štvrtok 6. septembra 2012

QUARK


Milí priatelia,

začiatok školského roku je štart pedagógov do boja s nevedomosťami, menšou či väčšou snahou študentov i žiakov niečo sa naučiť, ale aj uliať sa, ako aj štart celého školského systému urobiť všetko, čo dá, len aby sa naša vzdelanostná úroveň zvýšila. Je to nesmierne ťažké, nie iba preto, že máme školy, kde sa dá kúpiť vzdelanie, alebo že jestvujú cesty, ako si vážení občania (kým sa na to nepríde) zadovažujú akademické tituly. Raz mi nejde do hlavy, načo im sú, načo klamú, podvádzajú, dávajú úplatky, aby vyzerali múdrejšie. Zrejme netušia, že zbytočne, asi ešte vždy nezbadali, že tituly im rozum nepridali, hanby za to hodne.



Najväčší problém vidím v učebniciach. Kvalitná učebnica je Boží dar a keď vznikne, treba ju používať a chrániť ako oko v hlave. Samurajské pokusy výroby a distribúcie učebníc, ktoré sme doteraz zažívali, sú trestuhodné a príslušní úradníci na vysokých miestach by sa mali utiahnuť do súkromia a dumať, čo navyvádzali z moci úradnej. Snaha po nepremyslenom zavádzaní digitálnych učebníc kupovaných za drahé peniaze zo zahraničia je rovnako smiešna, ako učiť náš jazyk z kórejskej učebnice. Smiešne sú aj absurdné a nezodpovedné experimenty, ako bolo zrušenie maturít z matematiky či presadzovane neoverených, nezmyselných a dobrodružných experimentov, s akými sme sa tiež u nás stretli.

Zdá sa, že problémov je viac ako dosť. Našťastie, máme veľa výborných pedagógov, ktorí dokážu napraviť aj mnohé prešľapy našich pomazaných hláv. Treba veriť, že podržia národ, ako to robia už roky, a treba sa poďakovať všetkým rodičom, ktorí im v tom pomáhajú. Chceme sa k nim pridať aj my, naša redakcia časopisu Fifik, ktorá sa snaží už roky chrániť žiakov pred bulvárom, hoci je to čoraz náročnejšie. A Quark? Ten sa zase usiluje poskytnúť mladým aj starším čítanie, ktoré ich poučí a možno raz budú jeho riadky pomáhať pri rozhodovaní sa o budúcom zamestnaní.

Vážené pani učiteľky, učitelia, všetci pedagógovia, výchovní pracovníci, veľmi vám držíme palce a už vopred ďakujeme za to všetko, čo pre naše menšie aj väčšie deti urobíte, lebo vy najlepšie viete, že v živote možno niečo ozajstné dosiahnuť len vedomosťami.

Úspešný školský rok.

Váš Eduard Drobný


QUARK 9/2012 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára