utorok 1. júla 2008

QUARK - Redakčný monitor

Práve som dočítala prognostickú štúdiu zahraničných autorov a dosť dlho mi trvalo, kým som si uvedomila, čo všetko nás, podľa názoru výskumníkov, čaká. Nebolo to príjemné čítanie, pretože podľa ich predpovedí sa v priebehu najbližších desiatich rokov sociálne rozdiely vo svete natoľko prehĺbia, že možno očakávať vznik takzvaných sociálnych vojen. No našla som tam aj zaujímavé prognózy pre médiá. Vedci predpokladajú, že najneskôr do desiatich rokov zaniknú komerčné televízie, keď sa šírenie televízneho signálu presťahuje na internet. Rovnako predpokladajú, že zanikne aj denná tlač v súčasnej podobe, pretože spotrebúva veľa surovín a energií, počnúc výrobou a spracovaním papiera, tlačou, distribúciou až po jej likvidáciu. Príčinou je krátka životnosť denníkov, veď vraj nič nie je staršie ako denník večer. Očakáva sa, že sa viac rozšíri tlačenie článkov na domácich tlačiarňach. To, čo vás zaujme, si z internetu vytlačíte na špeciálny papier, ktorý sa po prečítaní bude dať očistiť a použiť znova. Skrátka, ekológia ako vyšitá. Čo ma však, priznám sa, potešilo, zánik mesačníkov sa (zatiaľ) neočakáva, lebo ide o médiá s dlhou aktuálnosťou, teoreticky určené na čítanie počas celého mesiaca. Takže, milí moji čitatelia, ešte máme hádam spoločnú budúcnosť pred sebou a ja by som vás chcela o tej našej, spoločnej QUARK-ovskej, aspoň trochu poinformovať.
Hoci práve vrcholí leto, dovolenky sú v plnom prúde, my už pripravujeme jesenné čísla QUARK-u, uvažujeme nad zmenami, ktoré by sme chceli urobiť v záujme zvýšenia kvality časopisu v budúcom roku a medzitým dumáme, čo nám prinesie euro. Tento euro-kvíz mi tuším aj robí vrásky, pretože dnes, keď píšem tieto riadky, ešte nepoznám budúci referenčný kurz eura a nikto nevie, čo bude. Ak budeme novú cenu QUARK-u v eurách zaokrúhľovať, musí to byť smerom dole, a tak môže teoreticky každý výtlačok zlacnieť až o 49 halierov. Poviete si, je tam toho, pár halierov. No keď si to vynásobíte mnohými tisícami každomesačných výtlačkov a ešte aj mesiacmi v roku, počas ktorých musíme tlačiarni, distribúcii, a každému, kto je na výrobe QUARK-u zainteresovaný, zaplatiť faktúru, ľahko zistíte, že to až tak málo nebude. Bolo však rozhodnuté, nuž ostáva iba dúfať, že to nedopadne tak zle, ako by mohlo...
Nech nás už konverzia ceny zasiahne akokoľvek, od budúceho roku pripravujeme niekoľko zásadných zmien a niektoré zavádzame postupne. Napríklad skrátime dĺžky textov. Fakt, že (všetci) máme menej času na čítanie, treba akceptovať. Budeme sa snažiť hľadať také obrázky a ilustrácie, ktoré poskytnú veľa informácií. Obrázkom možno nahradiť dlhé riadky textu a obrazové informácie, presnejšie informácie poskytované obrázkom, sa predsa len získavajú rýchlejšie, krátkym pohľadom.
Chceme zaviesť niektoré nové rubriky a to, o čom si myslíme, že je časom prekonané, zrušíme. Budeme sa snažiť o rozširovanie multimediálnej základne QUARK-u, najmä dopĺňaním časopisu digitálnymi nosičmi. Je toho dosť, o čom debatujeme, hodnotíme a prehodnocujeme, napokon uvidíte, aký bude výsledok.
Len mesiac prešiel, odkedy sme mali v QUARK-u vložené DVD Futuris s popularizačnými televíznymi reláciami, a už by som vám chcela oznámiť potešujúcu správu, že ďalšie vydanie takéhoto bezplatného DVD nás čaká o dva mesiace v septembri – ak tlačové oddelenie Európskej komisie pre vedu a výskum dodrží slovo a pošle nám ich. Do tretice by sme vás mali takto obdarovať v decembrovom čísle. Tak sa nechajme prekvapiť, či sa to podarí. DVD-čiek nám vždy dodajú presný počet podľa množstva výtlačkov, tak sa nemôžete spoliehať, že vám ich dodatočne budeme môcť poslať. Ak nechcete o ne prísť, najjednoduchšou cestou je objednať si časopis. Okrem toho, že majú DVD zaujímavý obsah, sú v siedmich jazykových mutáciách, čím sú atraktívne ako užitočná učebná pomôcka v školách pri vyučovaní cudzích jazykov alebo doma pri opakovaní si angličtiny, francúzštiny, nemčiny, taliančiny, španielčiny, ruštiny či portugalčiny.
Krásne leto vám želá
Jana Matejíčková


QUARK 7/2008 Redakčný monitor
Autor: Jana Matejíčková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára