streda 7. apríla 2010

PC REVUE - OpenPark

Mimozemšťania medzi nami

Neviem, či ste si to všimli, ale v posledných mesiacoch sa začali intenzívnejšie objavovať správy, ktoré menia naše doterajšie predstavy o vesmíre a možnosti výskytu života mimo našej rodnej Zeme. Či už to sú novinky o výskyte vody na Mesiaci, Marse, objavy nových exoplanét, alebo hypotézy, že plyny, ktoré sformovali zemskú atmosféru a pravdepodobne aj oceány, majú mimoplanetárny pôvod. Rovnako tak sa na astrobiologických konferenciách, ale aj bežných diskusných fórach na internete vedú vášnivé debaty o blízkom stretnutí tretieho druhu. Celé to vo mne vyvoláva pocit, že už možno nie je ďaleko deň, keď sa dozvieme, že nie sme vo vesmíre sami. Otázka však znie, či sme na prípadné stretnutie s inou formou života pripravení. Súdiac podľa x notoricky známych sci-fi kníh a filmov, ktoré boli na túto tému publikované, ani veľmi nie. A je jedno, či k nám ET zavíta v podobe rôsolovitej medúzy, trojmetrového dlháňa s veľkou hlavou a tenkými ručičkami a nožičkami alebo krásneho dlhovlasého homoidného blondiaka s modrými očami. Obávam sa, že v každom prípade by medzi ľuďmi vznikla riadna panika... Asi dosť zložito by sme sa vyrovnávali s totálnou zmenou doterajšej predstavy o svete okolo nás. Zmes emócií, ktoré by takúto udalosť sprevádzali, by bola veľmi pestrá, ale vo väčšine by asi najviac prevládal strach. Veď si len zoberme, aké pocity sprevádzajú vzájomné stretnutia nás pozemšťanov pochádzajúcich z rôznych rás, etník, náboženstiev, kultúr či spoločenských pomerov. Predsudky, odpor, hnev, strach či agresia nie sú vôbec výnimočné, skôr naopak. Veľmi by ma zaujímali výsledky celosvetového prieskumu xenofóbie medzi pozemšťanmi z rôznych krajín, spoločenských vrstiev a pomerov. Asi by sme boli dosť prekvapení...

Podľa toho, čo vidím okolo seba, však ľudia nemajú problém len vtedy, keď sa stretnú s cudzincom, ktorý hovorí iným jazykom, trochu inak vyzerá či inak vonia. Podobné emócie a prejavy nepriateľského správania sa vidíme, aj keď sa stretnú našinci – hoci aj susedia z jednej ulice, ktorí majú iný politický názor, predstavu o poriadku na ulici či spôsobe parkovania auta... Neschopnosť akceptovať iný názor, nájsť spoločnú reč či dohodnúť sa na riešení prijateľnom pre obe strany musia často riešiť policajti či občianske súdy.

Neviem preto, či sú už pozemšťania pripravení na stretnutie s civilizáciou prichádzajúcou z úplne inej galaxie, keď občas majú problém dohodnúť sa so susedom, kolegom či dokonca rodinným príslušníkom. Na druhej strane však mám niekedy pocit, že v skutočnosti Oni sú už tu! A priamo medzi nami! Jeden ma minule predbiehal na úzkej ceste, hoci oproti išiel trúbiaci kamión. Iného som zažil v obchode, keď navrieskal na nešťastnú pokladníčku, ktorá podľa neho neblokovala tovar dostatočne rýchlo. Zopár z nich som videl na lyžiarskom svahu, ako sa nenápadne predbiehali v rade na vlek. A ďalší ma nedávno zablokoval, keď zaparkoval tak hlúpo, že som sa dve hodiny nemohol so svojím autom pohnúť z miesta. A myslím si, že niekoľko mimozemšťanov sedí aj v parlamente, inak si to, čo sa tam niekedy deje, neviem vysvetliť... :-)

Žarty nabok, zdá sa mi, že to mimozemšťania so snahou zapadnúť a prispôsobiť sa miestnej mentalite trochu preháňajú, veď my ľudia predsa nie sme takí, ako nám predvádzajú. Všakže nie? :-)

PC REVUE 4/2010 OpenPark
Autor: Martin Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára