štvrtok 10. februára 2011

QUARK

Milí priatelia,

pred niekoľkými týždňami vyšla v našom vydavateľstve veľmi zaujímavá kniha – Ako začať zbierať známky, príručka mladého filatelistu. Je určená pre mladších čitateľov. Kniha, mimochodom, výborne napísaná a kvalitne graficky upravená, má aj osobité tajomstvo. Slovenská pošta do nej vložila viacero platných známok, ktorých hodnota sa blíži cene knihy. Táto nevšedná príručka je v našej knižnej kultúre unikát. Doteraz nič podobné pre potenciálnych a začínajúcich filatelistov nebolo k dispozícii. Napriek určitým obavám sa v kníhkupectvách stretla s veľkým ohlasom. Skeptickí boli najmä starší, lebo si uvedomujú mediálne útoky na dušu mladého človeka, a najmä často problematický obsah tohto pôsobenia. Neraz vidia, že médiá ponúkajú deťom a mládeži veľa zdanlivo atraktívnych lákadiel. A tak sa báli, že táto zaujímavá, vzdelávacia záľuba s romantizujúcimi prvkami ťažko obstojí v konkurencii až brutálnych počítačových hier, počúvania zvukov, medzi ktorými sa občas nájde aj hudba, či plytkej filmovej produkcie. Veď to poznáte...

Filatelia je naozaj zaujímavá vášeň a kto jej prepadol, starne s ňou. Známka je aj umelecké dielo, ktoré cestuje po svete a nesie so sebou nielen to, čo je v liste, ale rozpráva aj o svojich tvorcoch. Podobne je to s mnohým inými záľubami, či sú zberateľské alebo aktívne: hudba, šport, cudzie jazyky, entomológia, rádioamatérstvo, letecké a lodné modelárstvo a podobne. Všetky obvykle fungujú ako infekčné choroby. Prenášajú sa z nadšeného človeka, ktorý pozná čaro svojej záľuby, na ďalšieho potenciálneho prijímateľa. A ak aj ten ochorie takouto ušľachtilou nákazou, ďalší tvor unikol verejne šírenému nešťastiu.

Práve toto infekčné šírenie ľuďom pozitívne mení životy. Poznám pilota, ktorý bol rádioamatérom. Aj významného chemika, ktorého do sveta skúmaviek priviedol chemikár na strednej škole. Ba aj vychýreného muzikanta na ťahacej harmonike. Za mladi ho tatko síce nie celkom bezprobémovo pripútal k nástroju, no neskôr sa práve pre túto záľubu mnohokrát v živote presadil a mal v spoločenskom živote rodiny i obce dominantné postavenie. Keď sa uchádzačov o štúdium histórie pýtali, prečo chcú ísť študovať tento predmet, veľmi často odpovedali, že ich motivovali knihy ďalšieho nadšenca – Vojtecha Zamarovského. Zo záľuby sa môže stať aj povolanie.

Toto rozprávanie bolo zatiaľ bez problémov, hovorilo sa o iných, pohoda, klídek a tabáček – aby som naznačil uvoľnenú atmosféru, v ktorej sa to nieslo. No treba hovoriť aj o druhej strane, a to už takéto príjemné nebude. Rodičia, učitelia, dospelí, mladší aj starší: Ak ovládate čokoľvek pozitívne, čo by vo vašom potomkovi, susedových deťoch, priateľoch a iných potenciálnych osobách mohlo vzbudiť záujem, okamžite ho/ich začnite zapájať do svojho koníčka. Ak vyrezávate, naučte ho to, ak chodíte na ryby, berte ho so sebou, ak zbierate známky, zbierajte ich spolu. Lebo toto všetko je ideálna ochrana najmä mladých pred duchovným a duševným rozvratom, ktorý ich ohrozuje. Formujte svoje deti vy, a nie anonymní manipulátori. A hlavne, nevyhovárajte sa, že nemáte čas. Na čo si človek chce nájsť čas, na to si ho nájde. Zanedbávanie dobrého je v tomto prípade bumerang, ktorý vám môže rozbiť o pár rokov hlavu tak, že budete po nociach kvíliť.

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, záver je veľmi optimistický. Ponúka aktívny a univerzálny návod. Stačí ho realizovať.

Váš
Eduard Drobný

QUARK 2/2011 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára