utorok 1. júla 2008

QUARK

Milí priatelia,

dnes to bude o ľuďoch. Pred pár rokmi nás vo vydavateľstve navštívil vzácny človek, významný vedec a národovec, pán profesor Fuska. Zaujímal sa o možnosť vydať u nás knihu venovanú generálovi francúzskej armády, vedcovi, diplomatovi a politikovi - Milanovi R. Štefánikovi. Mňa zase zaujímal mechanizmus pôsobenia liečivej vody, ktorému sa v tom čase pán profesor venoval. Priznám sa, dovtedy som považoval takzvané liečivé vody, vďaka ktorým vznikli aj naše kúpele, viac za miesto relaxácie ako za liečiace médium. Pán profesor ma z omylu vyviedol a som rád, že v tomto Quarku sa o tomto našom významnom vedcovi dozviete viac.
Pred niekoľkými týždňami došlo v mojom pomerne blízkom okolí k smutnej udalosti. Tragicky zomrel sedemnásťročný študent. Ťarchu mučivého smútku vie oceniť len ten, kto niečo podobné prežil. Zaujímavé bolo sledovať správanie jeho spolužiakov a priateľov. V týchto mladých mužoch a devách došlo k takej erupcii žiaľu a nefalšovaného demonštrovaného smútku, ktorý by podľa cynického obrazu formovaného našimi médiami nikto ani vo sne nečakal. Konfrontácia tvrdého zásahu do citlivých duší vyvolala skutočné smútočné spoločenstvo. Ukázala, že naša mlaď síce nenosí gloriolu, ale že má v sebe hlboko zakorenené ľudské cítenie a nehanbí sa ho aj ukázať. V tej tme traumatizujúcej tragédie sa zaskvel jagot priateľstva, spolupatričnosti, prežívania čistého, aj keď smutného citu a dôkaz, že sa o osud našej krajiny nemusíme báť, lebo tu dorastá generácia, ako spieva Mojmír II. v Suchoňovom Svätoplukovi: ... spravodlivo viesť ďalej našu ríšu v duchu závetu lásky a svornosti.
Potešil ma aj fakt, že „nastala" školská reforma. Po novembri ´89 sa odkiaľsi vynorilo toľko „odborníkov" na školstvo, ako keby sme vzdelávali len pedagógov. Navyše, viaceré politické zoskupenia sa postarali o jeho devastáciu. A čo si budeme nahovárať, u nás si diplom možno aj kúpiť. Nie síce v obchode, ale - ide to. Chcem veriť, že školská reforma, tento významný a potrebný proces, vráti učiteľom dôstojné miesto v spoločnosti, škole autoritu a naozaj vzdelávaciu funkciu a vyženie z tohto chrámu múdrosti nehodných kupcov. Páni učitelia, veľmi vám držím palce.
Nadväzujúc na problematiku školstva, už dlho ma trápi otázka, aké vzdelanie musí mať poslanec Národnej rady. Urobil som si dokonca súkromnú anketu medzi známymi, no nikto nevedel. Asi by malo platiť, že komu dal Boh úrad, dal mu aj rozum. No vieme, že táto sentencia má parodický tón. Zišlo mi to na um, keď nedávno týždne horlivo besedovali naši zákonodarcovia v médiách o tom, ako treba potrestať poslanca, ktorého vraj podpisuje na prezenčke niekto iný. Jasné, poriadok by mal byť a takéto pubertálne javy v našej najvyššej ustanovizni nemajú miesto. No myslím si, že by tam nemali byť ani poslanci, ktorí sa namiesto tvorby a skvalitňovania zákonov vyžívajú vo formálnych banalitách. Nemali by sme mať my občania možnosť takýchto expertov odvolať z funkcie? Sci-fi? Asi! Ale aj tak!

Príjemné leto
Eduard Drobný

QUARK 7/2008 Editorial
Autor: Eduard Drobný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára