zariadenia, ktoré treba programovať, ako sú zabezpečovacie systémy, zavlažovacie riadiace jednotky či merače a indikátory na prístrojovej doske v automobiloch, sú čoraz zložitejšie, so zmenenou filozofiou a používateľským nekomfortom.

To, že kuchári pri svojich televíznych predstaveniach používajú aj zložky, ktoré najmä v daných množstvách nemôžu veľmi chuť ovplyvniť, chápem. Väčšinou ide o to, čo doma nebudeme opakovať. No spotrebná elektronika je určená na každodenné používanie, preto musí byť jednoducho a intuitívne ovládateľná a musí ísť o určitú reprodukovateľnosť pri jej používaní. Veľmi dobre to vidno napríklad pri mobilných telefónoch. Každý je určený najmä na telefonovanie, no množstvo ďalších aplikácií a funkcií robia z neho komplikovaný prístroj, ktorý niekedy privádza k šialenstvu. A ktorý vyvoláva u svojho majiteľa aj obrovskú závislosť od neho, či už má prístup k mobilnému signálu alebo nie.

Mimochodom, guláš. Jedlo, ktoré v dávnej minulosti varili tureckým vojakom. Pochádza z miest, odkiaľ k nám kedysi prichádzali okupanti a dnes im to vraciame ako rekreanti. Dobrý guláš je naozaj vynikajúce jedlo. Skúste ho však hľadať na jedálnom lístku napríklad v našom hlavnom meste. Natrápite sa. Asi preto, že nespĺňa noblesu jedál z televízie. Alebo je prijednoduchý? Prilacný? Kto vie.

Ak si na ňom budete pochutnávať, dobrú chuť. Kiež by sa jeho filozofia jednoduchosti, ale vysokej kvality pretavila aj do spotrebnej elektroniky.

Váš
Eduard Drobný



QUARK 8/2012 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára